Ovulācijas aprēķināšana, ja ir neregulārs cikls

Ovulācijas aprēķināšana, ja ir neregulārs cikls

27. Jan 2012, 13:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā pareizi rēķināt ovulāciju, ja mēnešreižu cikls ir neregulārs? Kā noteikt auglīgās dienas tādā gadījumā? Konsultē auglības atpazīšanas metodes konsultante Anna Suhanova. 


Pirmām kārtam ir jāsaprot, ko īsti nozīmē neregulārs cikls.  Par neregulāru menstruālo ciklu tiek uzskatīts ja starp garāko un īsāko ciklu gada laikā ir 10 un vairāk dienas.

 

Piemēram, viena cikla garums ir 30 dienas, bet cita 45 un cits atkal 60 dienas, tādas svārstības var definēt kā neregulāru ciklu.  Ja menstruālais cikls vienu mēnesi ir 28 dienas, citu 30 un citu 26 vai 32, tad tiek uzskatīts,  ka cikls ir regulārs.  Ovulācijas dienas „ rēķināšana” ir tā saucamā kalendārā metode, kas ir dabīgās ģimenes plānošanas pirmsākumi, sena vēsture, kad divi ginekologi apmēram ap 1928. gadu, nesaskaņojot to savā starpā atklāja,  ka ovulācija, bieži vien notiek apmēŗam cikla vidū.

 

Kopš tā laika šajā jomā zinātne ir gājusi stipri uz priekšu, un kalendārā metode sen jau tiek uzskatīta par ļoti neefektīgu un arhaisku metodi. Varbūt ir vērts uzdot jautājumu – kāpēc tiek uzskatīts, ka normāļs un regulārs cikls ir 28 dienas? Padomāsim – kas vēl dabā ir 28 dienas. Jā, jums ir pilnīga taisnība – mēness fāzes. Visas četras mēness fāzes ir kopā 28 dienas.

 

Ir daudz pētījumu, ka sievietes menstruālo ciklu diezgan stipri ietekmē dažādi ārējie faktori. Un ir arī vairāki pētījumi, kuros ir pierādīts ka gaismas režīms, kurā sieviete dzīvo pamatā ietekmē menstruālo ciklu un bieži vien tieši cikla garumu. Jo ja sieviete dzīvotu pēc mēness  fāzēm (t.i. bez elektriskā apgaismojuma) vai pareizāķ teikt pēc dabīgā gaismas ritma, tad būtu normāli  uzskatīt, ka cikla garumam jābūt 28 dienas. 

 

Bet, ja sieviete dzīvo pēc individuāla gaismas ritma, kas ir iespējams, jo mums ir elektriskais, mākslīgais apgaismojums, nevar gribēt, lai menstruālais cikls būtu 28 dienas. Ja kādai sievietei mūsdienā ovulācija notiek ik pa 70 dienām, bet regulāri, arī tā ir norma, cikls ir regulārs. Tā ir viena jautājuma puse.

 

Otra jautājuma puse – kā atpazīt auglību. Organisms uz katru norisi parasti reaģē ar noteiktu simptomātiku. Dabīgās ģimenes plānošana jomā šodien ir četri pamatsimptomi un vēl vesela virkne papildsimptomi. Pamatsimptomi ir – ķermeņa bazālā temperatūra, ko mēra no rīta – tā apstiprina ovulācijas faktu un parāda hormonu svārstības dinamikā. Dzemdes kakla gļotas – kas tiešā veidā nosaka auglības kvalitāti un precīzi parāda auglīgo laika un nosaka ovulācijas tuvošanos.  Dzemdes kakla konsistence (sieviete to var pārbaudīt pati), , kas arī parāda hormonu izmaiņas cikla laikā un ļauj noteikt auglīgāko periodu un ovulācijas tuvošanos. Tāpat svarīga ir arī cikla vēsture, kas ir būtiska, ja dabīgi vēlas atlikt bērna ieņemšanu.

 

Lai iemācītos dabīgo auglības atpazīšanas metodi ir jāgriežas pie AAM konsultantiem vai arī jāapmeklē 11 nodarbību kurss. Vairāķ informācijas www.augliba.lv.

Kā sagatavoties bērniņa ieņemšanai!

27. Jan 2012, 14:18

mmm, atbildi uz virsraksta jautājumu nesaņēmu..