Otrā grūtniecība un otrās dzemdības: kas ir savādāk?

Otrā grūtniecība un otrās dzemdības: kas ir savādāk?

22. Feb 2012, 14:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās bieži vecāki nav gatavi pirmā bērna nākšanai pasaulē. Viņi mācās grūtniecības laikā, kā apieties ar mazuli. Cita lieta ir otrā grūtniecība un otrās dzemdības. Otrais bērniņš pārsvarā tiek plānots, vecāki apzinās, kā izmainīsies viņu dzīve ar bērniņa ienākšanu viņu dzīvē.Par otro grūtniecību un otrajām dzemdībām stāsta ginekoloģe Margarita Puķīte.

Grūtniecība un otrās dzemdības izsauc pavisam citas sajūtas un citu attieksmi. Māmiņa vairs tik ļoti neuztraucas, un tētis arī ir lietas kursā par to, kā uzvesties, kad sievai varētu sākties otro dzemdību sāpes. Bet viss jau nav tik paredzams.

"Otrā grūtniecība var būt diezgan atšķirīga no pirmās. Bet daudz ko jau būsit ieguvuši pirmās grūtniecības laikā," stāsta ginekoloģe. "Pirmkārt, tā ir vērtīga informācija par Jūsu veselību. Tad nu varam brīdināt, ka Jums, visdrīzāk, būs tomēr lielākas problēmas ar elpošanas tehniku tā tām, kas vēl nav dzemdējušas. Bet katra grūtniecība un katrs bērniņš ir atšķirīgs, kā jau teikts te. Piemēram, ja pirmās grūtniecības laikā Jums bija problēmas ar paaugstinātu apetīti, vai tieši otrādi – gribējāt ēst mazāk, tagad viss var būt pretēji. Skaidrs, ka tas, kā norisēs otrā grūtniecība, ir atkarīgs arī no ģenētiskajām īpatnībām, un arī no veselības problēmām, kas bijušas pagātnē. Galu galā, Jums var lielākā vai mazākā mērā paveikties, vai tieši otrādi – nepaveikties."

Otrās dzemdības pārsvarā ir vieglākas. Bet te jāuzsver – pārsvarā, tas nozīmē, ka ne katram. Ja salīdzina ar pirmajām dzemdībām, otrajās baiļu ir mazāk. Tāpat arī otrajās dzemdībās parasti laiks, kas tiek pavadīts slimnīcā, kā dzemdību laiks, ir īsāks. Dažos pētījumos pierādīts, ka tas var būt pat divreiz īsāks. Un vēl viena labā ziņa: arī dzemdību sāpes būs mazākas. Tāpat arī Jums būs lielāka pārliecība par saviem spēkiem, kas nozīmē, ka zināsit, ko darīt, lai sāpes atvieglotu.

Otrās dzemdībās bieži vien ir tā, ka sieviete cenšas, cik vien spēka, bet rezultāta īsti nav. Tas ir tāpēc, ka vairums muskuļu  saišu no iepriekšējām dzemdībām ir izstiepušies. Ja pēc pirmajām dzemdībām vēdera presi netrenējāt, tad ‘izstumt’ bērniņu būs grūtāk. Bet profilaksei var nēsāt bandāžu, kas palīdzēs saturēt muskuļus. 

Par plīsumiem arī īsti nav ko satraukties, ja pirmajās dzemdībās to nebija. Ja tomēr bija, tad vecās šuves var tomēr mazliet atnākt vaļā. Var arī gadīties, ka plīsumi būs, bet citās vietās. Neuztraucieties, ārsti, pamanījuši vecās šuves, centīsies tās aizsargāt, cik spēka.

Otrajai grūtniecībai jānoris ar ikdienas nodarbībām un muskuļu treniņiem.

Otrajās dzemdībās dzemdību pēdējā periodā mēdz būt asiņošana, kuras iemesls var būt dzemdes saraušanās vajadzīgajā tempā un apjomā.

Otrā grūtniecība un otrās dzemdības, nešaubīgi, ir vieglākas, bet viss ir tomēr atkarīgs tieši un tikai no Jums, Jums jāieklausās ārstu rekomendācijās un viss būs labi. 

Ja arī Tev ir bijusi otrā grūtniecība un otrās dzemdības, padalies savā pieredzē!

Māmiņu Klubs