Nodarbības ūdenī grūtniecības laikā

Nodarbības ūdenī grūtniecības laikā

15. Mar 2010, 08:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecība ir laiks, kad gribas ne tikai izskatīties skaisti ar augošo punci, bet arī justies labi. Ūdensaerobika grūtniecēm ir īstā vieta, lai relaksētos un izpildītu tādus vingrojumus, kādus uz sauszemes nereti nav iespējams veikt.

 

Konsultē  grūtnieču ūdens vingrošanas un bērnu peldētapmācības trenere Gunta Meldere (www.udensaerobika.lv)

 

Ūdensaerobika grūtniecības laikā ir saudzīga gan pret topošo māmiņu, gan pret bēbīti puncī, tāpēc, ja vien grūtniecība noris normāli, ārsts noteikti ļaus apmeklēt šīs nodarbības. Vingrošana ūdenī uzlabo gan grūtnieces veselību, gan pašsajūtu.

 

Tomēr pirms nodarbību uzsākšanas vajadzētu konsultēties ar ginekologu. Un ja viss ir kārtībā, vingrot var sākt no 12. grūtniecības nedēļas, kad bēbītis ir labi nostiprinājies dzemdē.

 

Kāpēc izvēlēties vingrošanu ūdenī?

 

Vingrošana ūdenī ir piemērota ikvienai topošajai māmiņai – gan tām, kuras ir jau iepriekš sportojušas, gan tām, kas to dara pirmo reizi, jo ūdens aerobikā grūtniecēm slodze nav liela. Ja viss ir kārtībā un māmiņa ir apmierināta, vingrot var līdz pat dzemdībām, kas būtu apgrūtinoši vingrojot uz sauszemes.

 

Viena no priekšrocībām vingrošanai ūdenī ir mugurkaula atslogošana, kas sevišķi būtiski ir grūtniecēm, kurām tieši vēders ir smaguma centrs. Atrodoties ūdenī, nevar just sava ķermeņa svaru, līdz ar to ūdenī iespējams gulēt uz vēdera, kas grūtniecei nav ieteicams un reizēm pat nav iespējams izdarīt uz sauszemes. Kā ikviena fiziskā nodarbe, arī ūdensaerobika aktivizē vielmaiņu un stiprina imunitāti.

 

Ūdensaerobika stiprina sirds un asinsvadu sistēmu, līdz ar to pozitīvi ietekmē ķermeņa labsajūtu, veicina asinsriti, kas ir svarīgi, lai mazulim piegādātu skābekli.

 

Ūdens lieliski palīdz palielināt lokanību, kas dod iespēju izpildīt vingrinājumus, kurus nereti nav iespējams veikt uz sauszemes.

 

Vingrošana ūdenī palīdz arī garīgā ziņā – tā palīdz atbrīvoties no stresa, satraukuma un negatīvām emocijām.

 

Kā ūdensaerobika var palīdzēt dzemdībās?

 

Ūdensaerobikas nodarbībās ir iekļauti par speciāli vingrinājumi, kuri palīdz trenēt gūžu muskulatūru, kas ir īpaši svarīgi dzemdībās. Vingrošana ūdenī arī trenē un stiepj visas muskuļu grupas. Vingrojot var iemācīties pareizi elpot un atslābināties, kas dzemdībās ir ļoti svarīgi.

 

Kas jāņem vērā, dodoties uz ūdensaerobiku grūtniecēm?

 

•    Tā kā baseinos ir hlorēts ūdens, svarīgi pirms nodarbības noņemt kosmētiku, lai izvairītos no alerģiskas reakcijas rašanos. Ja ir pamanīta alerģija no hlorētā ūdens, sportošana baseinā jāpārtrauc.

•    Vingrošanai ūdenī vislabāk piemēroti baseini, kur var nostāties kājās un ūdens ir līdz padusēm.

•    Jo dziļāks ūdens, jo lielāka slodze organismam, kas paaugstina vingrojuma efektivitāti.

•    Grūtniecēm vispiemērotākie būs baseini ar 28-30 grādu siltu ūdeni.

•    Izvēlies nodarbības, kurās vingro ne vairāk kā 10 topošās māmiņas, jo šādi treneris spēs pievērst uzmanību visiem vienlīdzīgi.

24. Aug 2009, 11:13

es arī negāju uz baseinu,bet bieži pļunčājos vannā😀

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 24. Aug 2009, 08:50

Es grūtniecības laikā gāju vienkārši papeldēties baseinā, šad tad. Tas ļoti atslābināja. Joker klubā ir ne pārāk dziļš baseins un pa dienu gandrīz tukšs. Tā kā es sev uzdāvināju dažas reizes pirtiņu un baseinu😀 bija feini!

24. Aug 2009, 12:05

Es gāju pie Guntas vingrot, kad gaidīju savu mazo! Man ļoti patika😀 Pirms tam aktīvi sportoju, bet grūtniecības laikā tādu slodzi sev negribējās likt virsū, bet ūdens ir pats foršākais, kas var grūtniecei būt. Un mazliet slodzīte ķermenim arī ir, tā ka baigi lab- gan mammai, gan bebim😀

24. Aug 2009, 11:33

Man arī nesanāca laiks iet uz baseinu, bet ļoti gribējās.

24. Aug 2009, 11:13

es arī negāju uz baseinu,bet bieži pļunčājos vannā😀

24. Aug 2009, 09:50

Es ar ļoti gribētu iet! Jo liekas, ka tas būtu tieši tas, kas vajadzīgs! Jo pagaidām man vēl ir sēdošs darbs un gribas tā forši, relaxējoši izkustēties! Tik jauzzina pie dakterītes vai maz varu iet! jo man atklāja, ka zemu piestiprinājusies placenta-un esmu jau 14.grūtniecības ned.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 24. Aug 2009, 08:50

Es grūtniecības laikā gāju vienkārši papeldēties baseinā, šad tad. Tas ļoti atslābināja. Joker klubā ir ne pārāk dziļš baseins un pa dienu gandrīz tukšs. Tā kā es sev uzdāvināju dažas reizes pirtiņu un baseinu😀 bija feini!