Mīlēšanās pēc dzemdībām

Mīlēšanās pēc dzemdībām

03. Mar 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs visas māmiņas labi zinām, ka bērniņa ienākšana mūsu dzīvē maina notikumu un lietu kārtību. Mēs vēlamies visu savu uzmanību veltīt tikai savam mazulim, taču mēs nedrīkstam aizmirst, ka arī mazuļa tētis ir pelnījis mūsu uzmanību, brīžiem pat nedalītu!

Organisms pēc dzemdībām ir nostājies savās vietās vairāk vai mazāk 2 nedēļas pēc dzemdībām, tomēr ārsti iesaka 6 līdz 8 nedēļas atturēties no mīlas priekiem, jo ir pastiprināti izdalījumi. Tomēr kā atzīst Rīgas dzemdību nama vecmāte Baiba Zelka, reizēm sievietes pat pēc 8 nedēļām nav gatava tuvībai ar savu vīru.

Mums jābūt gatavām tuvībai ne tikai fizioloģiski, arī emocionāli tam ir jānobriest, tāpēc vīrieša sapratne un atbalsts ir ļoti nepieciešams.

„Mazliet man ir tāda sajūta, ka vīrieši reizēm nespēj iedomāties, cik daudz sievietei tas aiziet no viņas enerģijas – iznēsājot un dzemdējot mazuli,” atzīst ģimenes psihoterapeite Aina Poiša. Tāpat viņa iesaka par bezspēku pateikt īsi un konkrēti, jo vīrietis uztver tieši, nevis caur puķēm.

Mēs labi zinām, ja no mums kaut ko prasa pavēlošā izteiksmē, mūsos nostrādā pretreakcija un mēs esam gatavas atteikties no tā, ko, iespējams, ļoti vēlamies. „Mēs viens otru neatraidām, neatstājam novārtā šīs intīmās attiecības, lai neatsvešinātos, bet nedarām viens otram pāri. Sieviete ļoti strikti neatgrūž, sakot es esmu svarīga mamma, tu man esi nesvarīgs. Tieši tāpēc ir svarīgi atrast sapratni savā starpā, jo šādā kompozīcijā pāris ir ieguvēji, atrodot jaunu ceļu vienam pie otra,” iesaka Aina Poiša.

Lai ģimenē valdītu veselīgas savstarpējās attiecības, māmiņai ir jābūt ne tikai mammai, kura ir apmāti aizrāvusies ar saviem bērniem, bet arī sievietei, kura velta uzmanību savam partnerim. Ne tikai nogurums var būt pie vainas tam, ka jaunā māmiņa nevēlas tuvību ar sava bērniņa tēti, tam visam var būt arī medicīnisks pamatojums, kas visbiežāk ir saistīts ar hormonu līmeņa izmaiņām, kas visai strauji mainās un var radīt šo nevēlēšanos.

Tomēr bieži ir tā, ka līdz ar bērniņa piedzimšanu visa mūsu uzmanība un laiks tiek veltīts bērniņam, var pat šķist, ka esam kļuvušas apmātas ar savu jauno statusu. Taču der atcerēties, ka arī jauno tēti var mākt bažas – vai jaundzimušais bērniņš neieņems viņa drošo vietu līdzas sievai.

Kā stāsta ģimenes psihoterapeite Aina Poiša: „Vīrs varbūt ne tikai savu fizioloģisko vajadzību dēļ ir tāds, kāds viņš ir, bet gan tāpēc, ka vēlas emocionāli pārliecināties, ka viņa vieta blakus sievietei ir ļoti stabila.” Ja šīs lietas netiek izrunātas, noteikti iestājas krīze attiecībās, tāpēc svarīga ir arī kompromisu meklēšana- sagādā man iespēju atpūsties no mammas lomas un es vairāk būšu tava!

Pirms ļauties tuvībai, būtu vēlams arī padomāt par kontracepciju, ja vien nav nodoma nekavējoties tikt pie vēl viena bērniņa.

Daudzas māmiņas domā, ka, kamēr viņas savu mazulīt baro ar krūti, nav iespējams tikt pie otra bērniņa, tomēr, kā stāsta vecmāte Baiba Zelka, šis ir visai aizvēsturisks uzskats. Menstruālais cikls var atjaunoties 12 nedēļu laikā, neskatoties uz to, ka māmiņa baro mazo ar krūti un pat tad, ja menstruālais cikls nav atjaunojies, IR iespējams palikt stāvoklī, barojot ar krūti.

Tuvība starp jauno māmiņu un tēti pēc bērniņa dzimšanas noteikti būs savādāka nekā laikā, kad mazais vēl pat nebija pieteicies aiz tā vien, ka mājās nu vairs mēs neesam divi vien, kopā ar mums ir mazulis.

Ne tikai fiziski, bet arī emocionāli sievietei ir sajūta, ka viņa ir kopā ar zīdainīti. Sajūta, ka bērns ir viņā, ka bērns visu redz un zina. „Domājot par sevi veselīgi, jāiemācās atslēgties,” iesaka Aina Poiša. Bērniņš guļ un ir savā pasaulē. Protams, to ir viegli pateikt, bet grūtāk praktizēt, bet neiespējami tas nav.

Lai kādi būtu ieteikumi un padomi, kad īsti mīlēties pēc bērniņa nākšanas pasaulē, mums jāuzticas savām sajūtām, taču noteikti nevajadzētu savā ģimenes guļamistabā ļaut iestāties ledus laikmetam, jo mazajam cilvēciņam, kurš tikko nācis pasaulē ir nepieciešami vecāki, kuri reizi pa reizei samīļo viens otru tā no sirds!

Māmiņu Klubs