Mēs zinām, kas ir cilmes šūnas!

Mēs zinām, kas ir cilmes šūnas!

06. Mar 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tautā cilmes šūnas tiek dēvētas par brīnumšūnām, un vairums vecāku tās saglabā, lai justos droši par sava bērna nākotni, – kā nekā cilmes šūnas spēj atjaunot bojātus audus un orgānus, kā arī palīdzēt smagu saslimšanu gadījumos. Cilmes šūnu saglabāšana, mazulim piedzimstot, ir apzināta vecāku izvēle parūpēties, lai bērns un viņa asinsradinieki būtu „apdrošināti” visas dzīves laikā.

Lai apzinātu Latvijas iedzīvotāju zināšanas par cilmes šūnām un to sniegtajām iespējām, 4 mēnešu garumā ikviens interesents tika aicināts aizpildīt aptauju portālā  VisiDati.lv – „Cilmes šūnas – bērna veselības drošības garants!”. Latvijas iedzīvotājiem ir zināšanas un izpratne par cilmes šūnām, to iegūšanu, potenciālu un uzglabāšanu – 91% aptaujas dalībnieku atzina, ka tieši rūpes par veselību ir galvenais iemesls cilmes šūnu saglabāšanai.

Veiktā aptauja apliecina Latvijas iedzīvotāju zināšanas par cilmes šūnām:

-          80% aptaujas dalībnieku zina, ka cilmes šūnu paņemšanas no nabas saites ir gan mazulim, gan mātei nekaitīga procedūra;

-          92% aptaujas dalībnieku zina, ka cilmes šūnas var uzglabāt vismaz 20 gadus;

-          93% aptaujas dalībnieku zina, ka dzemdības un cilmes šūnu paņemšana var notikt jebkurā Eiropas valstī, – arī tad, ja kā cilmes šūnu uzglabāšanas vieta izvēlēta Šveice.

Latvijā dažu gadu laikā jau vairāk nekā 2000 ģimenes ir izmantojušas cilmes šūnu banku piedāvātos pakalpojumus, un pieprasījums pēc tiem tikai aug. Arī speciālisti atzīst, ka cilmes šūnas ir vērts saglabāt. Ginekoloģe dr. Zane Krastiņa atgādina, ka cilmes šūnu saglabāšana nav atliekama lieta, jo cilmes šūnas var saglabāt no nabas saites tikai uzreiz pēc dzemdībām. Cilmes šūnu saglabāšana ir sava veida drošība, kas, iespējams, nākotnē varētu uzlabot veselību vai pat glābt dzīvību.

Pieprasījums pēc cilmes šūnu banku pakalpojumiem aug, pateicoties informācijas pieejamībai un apmaiņai ar to. Aptaujas dalībnieki kā vienu no galvenajiem informācijas avotiem par cilmes šūnām nosauca internetu. Arī Ksenija Titova par cilmes šūnām uzzināja tieši tur. Bet pēc sarunām ar paziņām kopā ar vīru nolēma saglabāt savu divu bērnu cilmes šūnas.

Laikā, kad dzima Ksenijas pirmais mazulis (2008. gadā), Latvijā varēja iepazīties ar Polijas un Beļģijas cilmes šūnu banku piedāvājumu. Tomēr, meklējot iespējamos variantus, tika atrasta Šveices Cilmes šūnu banka (SSCB) – tieši tur pašlaik glabājas abu Ksenijas bērnu cilmes šūnas.

Nesen Latvijā darbu uzsākusi arī SSCB pārstāvniecība – lielā mērā pateicoties Ksenijas ģimenei, kuras pieredze palīdzēja izveidot piedāvājumu, kas būtu atbilstošs Baltijas reģiona iedzīvotājiem. Un tieši Ksenija ir tas cilvēks Latvijā, pie kura var meklēt atbildes uz jautājumiem par iespējām Šveicē uzglabāt cilmes šūnas.

Līdz 2012. gada 1. maijam Latvijas iedzīvotāji SSCB pakalpojumus var saņemt ar vairāk nekā 15% atlaidi – šobrīd cilmes šūnu paņemšana, transportēšana un uzglabāšana 20 gadu garumā Šveicē maksā aptuveni 1730 latu (summa ar atlaidi).

Zinātnieku aprindas ir vienisprātis, ka cilmes šūnu patiesais potenciāls vēl nav atklāts, tomēr jau tagad šīs unikālās šūnas palīdz cilvēkiem, kuriem ir dažādu veidu ļaundabīgi audzēji (galvenokārt limfomas un leikēmija), pacientiem, kuriem noris miokarda infarkta ārstēšanas process, kā arī tiem, kuriem nepieciešama kaulu smadzeņu transplantācija. Drīzumā, iespējams, cilmes šūnas palīdzēs arī Parkinsona slimības un Alcheimera slimības, balsta un kustību aparāta slimību, acs tīklenes, radzenes un dzirdes aparāta deģeneratīvo slimību, vielmaiņas slimību, kaulu rekonstrukcijas un urīna nesaturēšanas gadījumos.

Vai esi izmantojusi cilmes šūnu bankas pakalpojumus?