Lidošana grūtniecības laikā

Lidošana grūtniecības laikā

08. Jun 2010, 22:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja jūsu ģimenē drīz gaidāms pieaugums, tas nozīmē, ka atvaļinājumi, dodoties ceļā uz tālākām zemēm, pēc bērniņa piedzimšanas jāatliek uz vairākiem mēnešiem, tādēļ daudzi pāri steidz izmantot divvientulības iespēju un dodas atpūsties, kamēr mazulis ir vēl puncī. Braucot ar vilcienu, kuģi vai auto šķietami bērniņam nepastāv nekāds risks, tomēr kā ir ar lidošanu?

 

Jautājums:

 

Mani interesē jautājums par lidošanu grūtniecības laikā. Vai tas ir droši? Vai un kā tas var ietekmēt mazuli puncī?  Cik esmu dzirdējusi - stjuarti ir sabiedēti, ka grūtniece lidmašīnā ir kā sprāgstviela uz kuģa un nelabprāt uzņemot uz borta.

 

Māmiņu Klubs atbild:

 

Par tēmu grūtniecība un lidošana ir dzirdēti visdažādākie viedokļi. Tie ir gan pilnīgi noliedzoši līdz pat pilnībā atļaujošiem. Principā, lidošana grūtniecības laikā nav nekas neiedomājams un nerada nekādas problēmas, tomēr ir daži ierobežojumi, kas saistās ar lidmašīnām kā transporta līdzekli bērniņa gaidīšanas periodā. Tie noteikti būtu jāņem vērā!

 

Kad grūtnieces drīkst lidot?


Pats svarīgākais, ko topošā māmiņa nedrīkst aizmirst, plānojot ceļot ar lidmašīnu, ir tas, ka viņai un bērniņam jābūt veseliem, grūtniecībai jānorit normāli un bez komplikācijām. Tieši dēļ noslodzes, kāda ķermenim rodas lidojot, nepieciešams, lai topošā māmiņa būtu „labā formā”.


Ierobežojumiem jābūt tām grūtniecēm, kurām draud priekšlaicīgas dzemdības vai pastāv spontānā aborta draudi, kurām ir sirds - asinsvadu saslimšanas, kuras smēķē vai cieš no mazasinības.

Šādos gadījumos tikai un vienīgi ārsts spēs noteikt, vai topošajai māmiņai labāk atteikties no lidojuma, vai tomēr nē. Ja grūtniecei ir paniskas bailes no lidošanas, arī tad ir jākonsultējas ar ārstu.

 

Kurā mēnesī drīkst lidot?


Ārsti parasti iesaka izvēlēties grūtniecības vidusposmu. Pirmajos trijos grūtniecības mēnešos lidmašīnā sēsties gan nevajadzētu, bērniņš šajā laikā atrodas tādā attīstības fāzē, kas saistās ar augstu risku, jo viņš vēl nav pilnībā izveidojies, tādēļ ļoti jūtīgs.

 

Runājot par pēdējiem grūtniecības mēnešiem – nepastāv konkrēti ieteikumi. Jāieklausās sevī, tomēr, ja rodas bažas par to, vai vajadzētu lidot, vai tomēr nē, nepieciešams konsultēties ar ārstu. Ārsta atļauja lidojot būs nepieciešama, ja līdz paredzamajam dzemdību datumam atlikušas tikai 8 nedēļas.

Šis ir ierobežojums, ko ievēro ļoti daudz lidsabiedrību. Tomēr, ja māmiņai būs ārsta atļauja, lidmašīnā viņu uztvers tāpat kā visus citus pasažierus.

Kaut arī pārsvarā visi lidmašīnās dzimušie bērniņi pasaulē ir nākuši veseli un ņipri, tomēr pēdējās grūtniecības nedēļās lidot nevajadzētu. Pretējā gadījumā priekšlaicīgu dzemdību iespēja dramatiski pieaug, un to taču negribētu neviena māmiņa, vai ne?

Cik garš drīkst būt lidojums?

 

Runājot par lidojuma laiku, pastāv vienots uzskats, ka īsi pārlidojumi veselībai nekaitē, bet gari palielina veselības problēmu risku. Grūtniecēm, kuras gatavojas lidot, jārēķinās, ka lidojums var paaugstināt trombozes risku. Šaurība un trūkstošās kustību iespējas to tikai pastiprina.

 

Vai pastāv apstarojuma risks?

Lidojot īsus gabalus, topošajai māmiņai nav jāsatraucas par apstarojuma risku, tomēr situācija mainās, ja grūtniece vēlas doties starpkontinentālajos lidojumos. Īpaši lidojumos pāri Atlantijas okeāna ziemeļu daļu jārēķinās ar paaugstināta starojuma iespējamību. Tomēr speciālisti uzskata, ka tas ir tik niecīgs, ka neapdraud mazuli mammas puncī. Smēķēšana, aktīva vai pasīva, uzskatāma par kaitīgāku.

Sievietes, kurām ir nepieciešams daudz lidot, jākonsultējas ar ārstu, vai paaugstinātā starojuma dēļ nevar rasties veselības problēmas.
 


Ja esi izlēmusi lidot ar lidmašīnu, daži padomi, kā ceļu padarīt patīkamāku

-    Sagatavojies lidojumam mierīgi un apzinīgi. Dodies atvaļinājumā atpūtusies un izgulējusies. Tas mazinās stresu izbraukšanas dienā un mazinās iespēju ceļojuma laikā justies fiziski slikti.

-    Paziņo savai lidkompānijai, ka esi grūtniece. Īpaši svarīgi tas ir pēdējās grūtniecības nedēļās!

-    Palūdz, lai personāls ierāda Tev vietu pirms rezerves izejas vai vismaz pie ejas, lai vari izstiept kājas, izstaipīties pati un izvingrināt muskuļus kājās. Bez tam tā sēdēšana nebūs tik saspiesta.

-    Pat, ja tas izskatās ne pārāk skaisti, lidojot velc kājās kompresijas zeķes. Tā vari mazināt trombu veidošanās iespēju kājās.

-    Ja Tev ir liela vēlme izkustēties, dari to, aizej kaut vai līdz labierīcībām. Protams, ja draud gaisa bedres vai stjuartes servē ēdienu, nepieciešams atgriezties savā vietā.

-    Lidojuma laikā dzer daudz šķidruma, tas uzlabos Tavas vispārējās izjūtas un uzlabos asinsriti.
Ja iespējams, lido naktī. Lidojot garus ceļa gabalus, tos vieglāk izturēt guļot. Bez tam, guļot grūtnieces var izbēgt no nelabuma, kas var piemeklēt, ja neredz horizontu.

 

Ārstu prakses "Auxilia Prima" ginekoloģe Inga Rubule par lidošanu grūtniecības laikā:


Protams, lidot var, tikai pacientei jāizvērtē, cik ilga lidošana būs, cik komfortabli lidošanas laikā jūtas topošā māmiņa. Pirmos 3 mēnešus neiesaka doties ceļojumā ar lidmašīnu, jo nelielas spiediena svārstības varētu būt. Ja grūtniece jūtas labi, tad lidot var līdz pat 36. grūtniecības nedēļai. Tagad aviokompānijas prasa arī ārsta zīmi, ka grūtniecei nav komplikāciju un viņa var lidot.

 

Ja mēs bieži un ilgstoši lidojam, var būt asiņošana un citi veselības traucējumi, tomēr katrs gadījums ir individuāls un tas, vai konkrētā māmiņa labi izturēs lidojumu, ir atkarīgs tikai un vienīgi no viņas pašas.

 

Muuna Muuna 20. Oct 2009, 23:43

man bija plānots darba sakarā lidojums grūtniecības pirmajos mēnešos, bet es atteicos, jo negribēju riskēt.

20. Oct 2009, 14:55

man aizliedza lidot pēdējos mēnešos..tāpēc atlikām lidojumu uz vēlāku laiku😀

20. Oct 2009, 14:08

Es labāk pa šo laiku uztaisīšu pārtraukumu un nekur nelidošu 😀

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 20. Oct 2009, 12:15

Viesi, garš lidojums skaitās tad, ja māmiņai vairs nav ērti nosēdēt. Tas tiešām vairāk ir komforta jautājums.

20. Oct 2009, 10:12

Man draudzenei bija diezgan slikts veselības stāvoklis, un viņa pat nezināja, ka pirmajā mēnesī nedrīkstētu lidot.....un lidojot ciemos pie radiem, zaudēja bērniņu.............."("("(