Latvijā ienāk Šveices Cilmes šūnu banka – bērna veselības drošības garants!

17. Jul 2012, 23:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Mēs to darījām drošības sajūtai. Ja kaut vai pēc piecdesmit gadiem ar bērniem kas atgadīsies vai vienkārši vajadzēs uzlabot pašsajūtu, zinātne pilnīgi noteikti būs attīstījusies, atrodot arī daudz līdz šim vēl nezināmu iespēju, kā izmantot cilmes šūnas,” saka 25 gadus vecā Alīna Spriņģe. Viņas vecākajam dēliņam nupat palika divi gadiņi, bet jaunākajam – desmit mēneši.

 

Svarīgi zināt!:


Cilmes šūnas tiek uzskatītas par brīnumšūnām. Tās ir spējīgas mainīties un kļūt par ķermenim nepieciešamajām šūnām un aizstāt tās šūnas, kuras ir zaudētas kādas slimības vai negadījuma rezutātā. Cilmes šūnas ir spējīgas pārveidoties jaunās asins šūnās, neironos, muskuļu šūnās, acu šūnās, aknās, nierēs, plaušās, kaulu smadzenēs un citās cilvēka organismam svarīgās šūnās.

 

Liels skaits cilmes šūnu atrodas tieši nabas saitē, kas vieno zīdaini un viņa māmiņu. Ilgu laiku nabassaite un placenta tika uzskatītas par bioloģiskajiem atkritumiem, bet zinātnes attīstības rezulātā ir atklāts cilmes šūnu neizsmeļamais potenciāls. Tagad ikvienam vecākam pirms bērna dzimšanas ir iespēja pieņemt lēmumu saglabāt sava bērniņa cilmes šūnas no nabas saites. Tā ir iespēja pasargāt savu bērnu, vēl pirms dzimšanas, parūpējoties par viņa un arī asinsradinieku  dzīvi un labsajūtu arī pēc gadu desmitiem. 

 

Abiem mazuļiem Alīna saglabājusi cilmes šūnas Šveices cilmes šūnu bankā (Swiss Stem Cells Bank). Tā ir pirmā Šveices privātā banka, kas piedāvā cilmes šūnu uzglabāšanu privātpersonām, un vienīgais uzņēmums, kas pilnībā un bez starpniekiem nodrošina laboratorijas un uzglabāšanas pakalpojumus Šveices teritorijā.

  

Šveices cilmes šūnu bankai ir izveidota sava pārstāvniecība Latvijā. SIA „Stem Cells Baltic” vadītāja Ksenija Titova vispirms bija bankas kliente – pirmā no Baltijas valstīm, kura izvēlējās cilmes šūnas uzglabāt tieši Šveicē.

 

Ksenija Titova Māmiņu Klubam stāsta, kā nonākusi līdz idejai par cilmes šūnu saglabāšanai savam bērniņām un nodibinājusi arī šo pakalpojumu pārstāvniecību Latvijā:

 

“Pirmo reizi cilmes šūnas saglabāju 2008.gadā, kad piedzima mans pirmais bērniņš, un tādu pašu lēmumu pieņēmu arī ar otro bērnu. Jau grūtniecības laikā draudzenes man jautāja, vai plānoju saglabāt cilmes šūnas un man pašai par pārsteigumu es tiešām neko daudz par šo lietu nezināju. Sāku meklēt informāciju internetā, iztaujāju arī savas Anglijā un Francijā dzīvojošās draudzenes. Izrādās, viņām cilmes šūnu saglabāšana bija pati par sevi saprotama lieta – tas noteikti jādara!

 

Teju visas manas paziņas, kas dzemdējušas pēdējo gadu laikā, bija izmantojušas cilmes šūnu banku pakalpojumus. Iegūtā informācija par šīm šūnām, mani patīkami parsteidza, tādēļ ar vīru pieņēmām lēmumu saglabāt cilmes šūnas.

 

Izpētot cilmes šūnu banku piedāvājumus, priekšroku devām Šveices cilmes šūnu bankai, jo tā, mūsuprāt, bija visdrošākā. Mēs zinājām, kādi ir šveicieši, cik nopietni izturas pret saviem solījumiem un pakalpojumu kvalitāti. Tā mēs nonācām līdz SSCB.

 

Šveices cilmes šūnu banka SSCB strādā daudzās pasaules valstīs, taču mēs bijām pirmie klienti no Baltijas reģiona. Mēs palīdzējām ar savu pieredzi, iepazināmies tuvāk un jau pēc laika es kļuvu par šīs firmas  pārstāvi Baltijas valstīs.

 

Tā Ksenija kļuva par Šveices cilmes šūnu bankas pārstāvi Baltijā. Ksenija ir kā atbalsta punkts klientiem Latvijā, ja nepieciešams izrunāties par cilmes šūnu uzglabāšanu, iespējām un noskaidrot kādus būtiskus jautājumus, kas saistīti ar Šveices cilmes šūnu banku. Līgumu ikviens klients slēdz pa tiešo ar Šveices kompāniju, kas uzņemas visu atbildību un līgumsaistības par cilmes šūnu uzglabāšanu vismaz 20 gadu garumā.

 

Savukārt topošo māmiņu Alīnu pārliecināja kāda nejauši noskatīta zinātniska filma par multifunkcionālajām cilmes šūnām un to apbrīnojamo pielāgošanās spēju. „Sapratu, ka līdz šim izpētītās cilmes šūnu izmantošanas iespējas - pašlaik tas ir piliens jūrā, bet pēc gadiem desmit zinātnes un medicīnas pamatu pamats, visticamāk, būs tieši cilmes šūnas. Varbūt pat zāles katram cilvēkam veidos no viņa paša cilmes šūnām. Visticamāk, nākotnē ar to palīdzību varēs izārstēt jebkuru kaiti. Cilmes šūnas ir milzīgs atklājums zinātnē, un tām gaidāma ārkārtīgi spoža nākotne. Kādēļ lai neizmanto to, kas jau šodien ir pieejams veselības saglabāšanai un uzlabošanai nākotnē,” spriež māmiņa Alīna.

 

Cilmes šūnas ir universālas šūnas - tās vēl nav sadalījušās specifiskās, pilnīgi atšķirīgās šūnās. Šī īpašība padara tās sevišķi vērtīgas, jo tām ir potenciāls, ko var izmantot bojāto orgānu un audu atjaunošanai. Unikāla iespēja iegūt cilmes šūnas ir paņemt tās no tikko dzimuša mazuļa nabas saites.  

 

Tāpēc Māmiņu Klubs iesaka izvērtēt šo iespēju vēl gaidību laikā esot! Lai jau dodoties uz dzemdībām, nebūtu lieki jāraizējas par to, kas notiks ar cilmes šūnām.

 

Latvijā arvien vairāk ārstu un dzemdību speciālistu iesaka saglabāt cilmes šūnas, jo šī zinātne attīstās ļoti strauji. Katru gadu arī Latvijā arvien veiksmīgāk medicīnā tiek pielietotas cilmes šūnuas ārstniecībā: „Ja man topošie vecāki jautā, vai vajag saglabāt mazuļa cilmes šūnas, es saku pārliecinošu jā. Jāsaprot, ka tā tomēr ir nākotnes medicīna, un mums jādomā ne tikai par šodienu, bet arī par desmit gadiem uz priekšu. Cilmes šūnu saglabāšanu nevar atlikt uz kādu vēlāku brīdi. Cilvēks var iestāties augstskolā pat četrdesmit gadu vecumā, vēlreiz padomājot un pārdomājot vai atliekot, bet cilmes šūnas nevar pagaidīt. Kad būs pagājuši gadi vai gadu desmiti un pēkšņi veselības vārdā vajadzēs cilmes šūnas, tad varēs tikai nožēlot to, kas jau neatgriezeniski nokavēts – tev bija iespēja sava mazuļa cilmes šūnas saglabāt, bet tu to neizdarīji,” saka „Auxilia Prima” ginekoloģe Zane Krastiņa. 


Kādēļ izvēlēties Šveices Cilmes šūnu banku?

 

Šveices cilmes šūnu banka, kas divdesmit gadus uzglabās jūsu bērna cilmes šūnas, piedāvā nopietnas un pārliecinošas garantijas: Šveices Federālā Medicīnisko pakalpojumu kvalitātes un drošības aģentūra nepārtraukti pedantiski uzrauga visas bankas piedāvātās procedūras, uzglabāšanas termiņus un pakalpojumus.

 

Māmiņa Alīna līgumu ar Šveices cilmes šūnu banku noslēdza grūtniecības otrajā trimestrī: sazinājās ar bankas pārstāvi Latvijā, saņēma līgumu, izpētīja to, izdarīja visu prasīto. Instrukcijā viss aprakstīts tik skaidri, ka otrreiz nav pat jāpārlasa: te ir sava aploksne vecākiem, sava – medicīniskajam personālam, kas ņems asinis no nabassaites. Vecākiem atsūtītajā komplektā ir viss, kas vajadzīgs asins paraugu savākšanai un transportēšanai. Šveices cilmes šūnu banka ir izveidojusi transportēšanas pakalpojumu, kas nodrošina parauga nogādāšanu Lugano no jebkuras vietas Eiropā mazāk kā 48 stundu laikā.

 

Šveices cilmes šūnu bankā uzglabātās cilmes šūnas ir vienīgi uzglabātāja vai nepilngadīgam bērnam – vecāku īpašums. Ja cilmes šūnas nepieciešamas ārstēšanai, banka nekavējoties nodod tās likumiskā īpašnieka rīcībā bez papildu samaksas. 


Kā cilmes šūnas var noderēt nākotnē?:

 

-  Pašlaik pasaulē cilmes šūnu transplantātu saņēmēji visupirms ir cilvēki ar dažādu veidu ļaundabīgiem audzējiem, galvenokārt limfomām un leikēmiju.

 

-   Cilmes šūnas var izmantot arī miokarda infarkta ārstēšanā un slimniekiem, kam nepieciešama kaulu smadzeņu transplantācija.

 

-  Zinātnieku aprindas tic, ka tuvākajā nākotnē cilmes šūnu terapeitiskā izmantošana var kļūt izšķiroša dažādu slimību ārstēšanā: mugurkaula bojājumi pēc traumas, Parkinsona slimība un Alcheimera slimība,  balsta un kustību aparāta slimības, acs tīklenes, radzenes un dzirdes aparāta deģeneratīvās slimības, vielmaiņas slimības (piemēram, diabēts), kaulu rekonstrukcija un urīna nesaturēšana.

 

 

Uzzini vairāk:

Šveices Cilmes šūnu banka

www.stembank.ch

Kontakttālrunis Latvijā: +371 29190765; +371 29499999

E-pasts: ksenija.titova@stembank.ch 
kristine.medne@stembank.ch

 

 

Topošo māmiņu diskusijai:

Vai esi plānojusi saglabāt sava bērniņa cilmes šūnas?