KRISTĪNE STALĪDZĀNE: Ļaujiet mazulim saprast, ka esat gatavi viņa dzimšanai!

KRISTĪNE STALĪDZĀNE: Ļaujiet mazulim saprast, ka esat gatavi viņa dzimšanai!

08. Aug 2013, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba Vecāku skolā Dzemdību sagatavošanas kursi notiek gan darba dienās, gan sestdienās. Darba dienās lekciju"Jaundzimušā aprūpe" krievu valodā vada fizioterapeite Kristīne Stalidzāne. Kāpēc šo nodarbību būtu vērts apmeklēt?

- Pastāstiet, lūdzu, par ko tieši Jūs stāstāt savā lekcijā divu stundu garumā?

Aprūpe - tas ir pats svarīgākais bērnam, un tas ir ļoti svarīgs aspekts arī pieaugušajam. 

Aprūpējot mazuli, pieaugušais viņu labāk iepazīst, iemācās veidot ar viņu attiecības, uzņemas atbildību par viņa attīstību, izrāda cieņu viņa individuālajam attīstības ritmam. Tas ir ļoti smalki veidots process, kas ir arī audzināšanas, pašizpētes un pašattīstības process. 

Tas ir tas, kas skar pieaugušos. No bērna skatupunkta tas ir kontakts, attiecības un emocijas. 

Bērnam tas ir dialogs ar pieaugušo, komunikācijas princips. 

Caur aprūpi bērns mācās uztvert sevi kā personību. 

Ar roku palīdzību tiek radīts sociālais kontakts - mazulis sāk saprast, kas ir pieaugušais. 

Tāpat viņš iegūst sensomotoro pieredzi - sajūt savu ķermeni un mācās kustības, kam ļoti svarīgs ir hendlings. 

Caur aprūpi mēs attīstām interesi un uzmanību, orientēšanos laikā un telpā, mācāmies sadarboties. 

Zem vārda "aprūpe" slēpjas mazuļa apģērbšana - pārģērbšana, ēdināšana, šūpošana, turēšana rokās, likšana uz kādas virsmas, pacelšana no virsmas, mazgāšana, apmazgāšana, vannošana utml. Dažkārt izpētām vairākus aspektus, kas saistīti ar brīvo rotaļāšanos. 

Pieaugušajam ir svarīgi saprast, kā aprūpēt bērnu un ar kādu mērķi tas tiek darīts. 

Noteiktas zināšanas un pieredze par to, kā vispār noris bērna attīstība, un kā mēs - pieaugušie, aprūpējot bērnu, varam viņa personībai palīdzēt attīstīties veselīgi, noteikti noderēs. 

Es ļoti gribu, lai vecāki mazuli aprūpē nevis mehāniski, bet uztvertu šo procesu no dažādiem aspektiem raugoties, lai būtu skaidra izpratne par to, ka tā ir vesela dzīve, ko izdzīvo bērniņš un viņa vecāki. Visas savas rūpes un siltumu atdodam aprūpes laikā, nevis daļēji tās laikā.

- Kādus jautājumus visbiežāk uzdod topošie vecāki?

Visbiežāk tiek uzdoti jautājumi par to, ko būtu vērts iegādāties, un no kā vajadzētu atteikties. Te ir runa gan par ratiņiem, autokrēsliņiem, slingiem, pārtinamajiem galdiņiem, gan par gultiņām. Pārrunājam to, ko vajag, un bez kā var iztikt. 

Es cenšos dot daudz praktiskas informācijas, ne tikai izstāstīt, bet arī parādīt, kas tā tāda attīstība, kā pareizi bērnu ģērbt, kā mainīt viņam autiņbiksītes, kā viņu celt, kā ņemt rokās utml. Pie tam, stāstu ne tikai to, ko vajag darīt, bet arī to, kāpēc tas būtu jādara.

Man ļoti patīk, ka lekcija pārvēršas dzīvā dialogā starp vecākiem un mani - es kaut ko stāstu, tiek uzdoti jautājumi, es atbildu, mēs virzāmies uz priekšu. Bet dažkārt jautājumi dzimst tikai lekcijas beigās pēc iepazīšanās ar pamata informāciju. 

Starp citu, interesējošos jautājumus var uzdot arī lekcijas pašā sākumā. 

- Kāds bērniņa vecums tiek apspriests lekcijā?

Cenšos pieturēties pie 0 - 3 mēnešu vecuma. Neskaitot to, kā aprūpēt šajā periodā mazuli, stāstu arī par konkrētā vecuma fizioloģiskajām īpašībām, lai vecāki zinātu, kas un kā un, lai viņiem nerastos kaut kādas šaubas par mazuļa veselību utml. 

- Nereti no topošajiem vecākiem nākas dzirdēt, ka apmeklēt lekciju par jaundzimušā aprūpi nav vērts, kamēr viņš vēl nav dzimis. Ar domu, ka tik un tā viss aizmirsīsies uz to brīdi. Ko sakāt par tādiem viedokļiem?

Es ieteiktu apmeklēt šo lekciju gan grūtniecības laikā, gan arī pēc bērniņa dzimšanas, un Māmiņu Klubā ir tāda iespēja. 

Ziniet, vieglāk ir sarunāties ar vecākiem, kad viņi atnāk uz lekciju otro reizi un jau ar mazuli. Mums uz to brīdi parādās jau daudz maz kopīga valoda. Viņi jau iepriekš zina nosacījumus, idejas, ko es vēlos viņiem nodot šajā nodarbībā. 

Bet, kad atnākat ar mazuli, tad nav tik daudz laika, lai apspriestu emocionālos, psiholoģiskos jautājumus, audzināšanas aspektus. Pēc iespējas vairāk tad mēs koncentrējamies tikai uz bērnu. 

Ja esat atnākuši uz nodarbību grūtniecības laikā un mierīgi to noklausījušies, un pēc tam kopā ar mazuli apmeklējuši šo nodarbību, lai iegūtu papildus zināšanas un iemaņas  - tas ir vislabākais variants, tāpēc, ka visam jānoris pakāpeniski. 

Katrs no mums citādāk uztver informāciju, un citādākā apjomā. Ja ir tāda pieeja, par kuru augstāk runāju, tad noteikti viss nostājas savās vietās, kas ļauj ieraudzīt un saprast kaut ko jaunu un svarīgu. 

- Lekcijā pie vecmātes, kura stāsta par dzemdībām, parasti ierodas pāri. Cik svarīga ir informācija par jaundzimušā aprūpi šajā ziņā? Vai ir svarīgi to iegūt kopā ar partneri, vai arī pietiek ar to, ka informāciju iegūst tikai mamma?

Noteikti jāierodas ar tēti. Viņi aktīvi iesaistās sarunā. 

Padomājiet paši: tieši tētis pirmais paņem rokās bērniņu, pirmais viņu apģērbj utt. Tētiem arī ir daudz jautājumu, tāpēc neslikti būtu ierasties uz nodarbību kopā, arī tētis taču ir pilnvērtīgs ģimenes loceklis. 

Svarīgi, lai uz nodarbību nāk pāri, jo, kad ģimene runā vienā valodā, ir vienoti, mazulim ir daudz vieglāk adaptēties jaunajiem apstākļiem. Viņš zina, ka mamma un tētis dzīvo pēc kādiem noteiktiem principiem un saprot, kāpēc tā. Notiek, savā ziņā, ģimenes apvienošanās. 

Protams, ka mammai un tētim var būt atšķirīgi viedokļi kaut kādā ziņā, un mēs par to visu varam aprunāties. Es neesmu kategorisks cilvēks, varam visu apspriest un paskatīties, kā būtu labāk. 

Atzīšos, ka man pašai patīk ļoti sava nodarbība, jo man tā ir biedrošanās ar jaunajiem pāriem, kam vajadzīgs profesionāls padoms un atbalsts. 

- Parasti dzemdību sagatavošanas kursus sāk apmeklēt tikai ap 36.grūtniecības nedēļu.  Un tomēr, aizvien biežāk, speciālisti uzsver, ka sagatavoties tik svarīgam notikumam vajag krietni ātrāk. Kāds ir jūsu viedoklis?

Manā uztverē, vislabāk kursus apmeklēt ir otrajā grūtniecības trimestrī. 

Šajā periodā topošā māmiņa vēl ir pilna spēka. Viņa labi jūtas, tie tam, viņa vēl nav paguvusi iegādāties neko gaidāmajam bērniņam, atliekot visu uz vēlāku. Un labāk, ja iepirkties viņa dodas vien pēc mūsu lekcijas. 

Tas ir, ideālā gadījumā, kursi būtu jāiziet līdz 37.nedēļas beigām pavisam. Tādā veidā māmiņa un tētis bez jebkādas steigas varētu sagatavoties mazuļa dzimšanai un kādā brīdī sajustu, ka viņi patiešām ir gatavi viņa dzimšanai. 

- Tagad ir tik daudz informācijas internetā, ka daudzi neredz nepieciešamību apmeklēt lekcijas. Vai tas tā ir? Kāda ir lekciju priekšrocība?

Informācijas patiešām tagad ir daudz. Tā ir daudzšķautņaina, tātad - ne vienmēr tā ir pamatota uz speciālistu viedokli, nereti tā ir personīgā pieredze, kas jāizskata tomēr individuāli.

Lektors taču apkopo informāciju. Viņš noteikti sasaista to ar medicīnisko aspektu, parāda noteiktu ceļu, pa kuru var virzīties, bet nianses vecāki izvēlas paši. 

Starp citu, es kādreiz pati sev esmu uzdevusi jautājumu, kāpēc mūsdienās būtu vērts apmeklēt šo lekciju un nonācu pie apbrīnojamas domas.

Kad mamma un tētis atnāk uz kursiem, notiek iniciācija. Citiem vārdiem, viņi iekļaujas bērniņa dzimšanas sagatavošanās procesā. Tādā veidā viņi konkrēti ļauj saprast, ka ne tikai vēlas bērnu, bet ir arī gatavi iet, attīstīties, klausīties jaunas idejas, lai darītu visu iespējamo, kā dēļ bērniņš justos ērti, komfortabli. 

Atnākot uz lekciju, jūs atradīsieties noteiktā vidē, iegūsiet ne tikai informāciju, bet arī noteiktu enerģētisko lādiņu. Internets to nevar sniegt. 

Bez tam, ir jauki atrasties citu māmiņu un tētu kompānijā, just, ka katrs rūpējas par savu ģimenes ligzdiņu. 

Kad pāri aiziet pēc lekcijas beigām, viņiem pat sejas mainās, viņi sāk citādi skatīties uz pasauli. 

Vēl svarīgs ir fakts, ka izzūd bailes, jo parādās informācija, zināšanas, pārliecība par to, ka pat, ja kļūdīsieties, bērniņš ir izvēlējies tieši jūs, ar visiem jūsu plusiem un mīnusiem. Es ļoti cenšos katrā nostiprināt iekšējo vecāka pārliecību, ļaut saprast, ka esat gatavi par tādiem kļūt gan psiholoģiski, gan enerģētiski, gan arī praktiski. 

- Ko vēl gribas teikt topošajiem vecākiem, kas pagaidām vien domā, nākt vai nenākt uz dzemdību sagatavošanas nodarbībām?

Nāciet noteikti! Lai sajustu vienošanās brīdi - kā mamma un tētis, un, lai uzstādītu kopīgu mērķi savas mājīgās ģimenes ligzdiņas vīšanai, kurā laimīgi attīstīsies pašpietiekama, par sevi pārliecināta personība. Es jūs ļoti gaidu. Tiksimies!

Ar speciālisti sarunājās Aleksandra Novaka,

Māmiņu Klubs