Anita Spakovica, Ģimenes centra poliklīnikas ginekoloģe:

Barjermetodes neļauj spermai iekļūt dzemdes kaklā, bet dažas no tām nomāc spermatozoīdu darbību. Barjermetode vīriešiem ir prezervatīvs, sievietēm tās ir gan medikamentozas, gan mehāniskas. Pēdējām pieder maksts diafragma un dzemdes kakla uzmava. Šo līdzekļu lietošana var sagādāt nelielas grūtības, jo tie makstī pareizi jāievada tā, lai pilnībā nosegtu dzemdes kaklu un neļautu spermatozoīdiem iekļūt dzemdes kakla kanālā. Pēc mīlēšanās diennakts laikā tie jāizņem. Lai izmantotu mehāniskās izsargāšanās metodi, jābūt noteiktām iemaņām.

Medikamentozie barjerkontracepcijas līdzekļi satur ķīmiskas vielas (spermicīdus), kas, ievadītas makstī, mazina spermatozoīdu aktivitāti un tos iznīcina. Spermicīdi ir maksts svecītes, krēmi, putojošas tabletes, tamponi, sūklīši, plēvītes. Šos līdzekļus ievada makstī 5–10 minūtes pirms dzimumakta.
Maksts parasti ir līdz 12 cm gara, tajā, no priekšpuses ievadot rādītājpirkstu un vidējo pirkstu, augšējā trešdaļā var sataustīt apmēram 1,5 cm lielu apaļu, stingru izcilnīti, kas ir dzemdes kakls. Visi minētie līdzekļi makstī jāievada līdz šim izcilnim, tas vislabāk izdodas, ja kājas ir atplestas un viegli saliektas. Ķermeņa temperatūrā šie līdzekļi dažu minūšu laikā izšķīst.

Lai garantētu kontracepciju, spermicīdi makstī jāievieto pirms katra dzimumakta. Ja divas stundas pēc šo līdzekļu lietošanas dzimumakts nav noticis, tie pirms mīlēšanās jāievada atkārtoti. Medikamentozo barjerkontracepciju nedrīkst lietot kopā ar citiem makstī ievadāmiem ārstnieciskiem līdzekļiem, jo tie pavājina vai pat neitralizē spermicīdu darbību. Pēc medikamentozās barjerkontracepcijas lietošanas intīmajā higiēnā nedrīkst izmantot parastās ziepes, jo tās neitralizē spermicīdus.
Latvijā pieejamie spermicīdi ir «Pharmatex» krēms, tabletes, lodītes, sūklīši, tamponi, vaginālā C filmiņa.

Barjermetožu priekšrocības:
vienkārši lietojamas;
maz blakņu;
iedarbojas sievietes makstī;
nav negatīvas ietekmes uz citām orgānu sistēmām;
var iegādāties bez ārsta receptes.

Barjermetožu nepilnības:
metode ir mazāk efektīva, salīdzinot ar hormonāliem preparātiem un dzemdes spirāli;