Ko zinām par cilmes šūnām?

Ko zinām par cilmes šūnām?

14. Sep 2012, 20:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāpēc cilmes šūnas dēvē par brīnumšūnām? Un vai tik tiešām tās var palīdzēt glābt bērna dzīvību? Šodienas pasaulē joprojām jautājumu ir daudz vairāk nekā atbilžu, tomēr zināšanas par cilmes šūnām ar katru dienu kļūst arvien pilnīgākas. Lai noskaidrotu, ko par šīm unikālajām šūnām zina Latvijas iedzīvotāji, ikviens aicināts piedalīties aptaujā „Cilmes šūnas – bērna veselības drošības garants!“

Piedalīties aptaujā var šeit! 

 

Cilmes šūnas mēdz dēvēt par brīnumšūnām, pateicoties to unikalitātei. Cilmes šūnas jau šobrīd medicīnā izmanto gan bojātu orgānu un audu atjaunošanai, gan cīņai ar limfomām, leikēmiju, kā arī miokarda infarkta un kaula smadzeņu transplantācijas gadījumos.  Arī Latvijas iedzīvotājiem tiek piedāvāta iespēja saglabāt cilmes šūnas.

 

Pēdējo gadu laikā saglabāt mazuļa cilmes šūnas izvēlējušies gandrīz 2000 vecāku. Tas ir sava veida bērna veselības drošības garants, jo cilmes šūnu saderība būs 100%, ja tās būs nepieciešamas pašam donoram (bērnam) vai viņa monozigotas dvīnim, turklāt cilmes šūnu izpēte nemitīgi lieliem soļiem iet uz priekšu, kas liecina, ka brīnumšūnu pielietojums nākotnē būs daudz plašāks. Aptaujā var piedalīties ikviens, lai ne tikai palīdzētu apkopot Latvijas iedzīvotāju zināšanas, bet arī lai uzzinātu ko jaunu par cilmes šūnām, to saglabāšanu un potenciālu.  


Vairāk uzzināt par cilmes šūnām var šeit!

 

Piedalīties aptaujā var šeit!