Ko grūtnieces smēķēšana nodara gaidāmajam bērniņam

Ko grūtnieces smēķēšana nodara gaidāmajam bērniņam

20. Apr 2012, 15:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sievietes, kas smēķē grūtniecības laikā, samazina tā dēvētā labā holesterīna līmeni savu bērnu asinīs, kas negatīvi atspoguļojas viņu veselībā, liecina nesen veikts pētījums.


Cilvēkam kļūstot vecākam, augsta blīvuma lipoproteīns (ABL) aizsargā no sirds un asinsvadu saslimšanām, taču, kā kā liecina žurnālā "European Heart Journal" publicētais pētījums, astoņu gadu vecumā bērniem, kuru mātes grūtniecības laikā smēķējušas, ABL līmenis ir par 10% zemāks par normu. Tas, vai bērns ir vai pakļauts cigarešu dūmu ietekmei pēc dzimšanas, rezultātu nav mainījušas.

 

"Mūsu rezultāti liek domāt, ka mātes smēķēšana atstāj bērnam vairāku neveselīgu iezīmju kopuma nospiedumu, kamēr tas attīstās dzemdē, kas vēlāk var palielināt sirdstriekas un insulta risku,"norādīja pētījuma vadītājs, Sidnejas universitātes profesors Deivids Selemeidžers. "Izskatās, ka šis nospiedums saglabājas vismaz astoņus gadus un, iespējams, arī ilgāk."

 

Smēķēšana grūtniecības laikā un pēc tās jau sen tiek saistīta ar dažādām bērnu veselības problēmām, ieskaitot uzvedības un neirokognitīvos traucējumus, kā arī pēkšņās nāves sindromu, tomēr līdz šim nebija zināms, vai smēķēšana grūtniecības laikā rada kardiovaskulāro slimību risku.

 

Pētījuma gaitā laikā no 1997. līdz 1999.gadam Selemeidžers ar kolēģiem pētīja māšu smēķēšanas atstāto iespaidu uz bērniem, pārbaudot arteriālo sieniņu biezumu un lipoproteīnu līmeni 405 veseliem astoņus gadus veciem bērniem. Pētnieki arī savāca datus par to, vai mātes ir smēķējušas grūtniecības laikā un pēc tam, kad bērni jau bija piedzimuši. Arteriālo sieniņu biezums tika skenēts ar ultraskaņas palīdzību, un 328 bērniem, kas piekrita testam, tika paņemtas asinis lipopreteīna līmeņa noteikšanai.

 

Rezultāti uzrādīja, ka smēķēšana grūtniecības laikā un pēc tās neatstāja ietekmi uz bērnu arteriālo sieniņu biezumu, kas signalizē par sirds slimībām, tomēr ABL līmenis smēķētāju atvasēm bija zemāks, kas savukārt palielina sirds un asinsvadu slimību risku par 10%-15%.

 

Rietumu valstīs grūtniecības laikā smēķē aptuveni 15% māšu.

 

Zinātnieki uzsver, ka tikai ilgtermiņā pētījums uzrādīs, vai šiem bērniem arī turpmākajā dzīvē būs pazemināts ABL līmenis, taču šis riska faktos noteikti jāņem vērā.

 

LETA