Kāpēc Latvijā dzimst tik daudz trīnīšu

Kāpēc Latvijā dzimst tik daudz trīnīšu

08. Aug 2012, 21:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Salīdzinot ar pēdējiem pieciem gadiem, šis gads un jo īpaši šis rudens izrādījies ļoti ražīgs trīnīšu dzimšanai - brīvdienās piedzima šogad ceturtie trīnīši. Tieši tikpat trīnīšu piedzima arī 2005. gadā, taču tam sekojošos gados trīnīši dzima mazāk ģimenēm. Pērnajā un aizpērnajā gadā bija tikai pa vienam gadījumam. Speciālisti pieļauj, ka, visticamāk, trīnīšiem bagātais gads ir sagadīšanās, tiesa, viņi nosauc atsevišķus faktorus, kas svarīgi trīnīšu dzimšanai.

 

Stradiņa slimnīcas Perinatālās aprūpes centra vadītāja Maira Jansone vispirms norāda: pēc literatūras datiem, dabiski iestājusies trīnīšu grūtniecība sastopama vienā no 7000 līdz 10 000 dzemdību. Pēdējos gados Latvijā jaundzimušo skaits ir ap 20 000, tādējādi četri trīnīšu dzimšanas gadījumi nav nekas ļoti neparasts, izriet no M. Jansones teiktā. Viņa arī nosauc vairākus daudzaugļu grūtniecību sekmējošus faktorus, piemēram, sievietes vecums - virs 30 gadiem -, neauglības ārstēšanā lietotie medikamenti, mākslīgā apaugļošana, personīgā vai ģimenes anamnēze, proti, dvīņi vai trīnīši dzimuši pašai sievietei vai tuviem radiniekiem, ietekmē arī aptaukošanās problēmas un tas, vai sievietei ir garš augums.

 

Šogad pirmie trīnīši - divi puikas un meitene - piedzima 15. septembrī Rīgas Pašvaldības policijas darbinieku ģimenē. 27. septembrī trīs meitenītes piedzima Rēzeknes novada skolotājas ģimenē. 4. oktobrī trīnītes nāca pasaulē Stradiņa slimnīcā mammai no Jelgavas. 16. oktobrīStradiņos kādai jaunai māmiņai no Alūksnes piedzima divas meitenes un puika. Bērni tagad uzturas Intensīvās terapijas nodaļā.

 

«Daudzaugļu grūtniecības norise nereti ir daudz sarežģītāka nekā viena bērna grūtniecība. Biežāk novēro spontāno abortu, priekšlaicīgas dzemdības, viena vai vairāku augļu bojāeju grūtniecības laikā, hipertensīvus traucējumus, mazasinību,» stāsta M. Jansone. Tas arī izskaidro to, ka ne vienmēr trīnīšu grūtniecība rezultējas ar visu bērnu laimīgu nākšanu pasaulē. Par šāgada četriem trīnīšu dzimšanas gadījumiem M. Jansone saka - nevaru izskaidrot, kāpēc trīnīši šogad pasaulē nākuši tieši rudenī, tā, visticamāk, ir sagadīšanās.

 

To, vai Latvijas trīnīšu dzimšanai varētu būt saistība ar mākslīgo apaugļošanu, M. Jansone «ētisku apsvērumu dēļ» nekomentē. Neoficiāli dati gan no slimnīcām liecina, ka vismaz vairākums šogad dzimušo trīnīšu nav radīti mākslīgās apaugļošanas ceļā. Arī centrā Embrions, kas veic mākslīgo apaugļošanu, nevienai no klientēm pēdējos gados nav dzimuši trīnīši, jo pacientēm vairs neievieto vairāk kā vidēji 1,7 embrijus. Taču pirms dažiem gadiem gan pāris gadījumu bijis. Klīnikas vadītājs Gints Treijs saka: arī stimulētai grūtniecībai palielinās daudzaugļu risks.


 

Laura Dzērve