Kāpēc grūtniecības laikā nevajadzētu pieņemties svarā par daudz vai par maz?

Kāpēc grūtniecības laikā nevajadzētu pieņemties svarā par daudz vai par maz?

15. Sep 2010, 16:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izrādās, pārāk liels un arī pārāk mazs svara pieaugums grūtniecības laikā var radīt problēmas gan māmiņai, gan mazulim.

 

Lai pieņemtos svarā rekomendējamā lielumā, ēd veselīgu pārtiku grūtniecības laikā un nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm, nevis pavadi laiku guļot pie TV un ēdot. Ēšana par diviem nenozīmē, ka tagad Tev ir jāēd divkārt cik esi ēdusi parasti. Patiesībā, Tev ir vajadzīgas tikai 300 papildus kalorijas dienā, kad esi stāvoklī, un pat mazāk, ja esi 1.trimestrī.

 

Pētījumi pierāda, ja sievietes, kuras grūtniecības laikā svarā pieņemas vairāk nekā ieteicamais daudzums- līdz 12- 15 kg, Tev ir augstāks risks, ka bērniņš pasaulē nāks ar ķeizargrieziena palīdzību. Lielāks svara pieaugums grūtniecības laikā var būt par iemeslu, ka pēc grūtniecības ir pārāk liels svars un lielāka iespējamība, ka augstāks svars būs arī nākamajās grūtniecībās. Tā var būt problēma, jo sievietēm, kas paliek stāvoklī ar aptaukošanos tendenci, ir augstāks komplikāciju risks, ieskaitot preklampsiju un diabētu.

 

Turklāt, bērniņi, kuri piedzimst sievietēm ar lielāku svara pieaugumu grūtniecības laikā, dzemdību laikā ir lielāki, kas savukārt var izraisīt dzemdību komplikācijas māmiņai un bērniņam. Un šī tendence, ka māmiņai, kura sāk grūtniecību aptaukojusies, ir lielāka tendence, ka arī bērniņš būs ar noslieci uz aptaukošanos.

 

Visbeidzot, sievietēm, kuras ir aptaukojušās pirms grūtniecības, ir lielākas problēmas uzsākt krūts barošanu. Eksperti tic, ka tam var būt vairāki iemesli, piemēram, grūtības atrast ērtu pozu krūts barošanai.

 

No otras puses, sievietēm, kuras pirms grūtniecības ar mazāku svaru kā normāli nepieciešams, vai sievietēm, kuras grūtniecības laikā slikti pieņemas svarā, ir lielāka iespējamība, ka bērniņš piedzims priekšlaikus vai ar mazu svaru.

20. Dec 2009, 14:10

Man arī pirms grūtniceības bija mazs svars-52kg. Grūtniecības laikā nāca klāt 25kg-tagad atkal ir 52.

18. Dec 2009, 14:23

pirmaja grutn.reize pienemos par 14 kg, bija grutibas dabut nost, tagad esmu pienemusies par 8 kg domaju ka man nebus gruti dabut sos kg nost...kaut ari loti ēdu šīs grūtniecības laika...

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 18. Dec 2009, 14:07

Tas tiešām ir labs svara pieaugums 😀 Viss jau atkarīgs arī no tā, cik svērāt pirms grūtniecības.