Kādus pabalstus saņem pašnodarbinātie?

Kādus pabalstus saņem pašnodarbinātie?

25. May 2011, 14:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda ir atšķirība starp to, ko saņem parastais darba ņēmējs un pašnodarbinātais? Skaidro VSAA Kontaktu centra konsultante Dace Peneze.

 

Saskaņā ar šobrīd spēkā esošo likumdošanu, maternitātes pabalsts par pirmsdzemdību un pēcdzemdību darba nespējas lapu B pienākas māmiņai, ja viņa ir nodarbināta pabalsta piešķiršanas brīdī (darba ņēmēja vai pašnodarbinātā). Pabalstu aprēķina un izmaksā 100% apmērā no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Pašnodarbinātajām personām vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiek aprēķināta atbilstoši ieņēmumiem pēdējo 12 mēnešu periodā, kas beidzas vienu ceturksni (3 mēn.) pirms tā ceturkšņa, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums.

 

Tiesības uz maternitātes pabalstu pašnodarbinātajam ir tajā gadījumā, ja obligātās iemaksas faktiski ir veiktas gada ceturksnī, kurā ir piešķirts grūtniecības atvaļinājums vai arī iepriekšējā ceturksnī pirms ceturkšņa, kurā piešķirts grūtniecības atvaļinājums. Pašnodarbināta persona kļūst pat sociāli apdrošinātu personu, saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu", ja sociālās iemaksas tiek veiktas no valstī noteiktās minimālās algas - 2010.gadā tā ir 180 latu apmērā. Informāciju par pašnodarbinātās personas ienākumiem, no kuriem jāveic sociālās iemaksas, varat iegūt VID nodaļā.


Aprēķinot pabalstu, attiecīgajā 12 mēnešu periodā tiek ņemti vērā tie darbā gūtie ienākumi, no kuriem ir veiktas sociālās iemaksas. Vidējo kalendāra dienas apdrošināšanas iemaksu algu iegūst, šā laikposma kopējos ienākumus dalot ar kopējo kalendāra dienu skaitu periodā.



Vecāku pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem, kurš, pabalsta piešķiršanas dienā, ir nodarbināta persona. Pabalsta apmērs ir 70% no personas mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, bet ne mazāk par Ls 63, - līdz bērna viena gada vecumam.



Darba ņēmējam pabalsta apmēram izmanto tikai iemaksu algas (bruto algas) par 12 kalendāro mēnešu periodu, beidzot šo periodu 3 kalendāros mēnešus pirms mēneša, kurā bērns piedzimis.

Tiesības uz vecāku pabalstu pašnodarbinātajam ir tajā gadījumā, ja obligātās iemaksas faktiski ir veiktas gada ceturksnī, kurā bērniņš dzimis vai arī iepriekšējā ceturksnī pirms ceturkšņa, kurā dzimis bērniņš.



Pašnodarbinātai personai mēneša vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina atbilstoši ieņēmumiem pēdējo 12 mēnešu periodā, kas beidzas vienu ceturksni (3 mēn.) pirms tā ceturkšņa, kurā bērns piedzimis.

 

Apdrošināšanas iemaksu algu summu aprēķina periodos dala ar 12, neatkarīgi no nostrādāto mēnešu skaita. Iegūtās summas summēs un no gala rezultāta aprēķinās 70%.



Vecāku pabalstu piešķir, līdzko beidzas apmaksātais pēcdzemdību atvaļinājums. Savukārt, ja māmiņa ir darba attiecībās, bet atsakās no maternitātes pabalsta, tad VSAA nodaļā personīgi jāiesniedz iesniegums par atteikšanos no pabalsta, uzrādot darba devēja un Jūsu kā pašnodarbinātas personas apstiprinātu pēcdzemdību darbnespējas lapu. Šajā gadījumā vecāku pabalstu piešķirs no bērna dzimšanas dienas vai no datuma, kad beidzas pirmsdzemdību darbnespējas lapa (ja bērniņš dzimis pirms noteiktā laika).



Par bērniem, kas dzimuši 2010.gada 3.maijā vai vēlāk, vecāku pabalstu izmaksā tikai tiem darba ņēmējiem, kuri atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai negūst ienākumus kā pašnodarbinātie.



Sakarā ar minētajām izmaiņām likumdošanā, kas stājās spēkā no 03.05.2010., vēršu uzmanību uz to, ka turpmāk, pieņemot iesniegumu vecāku pabalsta piešķiršanai, inspektors lūgs iesniegumā sadaļā 2.Ziņas par darbu norādīt datumu, no kura darba devējs ir piešķīris/piešķirs bērna kopšanas atvaļinājumu.



Inspektors pārbaudīs datu bāzē, vai ir saņemta informācija no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) par personas atrašanos bērna kopšanas atvaļinājumā. Ja šī informācija vēl nebūs saņemta, tad pabalsts tiks piešķirts tikai tad, kad no VID būs saņemta informācija par piešķirto bērna kopšanas atvaļinājumu, bet ne vēlāk kā vienu mēnesi no iesnieguma saņemšanas datuma. Ja mēneša laikā no VID netiks saņemta informācija par personas atrašanos bērna kopšanas atvaļinājumā, tad pieņems lēmumu par atteikumu piešķirt vecāku pabalstu.


Savukārt pašnodarbinātai personai rakstiski jāapliecina, ka negūs ienākumus kā pašnodarbināta persona.



Saskaņā ar likumu "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam" un likumu "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu", no 2010.gada 3.novembra stājas spēkā grozījumi likumdošanā, kas paredz:



* maternitātes un paternitātes pabalstus izmaksāt 80 procentu apmērā no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas;

* ieviest maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu ierobežojumu (griestus). Ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniegs 11,51 latu - par vienu kalendāra dienu izmaksās 11,51 latu un 50 procentus no piešķirtā pabalsta summas, kas vienā kalendāra dienā pārsniegs 11,51 latu.



Izmaiņas attieksies uz tām personām, kam apdrošināšanas gadījums - pirmsdzemdību atvaļinājuma piešķiršanas diena, bērniņa dzimšanas diena vai paternitātes atvaļinājuma piešķiršanas diena - iestāsies 2010.gada 3.novembrī vai vēlāk.

 

Pēc bērniņa dzimšanas pienākas (neatkarīgi no tā vai pabalsta prasītājs ir darba attiecībās vai nav):



Bērna piedzimšanas pabalsts, ko piešķir vienam no bērna vecākiem, sasniedzot bērna 8 dienu vecumu. Pabalsta apmērs ir 296 lati par katru bērnu.

 

Dokumenti, kas ir jāiesniedz:

* jāuzrāda pase;

* jāaizpilda pabalsta pieprasījuma veidlapa;

* jāuzrāda bērna dzimšanas apliecība.



Ģimenes valsts pabalsts, ko piešķir vienam no bērna vecākiem. Pabalstu maksā par katru ģimenē audzināmo bērnu no viņa dzimšanas dienas līdz 15 gadu vecumam. Ja bērns pēc 15 gadu vecuma sasniegšanas turpina mācīties vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un nesaņem stipendiju, tad pabalstu turpina maksāt līdz 19 gadu vecumam (ja jaunietis/te nav stājies laulībā). Sākot ar 01.07.2009., pabalsts tiek piešķirts un izmaksāts 8 latu apmērā par katru bērnu.


Par bērniem, kas dzimuši 2010.gada 3.maijā vai vēlāk, ģimenes valsts pabalstu nepiešķir vecumā līdz vienam gadam.



Dokumenti, kas ir jāiesniedz:

* jāuzrāda pase;

* bērna dzimšanas apliecība.



Sniegtajai informācijai ir tikai un vienīgi informatīvs raksturs! Konkrētu atbildi varēs sniegt Jūsu deklarētās dzīvesvietas VSAA nodaļa pēc visu dokumentu saņemšanas, pieprasot pabalstu, un uz nodaļas datu bāzē esošās informācijas pamata, pamatojoties uz spēkā esošu likumdošanu.

Nodaļu adreses un darba laiki