Kā uzveikt grūtniecības nogurumu

Kā uzveikt grūtniecības nogurumu

21. Mar 2012, 07:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vienīgā doma – pagulēt ilgāk... Aizmigt varētu jebkurā vietā, kur gadījies apsēsties. Nogurums, īgnums un miegs, miegs, miegs – izplatīti grūtniecības sākuma simptomi. Kā tos uzveikt, stāsta ginekoloģe Zane Krastiņa.

Grūtniecības laika nogurums raksturīgs pirmajam trimestrim un tam būtu jābeidzas gaidību laika 13.-14. nedēļā.

Grūtniecība organismam ir pārmaiņas – gan hormonālas, gan imunoloģiskas, tas pārkārtojas jaunā režīmā un pielāgojas jaunajam uzdevumam – iznēsāt mazuli, tāpēc šajā periodā topošā māmiņa jūt pastiprinātu nogurumu un miegainību.

Ja ir iespēja, vajadzētu atrast laiku atpūtai. Piemēram, pagulēt pusdienas laiku, ātrāk iet gulēt vakarā, samazināt fizisko un emocionālo slodzi.

Ja nemoka slikta dūša, jādzer grūtnieču vitamīni. Konsultējoties ar ārstu, iespējams, standarta noteikto devu var pat palielināt.

Svarīgi ir daudz uzņemt šķidrumu – dzert negāzētu minerālūdeni, tējas, sulas. Lai panāktu tonusu, der arī uzmundrinoši, vieglu kofeīna devu saturoši dzērieni: ne vairāk kā pāris tases zaļās tējas, kas vienlaikus arī palīdzēs izvadīt no organisma toksīnus, arī melnā tēja. Tikai jāatceras, ka šos dzērienus nevajadzētu dzert vēlā pēcpusdienā un vakarā, jo pretēja gadījumā būs traucēts miegs.

Īpaša uzmanība jāpievērš uzturam – lai tas būtu sabalansēts un organismam netrūktu vajadzīgo vielu. Arī, lietojot vitamīnus, tie neaizstāj pilnvērtīgu uzturu! Enerģijai jālieto vairāk olbaltumvielas saturošus produktus, piemēram, liesu liellopu un putnu gaļu, zivis, piena produktus, nevis ogļhidrātus. Ēdienkartē nozīmīga vieta jāatvēl svaigiem augļiem un dārzeņiem, kas ir vitamīnu un, līdz ar to, arī enerģijas avots.

Kaut arī topošā māmiņa jūtas nogurusi, nevajadzētu aizmirst par fiziskajam aktivitātēm. Gulšņāšana uz dīvāna vien nelīdzēs, bet mērena slodze svaigā gaisā veicinās asinsriti un organisma apgādi ar skābekli, uzlabosies pašsajūta. Arī tad, ja sieviete pirms grūtniecības aktīvi sportojusi, pirmajā gaidību trimestrī slodzi vajadzētu samazināt, bet pie intensīvas vingrošanas nepieradušajām topošajam māmiņām ieteicams izvēlēties mierīgas pastaigas.

Ja noguruma un miegainības sajūta ir mokoša un veikt darba pienākumus ir teju neizturami, iespējams, vajag ārstam lūgt darba nespējas lapu, nevis sevi mocīt.

Kā arī, ja nespēka sajūta ir ilgstoša un turpinās arī pēc 14. gaidību nedēļas, kopā ar ārstu jāmeklē tās iemesli.

Inga Melberga, speciāli www.maminuklubs.lv

Vai arī Tev grūtniecības laikā bija nogurums? Kā tiki ar to galā?