Kā uztura speciāliste Inese Siksna vērtē topošo māmiņu ēdienkartes?

Kā uztura speciāliste Inese Siksna vērtē topošo māmiņu ēdienkartes?

22. Mar 2012, 20:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iepriekšējā nedēļā noslēdzām recepšu konkursu topošajām māmiņām un nu lūdzām uztura speciālistes Ineses Siksnas komentāru- vai ēdot šos ēdienus topošās māmiņas uzņem visas nepieciešamās uzturvielas?

 

Kates brokastis mammas puncī ir ļoti labs brokastu variants - tādu ievērot var ne tikai grūtniecības laikā, bet jebkurā brīdī un tādu droši var dot arī bērnam, kad tas jau ēd papildēdienus un ir iepazīstināts ar šiem produktiem atsevišķi. Blenderētie banāni ar augļiem/ogām un kefīru vai pienu ir tāds sava veida enerģijas un proteīnu dzēriens (līdzīgs tiem, ko sportisti jauc no pulverīšiem :) tāpēc to var izmantot droši arī mammas, kas atsākušas sportiskās aktivitātes un gribas kaut ko vieglu un enerģētisku pirms treniņa. Tādus var tasīt ne tikai saldus, bet arī stipros - kā indiešu lasi , kas ir ar zaļumiem. Tagad īpaši, kad apnicis, piemēram, ēst vienkārši salātus, tad var pamēģināt pagaršot šādus kokteilīšus.


Ja negribas ēst putru, tad var sauju auzu pārslu pievienot un blenderēt kopā kokteilīti, tāpat droši drīkst pievienot arī linsēklas (kas dos nepiesātinātās taukskābes, kas svarīgas grūtniecības laikā). Par linsēklām gan jāatceras, ka tās jāizlieto uzreiz pēc samalšanas/sasmalcināšanas, jo gaisa skābekļa ietekmē tās ātri kļūst rūgtas.  Bet kopumā šāda brokastu ēdienkarte ir labs dienas sākums gan topošai māmiņai, gan jau lielākam mazulim un visai ģimenei.



Par tvaicētajiem dārzeņiem  - tvaicēti dārzeņi parasti izskatās daudz košāki nekā vārīti un zaudē arī mazliet mazāk vitamīnu, kā vārot, kad daļa no tiem paliek vārītajā ūdenī. Tvaicētos dārzeņus noteikti var iekļaut jebkuras grūtnieces ēdienkartē. Vienīgi neieteiktu likt garšvielas klāt pašā tvaicēšanas procesā, bet gan pēc tam, jo tad dārzenis saglabās vēl arī savu smaržu un garšu un nebūs pilnībā pārņēmis garšvielu aromātu (un daži varbūt pat pabrīnīsies, cik ļoti garšīgs ir tāds tvaicēts burkāns, pilnīgi citāds nekā vārīts, tāpat arī ar gaļu - tvaicēta gaļa jau pati par sevi var būt tik aromātiska un spēcīgu garšu, ka garšvielas nemaz nav nepieciešamas, tāpēc iesaku garšvielas pievienot jau pagatavotiem produktiem. Un tad arī garšvielu aromāts būs izteiktās, jo tās nebūs daļu aromāta un garšas zaudējušas tvaika ietekmē.



Par aknām - aknas drīkst iekļaut grūtnieces ēdienkartē, īpaši, ja ir problēmas ar hemoglobīna līmeni asinīs. Tomēr pārāk aizrauties ar tām nevajadzētu, jo aknas ir orgāns, kas attindē organismu - arī dzīvnieka, un visas kaitīgās vielas nonāk aknās, tādējādi ēdot aknas arī mēs tās uzņemam.


Otra lieta par ko jāpadomā - aknas ir arī A vitamīna avots, kas lielās devās ir kaitīgs mazulim, tāpēc aknas neieteiktu ēst katru dienu, un īpaši uzmanītos, ja A vitamīns tiek uzņemts arī preparāta veidā. Kā arī labāk tomēr uzņemt tādu dzīvnieku aknas, par kuru izcelsmi esat drošas un ticat, ka tās audzētas labos apstākļos un barotas adekvāti. Varbūt šis ir produkts, ko tomēr iegādāties ekoveikalos. Ja garšo pastēte, tad šis varētu būt brīdis, kad mēģināt to pagatavot pašai, ar tieši tādām garšvielām un tādu sāls daudzumu kā gribas, nevis kā noteicis ražotājs, lai produkts ilgāk glabātos.



Tvaicēto biešu aukstā zupa ir laba alternatīva marinētajām bietēm, kas dod lielāku slodzi nierēm un tās grūtniecības laikā ir daudz jūtīgākas. Arī kefīrs no skābpiena dzērienu klāsta ir viens no labākajiem ( arī lētākajiem, salīdzinot ar specializētajiem jogurtiem un dzērieniem), kas nodrošina probiotisko baktēriju avotu mūsu uzturā. Tomēr var gadīties, ka grūtniecības laikā kefīrs var šķist par skābu, tad kā alternatīvu var izmantot tīrkultūru vai paniņas, kas arī ir labs olbaltumvielu avots.



Aukstā zupa var būt arī labs ēdiens tad, ja moka nelabums, jo aukstus ēdienus parasti šajās situācijās var panest labāk.



Ar suši,
kurā ietītas jēlas zivis gan grūtniecības laikā ieteiktu neaizrauties, jo jēls lasis var saturēt listērijas - baktērijas, kas var izraisīt nejauku infekciju un novest pie nelaba grūtniecības iznākuma. Listērijas var būt arī nepasterizētā pienā, sierā ( Feta, Brī), jēlā gaļā (te jāatceras, ka mājās tomēr vajadzētu būt atsevišķiem dēlīšiem jēlu produktu un gatavu produktu pagatavošanai).



Lai arī grūtniecības laikā grūtniece var atļauties ēst, ko gribas, tomēr uzturam būtu jābūt daudzpusīgam un sabalansētam. Neieteiktu grūtniecības laikā atļauties majonēzi lietot katru dienu. Tauki grūtniecības laikā ir nepieciešami, tomēr pārspīlēt ar tiem arī nevajadzētu, jo kaut kur jau tie "paliks".

 

Inese Siksna, uztura speciāliste

Konkurss notika sadarbībā ar

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 24. May 2011, 11:04

Var jau suši izvēlēties arī ar apstrādātiem jūras produktiem!