Kā pārvarēt bailes no dzemdību sāpēm?

Kā pārvarēt bailes no dzemdību sāpēm?

29. Mar 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Man ir bail no dzemdību sāpēm. Ko man darīt,” vēlas uzzināt kāda no topošajām māmiņām. Portālam www.maminuklubs.lv konsultē psihoterapeite Solvita Vektere.

Vispirms ir jāsaprot, kas ir šo baiļu pamatā, piemēram, tās var būt bailes no notiekošā vai nezināmā.

Bailes sevī var ietvert arī lielu spiedzi un tā savukārt bailes tikai vairo.

Tāpat ļoti svarīgi būtu uzzināt, kā šī grūtniece gaida dzemdības, vai viņa iepriekš ir piedzīvojusi sāpes un to laikā nav saņēmusi pietiekamu atbalstu un palīdzību. Tātad, lai sniegtu precīzāku atbildi, būtu jāzina šo baiļu psiholoģiskais fons!

Tomēr galvenokārt psihoterapeite šai topošajai māmiņai iesaka iemācīties kļūt pašpaļāvīgākai un censties sev iegalvot, ka dzemdību laikā, ja tas būs nepieciešams, viņa saņems nepieciešamo palīdzību un atbalstu.

Kā novērojusi Solvita Vektere, sajūta, ka dzemdības būs kaut kas šausmīgs, ar ko būs grūti tikt galā, grūtniecēm parasti saistās ar pamatotu neuzticēšanos tam, ka viņai kāds palīdzēs un dzemdību laikā līdzās būs kāds, kuram atdot daļu sava uztraukuma.

Tāpat bieži vien lielu spriedzi un satraukumu var radīt arī topošās māmiņas iedoma, ka pat tad, ja viņai kāds būs blakus, šis cilvēks viņu nesapratīs un nespēs palīdzēt.

Šajā gadījumā pat vairs nav nozīmes cilvēku fiziskajam skaitam, kas grūtnieci atbalsta, bet tam, ka viņai līdzās ir kaut viens cilvēks, kuram viņa patiesi uzticas!

Vēl topošo māmiņu bailes var mākt viņas atmiņu dēļ par kādām iepriekš piedzīvotām sāpēm, vai arī viņu var pārņemt bailes par to, ka viņa šīs dzemdību sāpes nespēs izturēt.

Tomēr liels ir cilvēku izbrīns par to, cik gan patiesībā viņi ir izturīgi, un cik daudz spēj paciest! Diemžēl apzināties savu izturību, varēšanu un drosmi iespējams, tikai to piedzīvojot.

Dzemdības nav process, kuru varam ietekmēt ar savu gribasspēku, jo to laikā vadību it kā nododam augstāka - dabas spēka rokās.

Tomēr psiholoģiski dzemdībām sagatavoties var, un tehnikas, kā dzemdību laikā mazināt sāpes, var iemācīt perinatālais psihologs.

Māmiņu Klubs

Kā tu pārvarēji bailes no dzemdību sāpēm?

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBĀ

Eksperts
helliite helliite 07. Apr 2013, 20:30

Dzemdības man vēl ļoti svaigā atmiņā, jo bija 2012.gada nogalē..
Bailes no dzemdību sāpēm pārvarēju ievācot visu iespējamo informāciju par procesu, apmeklējot speciālus elpošanas, dzemdību pozu kursus! Biju pamatīgi nopakojusies ar informāciju un biju pilnīgi pārliecināta, ka esmu gatava šim notikumam!
Diemžēl, kad pienāca pats process, tā vidū sapratu, ka viss neiet tik raiti kā biju iedomājusies un vispār ir briesmīgi, jebkāda normāla apziņa izslēdzās, vienīgais ko spēju bija "elpot, elpot, elpot" pa vidu raudot un domājot,ka tas ir vienkārši "ārprāts, ārprāts"..
Tas viss beidzās ar Epidurālo anestēziju!
Līdz šim vēl neesmu pilnībā pieņēmusi, ka, manuprāt, pilnīgi izgāzos šajā nozīmīgajā brīdī, sāpes bija pārņēmušas absolūti visu manu apziņu..
Bet, kad.. un pēc šiem 3 mēnešiem jau ir "kad" nevis "ja" 😃 .. , kad man būs otrs bērniņš, es vismaz zināšu, ka pastāv iespēja, ka būs jāņem anestēzija, jo pie pirmajām dzemdībām šo iespēju izslēdzu ļoti kategoriski!

29. Mar 2013, 21:15

īstenībā jau nav jēgas baidīties, jo tāpat no tā neizbēgsi. Viena dieniņa būs jāpamokās un viss. Man īstenībā arī no otrām dzemdībām bija vairāk bail. Es it kā centos noskaņoties, ka būs vieglāk un ātrāk, bet sanāc tieši otrādi. Viss bija ilgāk un mokošāk. Tādēļ, man liekas, mazāk vispār par to domāt.

Elizel Elizel 29. Mar 2013, 19:19

Man nebija laika nobīties - lai arī bija pirmās dzemdības, viss sākās strauji un 2.5h laikā mazā bija man uz punča. 😀