INTERVIJA ar Jūrmalas  Slimnīcas Dzemdību – ginekoloģijas nodaļas vecmāti Elitu Antoni

INTERVIJA ar Jūrmalas Slimnīcas Dzemdību – ginekoloģijas nodaļas vecmāti Elitu Antoni

14. Jun 2012, 21:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Topošajām māmiņām ir neskaitāmi jautājumi, uz kuriem viņas vēlas saņemt atbildes! Tāpēc Māmiņu Klubs devās uz interviju ar Jūrmalas  Slimnīcas Dzemdību – ginekoloģijas nodaļas vecmāti Elitu Antoni, lai noskaidrotu atbildes!


 

 

Kas sievietei būtu jāievēro, jādara, jāatceras grūtniecības laikā, lai sagatavotos dzemdībām?


Grūtniecības laikā sievietei jādomā pozitīvi! Tas, protams, neizdosies grūtniecības sākumā, kad moka nelaba dūša, vemšana vai galvas sāpes. Tomēr tad, kad vēderiņš jau parādījies, kā arī grūtniecības beigās jāmāk sevi noskaņot uz veiksmīgām dzemdībām. Tuvojoties dzemdību laikam, ļoti vērtīgi ir tas, ka var piezvanīt pazīstamai vecmātei un parunāt par jautājumiem, kas satrauc! Viņa izstāstīs gan par dzemdību vēstnešiem, gan grūtnieču jostām, gan iešanu vannā ,izdalījumiem, ūdeņiem un citām lietām.

 

Kāda loma ir partnerim sagatavošanās periodā?


Partnerim katrā ziņā ir sieviete jāatbalsta! Nedrīkst būt tā, ka sievietei jājūtas vainīgai par to, ka tagad, grūtniecības laikā, viņam ir radušās neērtības-jāiet uz kursiem, jātaisa plaušu fluorogrāfija, jāved sieviete uz noskatīto dzemdību nodaļu līgumu slēgt u.t.t.

Noteikti vajag aiziet uz lekcijām un paklausīties, ap ko dzemdību laikā lieta grozās. Tas tādēļ, lai vīrietis zinātu, kas notiek dzemdībās, kādas situācijas var būt, kā var mainīties viņa sievas uzvedība dzemdību procesā. Lai vīrietis zina, ka dzemdības būs smaga darba diena vai nakts gan sievietei, gan arī viņam pašam.

 

Kā pārvarēt bailes un satraukumu no dabiskajām dzemdībām?


Galvenais ir izrunāties! Vajag sameklēt vecmāti, kura būs ar sievieti dzemdībās, pieņemt viņu par savu, tad visas bailes var pārvarēt! Vajag vecmātei zvanīt, ja kaut kas ir neskaidrs vai par kaut ko uzrodas bažas. Vajag izrunāt visus jautājumus un situācijas, no kā ir bail, un redzēsiet, ka uzreiz paliks vieglāk!

Ko sievietei ( un partnerim) būtu jādara dzemdību laikā, lai tās noritētu pēc iespējas veiksmīgāk? 

 

Dzemdības notiek galvā! Sievietei pašai sevi ir jāsagatavo, ka būs jādzemdē! Tā, protams, būs neparasta situācija, kura būs jāpārvar!

 

Nedrīkst domāt, ka-gan jau es aizbraukšu uz dzemdību nodaļu, un tad viņi man tur visu izdarīs! Nē-jādzemdē būs pašai! Partnerim jāprot sadarboties ar dzemdētāju(un arī ar personālu). Nevar ļauties panikai vai dusmām par dzemdību procesu, ja neiet gluži tā, kā jūs bijāt iecerējuši! Jāpielāgojas, jāņem vērā vecmātes ieteikumi un jācenšas tie izpildīt!

Ko darīt, ja dzemdībās rodas stresa situācijas?

 

Stresa situācijās dzemdību laikā pilnīgi jāpaļaujas uz personālu. Viņi ir profesionāļi un vislabāk zinās, ko darīt! Nedrīkst spītēties(kā tas pēdējā laikā notiek diezgan bieži) un neļaut viņiem izpildīt vajadzīgās procedūras-tabletes, sistēmas u.c., jo viņi ir tie, kuri ir atbildīgi par jūsu bērniņu.

 

Dzemdību laikā var situācijas mainīties-var parādīties zaļi ūdeņi, dzemdes kakliņš neveras tik labi, kā vajadzētu u.c., bet par to visu jājautā medicīnas personālam, kuri ar jums strādā, jebkurš dakteris vai vecmāte jums izskaidros radušos situāciju un risinās to, kā arī piedāvās variantus!

Meitenes, dzemdību laikā nav vārdiņa-NĒ vai NEVARU! Ja liekas, ka spēka nav, ir ļoti, ļoti jāsavācas! Jāsapurinās, jāsaņemas, jānomazgā mute ar aukstu ūdeni, jo vecmāte ”no biksēm var izlekt”, bet bērniņu jūsu vietā nevar piedzemdēt.

 

Kas jāievēro pēcdzemdību periodā? Kā būtu jāparūpējas par šuvēm? Kas būtu jāzina par izdalījumiem?

Katrā dzemdību nodaļā ir savi noteikumi un padomi, kā jādzīvo pēc dzemdībām. Tie var būt gan uzrakstīti, gan mutiski paskaidroti.

 

Jūrmalas dzemdību nodaļā ir ļoti skaisti iesietas mapītes, kurās ir ar fotogrāfijām parādīti un paskaidroti vingrojumi gan pēc dzemdībām, gan pēc ķeizargrieziena operācijām. Jāvingro, lai veicinātu dzemdes saraušanos pēc dzemdībām, tas notiek arī bērniņa barošanas laikā! Tātad pēc dzemdībām -vingrot, barot bērniņu, staigāt, būt aktīvai, mazgāties un neaicināt daudz ciemiņus! Jo mājinieki jau nesaprot, ka esat noguruši. Atnāk bariem, izpriecājas, pieelpo mazo istabiņu, kurā guļ arī jaundzimušais bērniņš, aizbrauc mājās un tad jums sākas- ir nogurums, nāk miegs, bērniņš nemierīgs, nakts nāk virsū u.t.t.

 

Par šuvēm visu pastāstīs dakteris vai vecmāte. Šuvēm nekāda īpaša kopšana nav vajadzīga. Pats galvenais-rūpīgi mazgāties. Gan pēc bērniņa barošanas, gan tualetes var aiziet un šuvīti nomazgāt. Ja šuve ir pagadījusies liela, tad dienas laikā, kad ciemiņi nenāk, var paketīti noņemt nost un guļus stāvoklī šuvīti pavēdināt. Ja ir tūska uz ārējiem dzimumorgāniem, var palīdzēt kontrastduša, protams, ne gluži auksta, bet vēsa. Mēs vienmēr sakām-ja kaut kas neskaidrs, vajag prasīt!

 

Galvenais sievietei jāzina, ka tie izdalījumi būs! Tiem ir jābūt! Ar katru dienu tie paliks mazāk un savādāki. Vairāk izdalījumu būs tajā brīdī, kad barosiet bērniņu, vai no guļus stāvokļa piecelsieties kājās. Izdalījumi nedrīkst būt ar smaku, tad gan jāmeklē mediķu palīdzība.