Grūtniecībai jānobriest arī psiholoģiski

Grūtniecībai jānobriest arī psiholoģiski

10. May 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Draugs grib bērniņu, bet sievieti vēl māc šaubas. Ko darīt tādā situācijā? Uz šo jautājumu atbildi sniedz psiholoģe Diāna Zande. 

JAUTĀJUMS

Esmu nedaudz apjukusi, varētu teikt pat ļoti. Lieta tāda, ka man jau ir 24 gadi. Protams, ka domas jau raisās par ģimenes pieaugumu. Tik nekādīgi es nevaru izlemt - vai esam tam gatavi?

 Ar puisi esam jau 9 gadus kopā, piecus no tiem jau dzīvojam kopā. Puisis, saka, ka viņš ir tikai PAR..., tik nez kapēc es bremzēju. Kad iedomājos par tādu mazu eņģelīti, silti paliek ap sirsniņu, bet, kad padomāju, ka viņam ir vajadzīgs daudz kas no finansiālās puses, liekas, ka mēs nevarēsim pavilkt... Draudzene saka, ka es pārāk dziļi iedziļinos. Dažreiz liekas, ka meklēju vienkārši kādu, kas man pateiks priekšā, ko darīt un kā darīt, bet tā taču dzīvē nenotiek... 

Atbild psiholoģe Diāna Zande:

Es iesaku paskatīties uz šo situāciju no otras puses - ja ir bailes, nav skaidras pārliecības, utt, turklāt sievietei ir tikai 24 gadi, tad kur ir problēma pagaidīt vēl pāris gadus, kamēr vienā jaukā dienā sajutīsiet - jā, tagad es gribu bērnu? Jo šobrīd pārliecība par to sievietes vēstulē ir vāja. Lai pieņemtu šo lēmumu, nebūtu jāpaļaujas uz svešu cilvēku ieteikumiem un domām.

Sieviete raksta, ka iedomājas jauku mīļu bumbulīti, un tas rada vēlmi pēc mazuļa. Iespējams, ka šo sapni realizēt traucē neapzināta nojausma, ka bērni mēdz raudāt naktīs, ka attiecības ar partneri mainīsies, ka būs jāmācās savu dzīvi pakārtot mazulim un atteikties no daudz kā sev svarīga. Un - šobrīd vēl nav gatavi bērnam, kas ir gluži normāli! Jebkurā gadījumā, lēmums par bērnu jāizskata no VISĀM pusēm, ne tikai no rožainās.... un tas jāpieņem pārim divatā bez apkārtējo palīdzības.

Veiksmi!

Vai tad, kad paliki stāvoklī tu biji pilnībā tam gatava?

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.