Gaidot, ko atnesīs stārķis

Gaidot, ko atnesīs stārķis

25. Feb 2010, 11:47 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau mūsu senči nevēlējās paļauties uz nejaušību un centās pievilināt konkrēta dzimuma bērnu. Mūsdienās vismaz grūtniecības laikā nav jāmokās šaubās – USG izmeklēšanā, ja ir vēlēšanās, vecāki var uzzināt, kādā krāsā pirkt drēbītes bērniņam. Par to, kā noteikt gaidāmā mazuļa dzimumu stāsta vecmāte Dina Ceple un folkloras kopas „Budēļi” vadītāja Liena Teterovska.

 

Bērna dzimuma „zīlēšana” seno latviešu garā

 

Mazuli gaidot, senie latvieši centās ietekmēt bērna dzimumu darot konkrētus darbus – sievietes pievērsās sieviešu darbiem, ja vēlējās meiteni – auda, vērpa, bet vīrieši īpaši centīgi darīja vīriešu darbus, lai piedzimtu puika.

 

Arī gatavojot malku bērna dzemdībām piedomāja, kāda dzimuma mazuli tad vēlās – ja meiteni, tad gatavoja liepu malku, ja puiku-  tad ozolu malku.

 

„Ticējumi” ar kuriem nācies sastapties noteikti ne vienai vien grūtniecei ir pavisam tradicionāli:

-         ja puncis spics, būs puika,

-         ja puncis apaļš – būs meita,

-         ja māmiņa uzplaukst un izskatās vēl skaistāka – dēls,

-         ja māmiņai ir pumpas un pleķi – meita,

-         ja kārojas saldumi – meita,

-         ja gribas sāļu un gaļiņu – dēls,

-         ja sapņos rādās dēls vai meita, tas arī būs,

-         ja bērnam stipri sirdstoņi, tad būs puika,

-         ja sirdstoņi pieklusināti, tad būs meita.

 

Tomēr senie latvieši nebija ieciklējušies ģimenē tikai uz viena dzimuma bērniem- lauku sētā vajadzēja gan sievas, gan vīrus. Vecāki zināja, ja sētā aug gan meitas, gan dēli, būs kam turpināt lauku darbus. Piemēram, ja dzima tikai puikas, mātes žēlojās, kurš tad ies kūtī pie lopiem.

 

Bērna dzimuma noteikšana ar USG

 

Mūsdienās jau ir pavisam viegli – ja tehnika ir laba un jūtīga, bet ārsts gana profesionāls, bērna dzimumu var noteikt jau sākot ar 12 grūtniecības nedēļu, nerunājot jau par 16. To, vai mazuļa dzimumu var noteikt jau pirmajā USG nosaka arī bērna guļa – ja mazulis „slēpjas”, nekas nesanāks.

 

Vecākiem svarīgi ir zināt, ka mazuļa dzimums tiek noteikts jau ovulācijas brīdī un tikai šķietami iesākumā mazuļa dzimumorgāni izskatās līdzīgi, tomēr jau 12. nedēļā var atšķirt, vai gadāma meitenīte, vai puisītis.

 

Pasaka „meita”, piedzimst „dēls”...

 

Gadās, ka USG vecākus maldina – šķiet, ka gaidāms viena dzimuma bērniņš, bet piedzimst otra. Parasti mīklainākās ir meitenītes, jo, kad redz „riekstus”, tad redz! Mediķu valodā dēvētā „kafijas pupiņa” brīžam var vienkārši būt neizteiksmīgāka, un galu galā tā var „pārveidoties” par zēna mantību, jo ārsti sākotnēji vienkārši nav pareizi saskatījuši.

 

Tomēr vecākiem nevajadzētu ļoti uzticēties USG teiktajam un gaidīt konkrēta dzimuma mazuli. Vislabāk ir gaidīt bērniņu un priecāties, ka grūtniecība noris labi un, ka mazulis ir vesels.

 

Medicīniski fakti...

 

Ja pāris mīlējas tieši ovulācijas laikā vai neilgi pēc tam, lielāka iespēja ir, ka olšūnu ātrāk sasniegs ņiprākie, bet mazāk izturīgie spermotozoīdi, kuri būs atbildīgi par puisīša rašanos, bet, ja dzimumakts notiks kādu laiku pirms ovulācijas, tad lielākas izredzes tikt pie meitiņas, jo spermatozoīdi, kuri „atbild” par meitenītes rašanos ir pacietīgāki, izturīgāki.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Vai Tu tici šiem ticējumiem par dzimuma zīlēšanu?

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 20. Mar 2011, 20:08

Evita,kur mūsu dēli 😃?

20. Mar 2011, 16:15

man ljoti prasiijaas citronu, vareeju to eest un eest, tapat kaa taschinkai-jutu,ka buus puika, un puisiiti arii ljoti gribeeju😀
Puncis bija apaljsh,smuks, bet ne izlpluudis vairaak taads kaa spics.😀

taschinka taschinka 20. Mar 2011, 13:44

Man bija posmi,kad prasījas saldu,tad bija kad sāļu.Vēders bija pat nezinu uz priekšu,laikam spic.Bet grūtniecības laikā neko no šī nezināju un nezīlēju,bija manas iekšējās sajūtas,kuras piepildījās.Man jau no pirmajām dienām bija šī pārliecība,ka ir puika un ir arī.

20. Mar 2011, 13:05

miniit, man bija visas tevis nosauktās pazīmes, bet ir maza, smalka meitene 😃

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 20. Mar 2011, 12:25

ja puncis spics, būs puika
ja gribas sāļu un gaļiņu

ja bērnam stipri sirdstoņi, tad būs puika

Vot man ir divas meitas 😃