Emocijas grūtniecības otrajā trimestrī

Emocijas grūtniecības otrajā trimestrī

03. Dec 2012, 14:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā apgalvo psiholoģe, grūtniecības 2.trimestris ir tāda kā miera osta un laiks, kad gan pati topošā māmiņa, gan viņas partneris var baudīt mazuļa pirmās kustības. Tajā pat laikā šajā periodā grūtniecei var paspilgtināties arī citas emocijas. Kādas, to stāsta psiholoģe Diāna Zande, arī semināru pasniedzēja Māmiņu Klubā.  

"Fizioloģiski otrais grūtniecības trimestris sievietei ir vismierīgākais, jo mierīgāki ir hormoni un arī fiziskā labsajūta ir visstabilākā. Sieviete šajā periodā vēl var strādāt un parasti arī seksuālajām attiecībām viss ir labi. Ja pirmajā trimestrī bieži vien ir slikta dūša, bet trešajā intīmajai tuvībai mēdz traucēt lielais vēders, tad otrajā trimestrī sieviete var būt seksuāli aktīva," skaidro psiholoģe. 

Tad, ja grūtniecība rit normāli un arī ģimenē nav nekādu sarežģījumu, vairumā gadījumu otrais trimestris ir tāds kā miera periods. Sieviete pie grūtniecības jau ir pieradusi, bet bērniņš vēl neapgrūtina kustēšanos.  

Daudzām sievietēm otrais trimestris ir tāda relatīvā miera osta, bet tajā pat laikā ir arī sievietes, kuras šajā periodā joprojām jūtas dusmīgas un ērcīgas. Dažām grūtniecēm ir jūtīgas un sāpīgas krūtis, kas šīs emocijas var paspilgtināt.

Tad, ja sieviete fiziski nejūtas labi, iespējams, viņa būs gan dusmīgāka, gan niķīgāka, gan kreņķīgāka.

"Šajā gadījumā topošajai māmiņai sev pašai būtu jāpalīdz. Grūtniecei jāatceras, ka viņa ir pieaugusi sieviete, nevis maza meitenīte, kas palikusi stāvoklī un gaida, kad viņu ucinās un nēsās uz rokām!

Sievietes joprojām, bieži vien ar grūtniecību cenšas izspiest partnera uzmanību. Nevis vienkārši dzīvo kā divi pilnvērtīgi cilvēki, bet gan ar grūtniecību sieviete nereti cenšas panākt, lai vīrietis redz, cik viņai grūti, šādi ar viņu manipulējot. Tas ģimenei nav veselīgi," norāda Diāna Zande. 

Grūtniecības otrais trimestris ir laiks, kad topošā māmiņa var baudīt emocijas! Sieviete pati var izjust prieku, sajūtot mazuļa pirmās kustības un priecāties par to, ka arī vīrietis sajūt mazuli.

Māmiņu Klubs

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā