Dzemdību norise soli pa solim

Dzemdību norise soli pa solim

14. Jul 2010, 14:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vēl Tavs mazulis ir mīlīgi ieritinājies Tavā puncī, bet pavisam drīz Tu jau turēsi viņu rokās. Tomēr, lai „tiktu” pie bērniņa, Tev vēl jāizdzīvo dzemdības. Lasi par dzemdību norises fāzēm, un uzzini, kas Tevi sagaida!


 Atvēršanās fāze



Dzemde ir atvērusies divus vai trīs centimetrus

Tātad- viss sākas! Kontrakcijas ir regulāras un uznāk mazāk kā pēc septiņām minūtēm. Kontrakcijas velk dzemdes kaklu dzemdē. Kā? Iedomājies cieši adītu džemperi ar augsto krāgu – bērna galviņa stiepj džempera apkakli. Pirmajā vecmātes pārbaudē dzemdes kakla atvērums ir 2-3 centimetri. Kā tas notiek? Ja vecmāte var iebāzt dzemdes kakla atvērumā divus pirkstus, tas atbilst trīs centimetriem. Četri ir sasniegti, kad vidējais un rādītājpirksts var izveidot V. Astoņi ir sasniegti, ja pirkstus var brīvi izplest. Ja vecmāte var ap bērna galviņu sataustīt mīkstu apmali, Tev ir izdevies pieveikt pirmo fāzi!

 

Pārejas fāze

Īpaši grūts laiks māmiņai

Tas ir laiks, kamēr dzemdei izdodas atvērties līdz vajadzīgajiem desmit centimetriem. Kontrakcijas šajā posmā ir īpaši stipras, jo ar to palīdzību bērnam ir pareizi jāsagriežas: no sākuma bērna deguntiņš skatās vai nu pa labi, vai pa kreisi, tagad pakausim jābūt uz priekšu, bet zodam un degunam uz leju. Dzemdei un mazulim ir jāveic skrūvēšanai līdzīga kustība, un tas var prasīt laiku. Šis posms ir nogurdinošs, jo māmiņai ir sajūta, ka nekas nevirzās uz priekšu. Protams, ir arī dzemdības, kur viss tiek atrisināts ar dažām kontrakcijām. Iespējams, ka vecmāte Tev ieteiks ieņemt kādu citu pozu ( stāvus, guļot uz sāniem, utt.), lai palīdzētu bērna galviņai iegrozīties iegurnī un „izlauzt” ceļu.

Izstumšanas fāze

Sākās pēdējā dzemdību fāze

Šis medicīniskais apzīmējums, kas var šķist diezgan brutāls, ietver sevī skaidrojumu, ka šajā periodā mazulītis ar pilnu sparu laužas pasaulē. Pēdējā dzemdību fāze sākās tad, kad bērna galviņa ir iekļuvusi iegurnī un Tu jūti, ka rodas vajadzība spiest! Tu jutīsi, ka nespēj vairs būt „vēsa”. Iespējams, ka Tu gribēsi lamāties, kliegt, trīcēt, gānīties. Tas nav nekas slikts! Jo atvērta mute un rīkle palīdz atvērties arī dzemdību ceļiem. Tava vecmāte Tevi atbalstīs, tomēr pavēle izstumt bērniņu no ķermeņa nāks no Tava organisma dzīlēm. Nesatraucies, neviens Tevi nesteidzinās, bez tam – jo vairāk Tu atdosies spiedienam, jo labāk stiepsies starpenes audi un Tev nebūs jābaidās par plīsumiem.

Pēcdzemdību fāze


Bērniņš ir klāt!

Malacis, Tu to esi paveikusi! Mazulītis ir piedzimis, viņa plaušas atveras un bēbītis dziļi ievelk gaisu, iespējams, ka iekliedzas, vai arī tikai iepīkstas, jo dzemdības nebija viegls uzdevums arī mazajam cilvēciņam. Parasti vecmāte uzliks bērniņu Tev uz vēdera, jau pirmajā pusstundā pēc dzimšanas mazais izrādīs vēlmi ēst. Ja pieliksi bērniņu pie krūts, zīšanas reflekss rūpēsies par to, lai atdalītos placenta un tiktu izstumta uz āru. Pēc tam gan Tev, gan Tavam partnerim būs laiks, ko pavadīt ar mazulīti. Ja Tev ir plīsumi, kurus nākas sašūt, varat lūgt ārstam arī nedaudz uzgaidīt, lai varētu izbaudīt pirmo mirkli ar bēbīti!

08. Nov 2009, 18:52

Tieši tapēc es nelasiju 😀