Dzemdēt būs patīkamāk

Dzemdēt būs patīkamāk

13. Feb 2012, 11:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīgas Dzemdību nams ir vieta, kur piedzimst trešdaļa Latvijas bērnu. Lai uzlabotu šīs svarīgās iestādes darbu, plānota vērienīga rekonstrukcija. Lai noskaidrotu iestādes attīstības plānus, portāla TVNET komanda devās uz Dzemdību namu, kura 30 gadus vecajās un nolietotajās telpās sastapa laipnus un atsaucīgus mediķus. 

 

zemdību nama juriste-projektu vadītāja Dagnija Vilnīte intervijā portālam TVNET stāstīja, ka pavisam nesen sākts liels projekts, kura laikā telpas kļūs daudz patīkamākas un ērtākas gan pacientiem un apmeklētājiem, gan mediķiem.

 

Projekta ietvaros paredzēts nomainīt četrus Dzemdību nama liftus – divus mazos pasažieru, kā arī divus lielos, pacientu pārvadāšanai paredzētos liftus, kuros var ievietot arī pacientu gultas.

 

Viens liels dzemdību bloks

 

Taču galvenās izmaiņas, kuras pēc diviem gadiem jutīs ikviens Dzemdību nama apmeklētājs, saistās ar dzemdību zāļu un palātu izvietojumu. Patlaban dzemdību zāles atrodas trīs stāvos, kuros izvietotas arī pacientu palātas. Taču jau nākamā gada nogalē visas dzemdību zāles atradīsies tikai 7.stāvā, kurā nebūs nevienas pacientu palātas.

 

Plānots, ka divās zālēs būs iespējamas dzemdības ūdenī.

 

Varēs ātrāk palīdzēt

 

Rekonstrukcija sniegs labumu gan pacientiem, gan mediķiem. Tā kā dzemdību zāles atradīsies vienviet, būs iespēja efektīvāk un operatīvāk izmantot darbam nepieciešamos resursus, salīdzinot ar to, kā tas ir patlaban, kad dzemdību zāles atrodas trīs dažādos stāvos.

 

Tāpat būs labi, ka visas dzemdību zāles atradīsies blakus operāciju telpām. Tas ļaus ātrāk palīdzēt sarežģītās situācijās.

 

Svaigi remontētajās telpās būs arī patīkamāk uzturēties. Telpu izvietojums plānots tāds, ka tiks mazināta pacientu savstarpējā saskarsme.

 

Tagadējās telpas izvietotas pēc padomju pieejas, kad pacientu labsajūtai nepievērsa tik lielu uzmanību.

 

Savukārt tagadējo dzemdību zāļu vietā 2., 3. un 4. stāvā tiks izveidotas papildu pacientu palātas pēcdzemdību aprūpei.

 

Projekta kopējās izmaksas ir vairāk nekā miljons latu, no kuriem 85% ir Eiropas Savienības līdzekļi, bet 15% finansē Rīgas dome.

 

Dzemdību nams ir lielākā dzemdību vieta Latvijā. Pērn te pasaulē nāca vairāk nekā 6000 bērniņu, kas ir trešā daļa no visiem Latvijas jaundzimušajiem.

 

Jaundzimušo skaitam pēdējos gados ir tendence samazināties.

 

Dzemdību nama galvenā ēka būvēta 1978.gadā.

Santa Kvaste, TVNET

Foto: TVNET

08. Apr 2011, 13:02

Būtu jauki!😀

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 08. Apr 2011, 12:35

Izklausās, ka tiešām būs skaistāk 😀