BBC ziņo par mājdzemdībām

BBC ziņo par mājdzemdībām

08. May 2011, 15:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sievietes, kas izvēlas mājdzemdības, pakļauj savu jaundzimušo lielākam mirstības riskam, ziņo starptautiska pētījuma rezultāti BBC avotā.

 

ASV izanalizētas 500 000 dzemdības Ziemeļamerikas un Eiropas reģionos un atklāts, ka mirstības rādītāji plānotās mājdzemdībās ir divreiz augstāki, nekā plānotās dzemdībās stacionāros.

 

Tomēr pats mirstības risks jeb procents ir ļoti zems - 0,2%


Pētījumā, ko publicējis žurnāls  American Journal of Obstetrics and Gynaecology, analizēti gan mājdzemdību, gan stacionāro dzemdību drošības aspekti no dažādām pasaules valstīm. 

 

Tika izpētītas 350 000 plānotu mājdzemdību un vairāk nekā 200 000 plānotu stacionāro dzemdību gadījumu. Tiesa gan - vērā tika ņemts, kur tieši sieviete bija plānojusi, nevis patiešām reāli piedzemdējusi.

 

Pētnieki arī argumentējuši, ka mājdzemdību drošība iepriekš ir tikusi pārspīlēta, jo komplikāciju gadījumos, kad sievetes vestas uz slimnīcu, tās tikušas lielākoties ieskaitītas kā stacionārās dzemdības.

 

Mājdzemdību skaits dažādās attīstītās pasaules valstīs atšķiras. Piemēram, Nīderlandē teju trešā daļa no visām dzemdībām notiek mājās, kamēr ASV tikai viena no 200 sievietēm izvēlas mājdzemdības.

 

Mazāk iejaukšanās

 

Pētnieki aprakstīja savus atklājumus par jaundzimušo mirstības skaita dubultošanos, kas bija visai pārsteidzoši, jo parasti mājdzemdības izvēlas topošie vecāki, kuriem ir zems komplikāciju risks un nav nepieciešama hospitalizēšana. Tomēr, ka pētnieki veica pētījumu, tika atklāts, ka risks ir trīskāršs.

 

Tas, ka mājdzemdības nav praktiski nekādas medicīniskas iejaukšanās, izskaidro, kāpēc mātēm, kas plāno mājdzemdības, ir mazāk plīsumu, mazāk plēstu brūču, mazāka asiņošana un mazāk infekciju.

 

Kā atzina galvenais pētījuma autors Džozefs Vakss no Menas medicīniskā Dzemdniecības un ginekoloģijas departamenta: "Sievietes, izvēloties mājdzemdības, parasti ir ar veiksmīgu iepriekšējo dzemdību pieredzi un zina, kā sasniegt savu mērķi bez medicīniskas iejaukšanās."

 

Tomēr šī priekšrocība ir reizē arī trūkums, jo mājdzemdzības dubulto jaundzimušo mirstības līmeni.

 

Stingra mājdzemdētāju atlase

 

Kā atzina Karaliskā dzemdniecības un ginekoloģijas koledža, šo faktu, ka mājdzemdības norit ar mazāku iejaukšanās skaitu, speciālisti jau apzinājās iepriekš.

 

"Tas, ka neveiksmīgu mājdzemdību sekas ir daudz nopietnākas, vajadzētu apzināties un apsvērt kopā ar topošo māmiņu, mājdzemdību veicinātājiem un medicīniskiem darbiniekiem pirms izvēlēties mājdzemdības," atzīst profesors Sabaratnams Arulkumarans. "Protams, tas ir jāņem arī vērā, vispār piedāvājot sievietēm šādu iespēju- dzemdēt mājās."

 

Viņš piemitina, ka stingra mājdzemdētāju atlase, kas nodrošinātu, ka sievietes, kurām ir paaugstināts risks uz kādān veselības problēmām, nemaz nevarētu apsvērt domu par mājdzemdībām, varētu samazināt bērnu mirstības risku. Tāpat būtu nepieciešams uzlabot vecmāšu darbu. "Tomēr vienmēr ir jāapzinās, ka dzemdības ir neparedzams process, un sievietēm vajadzētu būt iespējai pēc iespējas īsākā laikā nokļūt slimnīcā, lai saņemtu palīdzību."

 

"Salīdzināt rezultātus ir visai sarežģīti, jo pētījuma autori strādāja ar datu vākšanu un analizēšanu vairākās valstīs. Pētījums galvenokārt tika veikts, lai noskaidrotu relatīvos mājdzemdību un stacionāru dzemdību riskus Lielbritānijā.

 

Rādītāji ir samērā zemi- tikai nedaudz zem 3% sieviešu Lielbritānijā mazuļus pasaulē laiž mājdzemdībās."

 

Kā atzīst Veselības departaments: "Ir svarīgi, lai sievietēm būtu iespēja dzemdēt drošā, augstas kvalitātes vidē, kas ir vislabāk piemērota tieši individuālajai sievietei. Anglijā vecmātes diskutē par dažādajām dzemdību iespējām, kas ir pieejamas māmiņām, kas būtu saistītas ar pēc iespējas mazāku risku mazuļiem."

 

Avots: BBC

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

skukjeens

Nav taču mērķis kādam kaut ko mainīt!