Ārste: Nabassaite ap kaklu vēl nav indikācija ķeizara veikšanai

Ārste: Nabassaite ap kaklu vēl nav indikācija ķeizara veikšanai

12. Nov 2011, 20:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti topošās māmiņas, uzzinot, ka bērniņam ap kaklu ir aptinusies nabassaite, vēlas veikt ķeizargriezienu. Vai tas ir pamatoti? Komentē Jūrmalas slimnīcas dzemdību un ginekoloģijas nodaļas vadītāja Jolanta Bārbale - Mālniece.

 

Ja USG aparāts redz, ka mazulītim ap kaklu ir aptinusies nabassaite, nevajadzētu sākt uztraukties un nebūtu uzreiz jānosliecas par labu ķeizargriezienam. Mēdz būt arī gadījumi, kad USG mērījums ir kļūdains un dabisku dzemdību laikā noskaidrojas, ka nabassaite nemaz ap kaklu nav bijusi.

 

Daudz bīstamāk ap nabassaites aptīšanos ap kaklu ir tas, ja nabassaite ir saspiesta, piemēram, bērniņš saspiedis rokā un bērns nesaņem skābekli.

 

Topošajai māmiņai vajadzētu uzticēties profesionāļiem, jo dzemdību laikā tiek mērīti sirdstonīši un ārsti uzrauga, kā bērniņš jūtas. Ja tāda nepieciešamība radīsies, ķeizargrieziena operāciju var uztaisīt vienmēr.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Reģistrējies topošo māmiņu klubam!

13. Jan 2011, 14:45

Manai meitiņai arī bija nabassaite ap kaklu aptinusies 2x,USG parādīja,ka ir,bet,kad piedzima,vecmāte teica,ka bijusi 2x aptinusies,dzemdēju pati,bez sarežģījumiem,8h laikā meitiņa bija klāt 😀

princesemince princesemince 13. Jan 2011, 09:33

pēdējā USG daktere nabassaiti ap kaklu redzēja, bet bērniņš piedzima pats un nekas neliecināja, ka nabassaite būtu traucējusi, jo ādiņa uzreiz bija rozīga, knapi bija no punča ārā, kā jau skaļi sevi pieteica.
kā vecmāte skaidroja, tā nabassaite var būt uzlikusies dažādi - tikai daļēji, pāri pusei kakla, vai pilnībā, kad sakrustojas. USG jau to nemana, tikai aptuveni redz, ka ap kaklu ir. tik tiešām - pirms laika pat nav ko satraukties. tādēļ jau ir medicīniskais personāls, kurš jau laicīgi sagatavotos visām iespējamām sekām 😀