Ārpusdzemdes grūtniecība. Kāpēc tas notika tieši ar mani?!

Ārpusdzemdes grūtniecība. Kāpēc tas notika tieši ar mani?!

12. Oct 2010, 19:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir! Divas strīpiņas grūtniecības testā! Topošā māmiņa laimīgi dodas pie ārsta, bet... grūtniecība ir ārpus dzemdes un to nāksies pārtraukt. Kāpēc tā notiek?
{pic:1}

Konsultē Rīgas Dzemdību nama ginekoloģe Vita Začesta.



Ārpusdzemdes grūtniecība nozīmē to, ka apaugļotā olšūna ir ieligzdojusies ārpus dzemdes. 95% gadījumu apaugļota olšūna ieligzdojas olvadā, tieši tāpēc visbiežāk ārpusdzemdes grūtniecību sauc par olvadu grūtniecību. Apaugļotā olšūna var ieligzdoties arī olnīcā, vēdera dobumā, dzemdes kaklā vai citur.

 

Neviena no šīm vietām nav pietiekami liela, kāda ir dzemde, kur norisinās grūtniecība. Kad auglis aug, tas var saplēst orgānu, ja augšanai nepietiek vietas, kas var radīt asiņošanu un pat apdraudēt topošās māmiņas dzīvību, tāpēc ārpusdzemdes grūtniecības tiek pārtrauktas.

 

Pazīmes un simptomi

 

Kā stāsta ginekoloģe Vita Začesta, ārpusdzemdes grūtniecību pirmajā reizē var būt grūti diagnosticēt, jo sākuma pazīmes var būt tieši tādas pašas kā normālai grūtniecībai: kavējas mēnešreizes, krūšu jūtīgums, slikta dūša un bieža urinācija.

 

Pirmās brīdinošās ārpusdzemdes grūtniecības pazīmes visbiežāk ir sāpes vēdera lejas daļā un/ vai vagināla asiņošana. Grūtniece var just sāpes iegurnī un vēderā un pat plecos un kaklā, ja asinis kairina noteiktus nervus. Lielākā daļa sieviešu apraksta ārpusdzemdes grūtniecības sāpes kā asas un durstošas. Tās var koncentrēties vienā iegurņa pusē un var variēt pēc intensitātes.

 

Tātad citi simptomi var ieļaut:

 

-    asiņošana no dzimumceļiem
-    reiboni vai ģīboni, ko izraisa asins zudums;
-    pazemināts asinsspiediens, ko rada asins zudums;
-    sāpes muguras lejas daļā.


Kas izraisa ārpusdzemdes grūtniecību?

 

Ārpusdzemdes grūtniecību rada situācija, kad apaugļota olšūna nespēj pārvietoties pa olvadiem uz dzemdi. Tāpat ārpusdzemdes grūtniecību var veicināt iepriekšējas saslimšanas ar tādām slimībām kā hlamīdijas vai gonoreja, kad olvads var salipt un apaugļotā olšūna netiek līdz dzemdei.

 

Daudz retāk iespējams, ka ir iedzimts defekts, kas ir mainījis olvada formu, kas savukārt ietekmē olšūnas kustību.


Diagnoze

 

Ja Tu ierodies slimnīcā, sūdzoties par vēdera sāpēm, visticamāk, ka Tev tiks veikts urīna grūtniecības tests. Lai gan šie testi nav īpaši jūtīgi, tie ir ātri un tas var būt izšķiroši, ārstējot ārpusdzemdes grūtniecību.

 

Ja Tu jau zini, ka esi stāvoklī vai urīna tests uzrāda pozitīvu iznākumu, noteikti tiks noteikts hCG līmenis asinīs, lai zinātu, kādā attīstības stadijā ir grūtniecība. Pirmajās nedēļās šis skaitlis dubultojas ik pēc 2 dienām, tāpēc, ja hCG līmenis būs zemāks nekā šajā grūtniecības nedēļā tam būtu jābūt, viens no iespējamiem iemesliem varētu būt ārpusdzemdes grūtniecība.

 

Drošības labad noteikti tiks veikta USG apskate, lai noteiktu, vai dzemdē ir augošs auglis  Tomēr, kā bilst ginekoloģe Vita Začesta, USG ne vienmēr ir spēj diagnosticēt agrīnu ārpusdzemdes grūtniecību pirmajā reizē, iespējams, ka pēc dažām dienām ultrasonogrāfiju un hCG analīzi vajadzēs atkārtot. Pat ar vislabāko aprīkojumu ir grūti konstatēt grūtniecību, kas mazāka par 5.grūtniecības nedēļu, skaitot no  pēdējo mēnešreižu pirmās dienas.


Ārstēšanas iespējas

 

Ārpusdzemdes grūtniecības ārstēšana atšķiras atkarībā no tā, cik liels ir grūtniecības laiks un kurā vietā attīstās ārpusdzemdes grūtniecība. Agrīnu ārpusdzemdes grūtniecību var  ārstēt ar medikamentiem ārstu uzraudzībā stacionārā, lai ārsti varētu novērot, kā samazinās grūtniecība un vai nedraud briesmas sievietes veselībai..

 

Ja grūtniecība ir jau pilnbriedā, visticamāk, ka tiks veikta operācija. Šodien visbiežāk to veic  laparaskopiski,  augļa olu mēģinot izbīdīt ārā no olvada vai veicot iegriezumu olvadā. Vēl viens variants ir izņemt slimo olvadu, kas savukārt samazina nākamā bērniņa ieņemšanas iespēju, jo ir taču tikai viens vesels olvads. Operācijas apjomu iepriekš grūti paredzēt, tāpat arī olvada spēju funkcionēt nākotnē nevar garantēt.

 

Lai kādu ārstēšanas metodi izvēlētos, ārsts visu laiku sekos, lai pārliecinātos, kā sarūk hCG līmenis līdz nullei. Tas var prasīt pat vairākas nedēļas.

 

Kā ar grūtniecību nākotnē?

 

Dažām sievietēm, kurām ir bijusi ārpusdzemdes grūtniecība, būs arī nākotnē problēmas ar bērniņa ieņemšanu. Tas ir biežāk sievietēm, kurām ir bijušas auglības problēmas arī pirms ārpus dzemdes grūtniecības. Nākamās grūtniecības prognozes atšķiras no iepriekšējās auglības, kā arī no bojājumiem, kas tika radīti ārpusdzemdes grūtniecības laikā.

 

Ja reiz sievietei ir bijusi ārpusdzemdes grūtniecība, tas palielina risku nākamajā grūtniecībā sastapties ar ārpusdzemdes grūtniecību atkārtoti par 15%.


Kas ir riska grupā?

 

Lai gan ikvienai sievietei var būt ārpusdzemdes grūtniecība, augstāks risks ir sievietēm virs 35 gadiem un kurām ir bijusi:

 

-    iegurņa iekaisuma slimība, kas radījusi olvadu salipšanu;
-    iepriekš ārpusdzemdes grūtniecība;
-    ķirurģiska iejaukšanās olvados;
-    neauglības problēmas vai medikamentoza stimulēšana olvados

 

Ārpusdzemdes grūtniecības risku tāpat paaugstina zelta/ vara spirāles lietošana, avārijas kontracepcijas lietošana, smēķēšana un bieža seksuālo partneru maiņa.


Kad zvanīt ārstam

 

Ja Tu domā, ka Tev ir  ārpusdzemdes grūtniecības risks, tiecies ar savu ārstu, lai izrunātu iespējas palikt stāvoklī. Tu vari samazināt nākotnes iespējas ārpusdzemdes grūtniecībai, atmetot smēķēšanu, lietojot prezervatīvus.

 

Ja Tu jau esi stāvoklī un ir aizdomas, ka grūtniecība varētu būt ārpus dzemdes, parunā ar savu ārstu- ir svarīgi to atklāt laikus. Tu un Tavs ārsts varat izstrādāt plānu, pārbaudot hormonu līmeni un ar agrīnu USG mēģināt noskaidrot, vai grūtniecība attīstās normāli.

 

Zvani savam ārstam nekavējoties, ja esi stāvoklī un Tev ir jebkādas sāpes, asiņošana  vai citi ārpus dzemdes grūtniecības simptomi. Kad runa ir par ārpusdzemdes grūtniecību, jo ātrāk tā tiek atklāta, jo labāk.

 

Māmiņu Klubs