Analīzes pirmajā trimestrī

Analīzes pirmajā trimestrī

26. Aug 2010, 20:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tā. Tas ir noticis. Mēs varam Tevi apsveikt ar mazuļa pieteikšanos! Svarīgs ir arī medicīniskais jautājums, tāpēc - kādas analīzes ir jāveic pirmajā trimestrī?

 

Grūtniecības pirmā trimestra laikā grūtniecei parasti tiek veikta pilna asins analīze, noteikta asins grupa un rēzus faktors, tiek pārbaudītas antivielas un iespējamās hepatīta infekcijas, kā arī tiek veikta urīna analīze. Citas analīzes var tikt veiktas, pamatojoties uz sievietes līdzšinējo slimību un grūtniecību vēsturi.

 

Pirmajā trimestrī var veikt arī ultraskaņas izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai grūtniecība norisinās veiksmīgi. Parasti izmeklēšanu ar ultraskaņu veic tad, ja parādās kādi spontānā aborta vai ārpusdzemdes grūtniecības simptomi. Parasti lielākā daļa ultraskaņas testu tiek veikti otrā trimestra laikā.

 

Sievietēm, kam ir paaugstināts hromosomu un ģenētisko slimību risks (35 gadus vecām un vecākām sievietēm) prenatālās diagnostikas metodes dod iespēju konstatēt iespējamās problēmas jau pirmā trimestra laikā. Ar CVS (chorionic villus sampling) testa palīdzību jau grūtniecības 10.nedēļā iespējams konstatēt auglim Dauna sindromu un citas ģenētiskas slimības. Šis tests ir tikpat drošs un precīzs kā amniosentēze, kas tiek veikta grūtniecības otrajā trimestrī. Lai izšķirtos par to, kādas analīzes un testus veikt, grūtniecei jākonsultējas ar savu ārstu vai ģenētikas speciālistu.

 

Uzdod savu jautājumu arī Tu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

06. Dec 2009, 21:36

Mums arī jau sen šīs lietas aizmirsušās...😀