4 mīti par vitamīniem un grūtniecību

4 mīti par vitamīniem un grūtniecību

25. Feb 2012, 14:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ārstu pieredzes un uzskatu, kā arī grūtnieču attieksmes, veselības un grūtniecības norises iespaidā, veidojušies vairāki mīti par vitamīnu lietošanas nepieciešamību un ietekmi uz augļa attīstību un māmiņas organismu. Kādi ir izplatītākie, skaidro ginekoloģe Margarita Puķīte.

 

1.Mīts: Polivitamīni, kurus lieto grūtniecības laikā, veicina augļa masas pieaugumu

 

Patiesībā

„Polivitamīni grūtniecēm ir vajadzīgi, lai nodrošinātu sievietes organismu ar visām nepieciešamajām vielām – vitamīniem, mikroelementiem un makroelementiem," uzsver ginekoloģe.

 

Grūtnieču vitamīni palīdz pareizi attīstīties auglim, saglabā un uztur sievietes veselību normā grūtniecības un zīdīšanas periodā, samazina toksikožu jeb slikto dūšu iespējamību, kalpo kā aizsargs daudzu vitamīnu un minerālvielu deficīta novēršanai.

 

 

2.Mīts: Folijskābes tabletes dienas deva pilnībā uzsūcas grūtnieces gremošanas orgānu sistēmā un ir pietiekami, lai neveidotos augļa iedzimtās problēmas.

 

Patiesībā

Speciālisti uzskata, ka nav iespējams uzņemt visu nepieciešamo folijskābes devu pat ar īpaši sabalansētu diētu. Šo devu var uzņemt ar folijskābes tableti, bet vislabāk – ar kombinētu grūtnieču vitamīnu kompleksu!

Kombinēts un sabalansēts vitamīnu komplekss ir svarīgākais augļa un topošās māmiņas veselībai.

 

 

3.Mīts: Grūtnieču vitamīni spēj pilnībā aizvietot visus organisma darbībai nepieciešamos vitamīnus

 

Patiesībā

Neviens sintētisks vitamīnu un minerālvielu komplekss nespēs pilnībā aizvietot visas grūtnieces organisma darbībai nepieciešamās uzturvielas. Grūtniecības laikā liela uzmanība ir jāpievērš arī uzturam!

Mēdz teikt, ka gaidot bērniņu, jāēd pa diviem. Tas nenozīmē, ka jāēd divas reizes vairāk ēdiena, bet gan to, ka uzturā jālieto produkti, kas ir ar vitamīniem un minerālvielām bagāti, un kvalitatīvi – nav ķīmiski apstrādāti, nesatur daudz E vielu.

Pareizs uzturs palīdzēs grūtniecei iznēsāt veselu bērnu, lieki nepieņemties svarā un labi justies.

 

 

4.Mīts: Lietojot sabalansētu, ar vitamīniem bagātu uzturu, grūtniece spēj pilnībā nodrošināt visu nepieciešamo organisma darbībai un augļa attīstībai – papildus lietot neko nevajadzētu.

 

Patiesībā

Tā nav taisnība, un šo mītu pilnībā apgāž pētījumi.

Piemēram, 1997.gadā Budapeštas Svētā Ištvana hospitālī tika veikts pētījums „Grūtnieču aptauja par uzturu Ungārijā” (Pētījuma rezultāti publicēti M.Antal et al:“Nutritional Survey of Pregnat Women in Hungary”, 1997). Rezultāti parādīja, ka grūtnieces pārsvarā lieto vitamīniem un minerālvielām nesabalansētu uzturu.

 

Kanādā 2005.gadā tika veikts pētījums „Diētas kvalitātes novērtējums grūtniecēm ar veselīgas ēšanas indeksa analīzi” (pētījuma rezultāti publicēti Mery E., et al.: “Assessment of Diet Quality in Pregnant Women Using the Healthy Eating Index”, J ADA, 2005)

 

Rezultāti parādīja, ka īpaši pievēršot uzmanību tam, ko ēst un papildus saņemot rekomendācijas par to, kas uzturā būtu jālieto vairāk, grūtnieces vajadzīgos daudzumos neuzņēma visus nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas ar pārtikas produktiem. Turklāt, uzsvars tika likts tieši uz vitamīniem un minerālvielām, kas izteikti nepieciešami grūtniecības laikā.

 

Ja ir vēlēšanās vitamīnus uzņemt tikai ar ēdienu, jāēd ļoti daudz un ļoti daudzveidīgi, jo ne visi pārtikas produkti satur visus vitamīnus. Tomēr jāatceras, ka vitamīni, ko satur pārtikas produkti, iet zudumā ēdiena gatavošanas laikā, apstrādājot to termiski – sildot, cepot, vārot, sautējot un arī saldējot. Tāpēc labāk visus augļus, dārzeņus un ogas ēst svaigus!”

 

Lai tevi nemaldinātu mīti, izvērtē:

  • Vai saņem visus nepieciešamos vitamīnus, minerālvielas, olbaltumvielas, ogļhidrātus, taukus ar pārtikas produktiem;
  • Kādi vitamīni un minerālvielas tev trūkst;
  • Kāds ir tavs dzīves ritms;
  • Vai esi vesela;
  • Ņem vērā to, kurā sezonā iestājusies grūtniecība.

 

Kā tu grūtniecības laikā uzņem nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas?Kādus mītus par vitamīniem zini Tu?

 

Uzdod savu jautājumu par grūtnieču vitamīnu lietošanu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

 

Recepšu konkurss topošajām māmiņām!

Konkurss notiek sadarbībā 

M.Antal et al:“Nutritional Survey of Pregnat Women in Hungary”, 1997