13 noderīgi pārtikas produkti grūtniecības laikam

13 noderīgi pārtikas produkti grūtniecības laikam

30. Oct 2014, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Topošās māmiņas nereti jautā- kādus produktus īsti vajadzētu iekļaut ikdienas uzturā, lai uzņemtu visas nepieciešamās barības vielas? TOP ēdienus, kas satur māmiņai un gaidāmajam mazulim nepieciešamās uzturvielas, nosauc Māmiņu Kluba Vecāku skolas uztura speciāliste Inese Siksna.

Pilngraudu brokastu pārslas

Vai zināji, ka folskābes izņemšana ir svarīga jau pirms grūtniecības un tās laikā? Speciālisti iesaka dienā uzņemt 400-800 μg folskābes ar grūtnieču vitamīniem vai pārtikas produktiem. Brokastīs apēstas pilngraudu pārslas ir viegls veids, kā to izdarīt, jo ir ražotāji, kuriem vienā bļodiņā ir 400 μg folskābes un vēl 200 μg iespējams uzņemt ar pārtikas produktiem, kuros ir augsts folijskābes līmenis, piemēram, sparģeļiem.

Banāni

 Banāni ir bagāti ar kāliju un sniedz ātru enerģiju, lai cīnītos ar grūtniecības laika nogurumu.

Auzu pārslas

Auzu pārslas ir ideāls brokastu ēdiens, kas palīdz uzturēt sāta sajūtu ilgāku laiku un auzu klijas palīdz samazināt holesterīna līmeni. Ideālākais variants topošajām māmiņām nevis iegādāties cukurotas pārslas, bet pagatavot biezputru un pielikt tējkaroti medus vai kļavu sīrupu.

Pilngraudu maize

 Aizvietojot tradicionālo baltmaizi ar pilngraudu maizi, dienā var uzņemt nepieciešamos 20-35 gramus šķiedrvielu.Tāpat pilngraudu maizē atradīsi dzelzi un cinku.

Lapu salāti

Pagatavotos spinātos ir augsts folijskābes un dzelzs līmenis, savukārt kāposti ir lielisks kalcija avots. Izvēloties salātus tirgū vai veikalā, ieteicams dot priekšoku tumšākas krāsas lapu salātiem, jo tajos ir augstāks vitamīnu sastāvs. Tāpat lapu salātus var pievienot sviestmaizēm vai pasniegt kopā ar pastu vai dārzeņu zupām.

Olas 

Olas ir lielisks olbaltumvielu avots, jo tie satur neaizvietojamās aminoskābes, kas vajadzīgas ķermenim.Ja vakariņās māmiņa vēlas ātri paēst, tad lielisks variants būtu omlete ar sagrieztiem dārzeņiem un siera cepurīti.

Apelsīni

Tajos ir C vitamīns, folijskābe, šķiedrvielas un tā kā tajos ir 80% ūdens, tas palīdz papildināt šķidruma daudzumu.

Liesa gaļa

Grūtniecības laikā nepieciešama dubulta dzelzs deva, tāpēc ikdienā svarīgi iekļaut ar dzelzi bagātus pārtikas produktus. Ja topošajai māmiņai trūkst dzelzs, visticamāk viņa jutīsies nogurusi.

Siers

Mīkstie sieri grūtniecības laikā nav ieteicami, tomēr Čedaras un Mocarellas siers var palīdzēt uzņemt nepieciešamo kalciju. Tāpat siers satur nepieciešamās olbaltumvielas.

Pupas un lēcas

Visām sievietēm gaidību laikā nepieciešams papildus 10 grami olbaltumvielu un lēcas un pupas ir lielisks olbaltumvielu avots, jo vienā tasē ir aptuveni 15 grami. Tāpat lēcās un pupās ir daudz šķiedrvielu, kas palīdz cīnīties ar aizcietējumiem.

Brokoļi

Brokoļos ir ne tikai tādi vitamīni kā kalcijas un folāti, bet brokoļos ir arī šķiedrvielas un antioksidanti, kas palīdz cīnīties ar dažādām saslimšanām. Tāpat tajos ir C vitamīns un ēdot brokļos, ķermenis veiksmīgāk uzņems dzelzi, ja ēdīsi brokoļus, piemēram, kopā ar pingraudu pastu vai brūnajiem rīsiem.

Rieksti

Tauki ir būtiski mazuļa smadzeņu attīstībā un tie palīdz ilgāku laiku uzturēt sāta sajūtu. Speciālisti iesaka aizstāt piesātinātās taukskābes ar nepiesātinātajām, kas atrodas riekstos. Tomēr tā kā rieksti ir bagāti ar taukiem un kalorijām, dienā nevajadzētu ēst vairāk kā sauju riekstu. Ja topošajai māmiņai ir jebkāda veida alerģija, speciālisti iesaka izvairīties no alerģiskiem pārtikas produktiem, piemēram, zemesriekstiem, jo daži dati liecina, ka bērni var būt jutīgi pret konkrētiem pārtikas produktiem, jau esot māmiņas puncī, paaugstinot pārtikas alerģiju risku bērnībā.

Žāvēti augļi

Augļi ir garda, viegla uzkoda un to vienmēr var paņemt līdzi somiņā, kad kārojas kaut kas salds. Topošajām māmiņām iesaka izvēlēties tādus žāvētos augļus kā aprikozes, ķiršus, dzērvenes (tās var palīdzēt arī urīnceļu infekciju gadījumos), tomēr vajadzētu atturēties no žāvētiem banāniem, jo tie ir apstrādāti eļļā un satur daudz taukus.

 

Māmiņu Klubs