YappyKids ekspertu padomi. Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties bērnu matraci?

YappyKids ekspertu padomi. Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties bērnu matraci?

14. Jul 2016, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmais, kas vecākiem būtu jāatceras, ir tas, ka gultiņu Jūs pērkat vairāk sev: balta, brūna vai vienkārši lakota. Jūs domājat, ka tā iederēsies Jūsu interjerā, vai kā tā izskatīsies bērnistabā tikko uzlīmēto tapešu fonā. Gultiņu Jums var atdāvināt draugi vai paziņas, bet lietoto mantu tirgus čum un mudž no dažādiem piedāvājumiem par saldām cenām. Bet matracis – tas ir kas cits. Matracis – tas ir tāds priekšmets, kas apskaus Jūsu mazuļa ķermeni viņa pirmajos dzīves gados pat biežāk nekā Jūs paši. Tāpēc ir ļoti svarīgi izdarīt pareizo izvēli. Atmetiet variantus ar matrača atdāvināšanu un lietotiem matračiem. Jo matracītis – tas ir kā higiēnas līdzeklis, kā zobu birste – tas ir kaut kas ļoti personisks.

Un tā, ienākam veikalā, un ko tad mēs redzam? Milzīgs daudzums matraču un to veidu par dažādām cenām katrai gaumei. Te ir gan porolons, gan kokoss, gan griķi, gan latekss, un kāds pamanījies jaundzimušā matracī iebāzt atsperes.

1. Sākam ar laikam vispopulārāko matraci Baltijas tirgū. Tas ir importētais matracis ar griķu-kokosa pildījumu. To tirgo 95% veikalu un interneta veikalu. Gan cena laba, gan atsperīgs, un laikam pat ekoloģiskam izskatam pievienoti griķi un kokoss, bet kur tad slēpjas tie paši mīnusi?

- Bet mīnusi ir tajā apstāklī, ka griķi šajā matracī iešūti tieši pašā matrača pārvalkā. Tagad izmazgājot mazuļa apčurāto matrača pārvalku, žāvēšanas laikā griķu čaumalās var ieviesties slimības izraisošas baktērijas.

- Vēl viens svarīgs šāda matrača mīnuss – tas ir pats griķu čaumalu radītais troksnis. Pagriežoties uz tāda matrača mazulis var pats sevi pamodināt.

 20160713140039-12344.jpg

2. Ekonomiskās klases matrači vai vienkārši matracīši ar porolona pildījumu. Starp citu, Jūs zinājāt, ka PSRS bija galvenokārt skandināvu uzņēmuma Porolon porolons, no kurienes arī cēlās apzīmējošais vārds „porolons”, ko izmanto līdz šim? Šāda matracīša labā īpašība ir tā cena. Porolonam, pateicoties tā sīkšūnainajai struktūrai, piemīt arī labi elastīguma un gaisa caurlaidības rādītāji. Taču porolona ražošana ir ekoloģiski bīstama. Dažas sastāvdaļas izgarojot ir toksiskas. Pie mīnusiem var pieskaitīt arī nosacīti nelielo mūžu: ļoti vecs porolons viegli drūp, zaudē elastīgumu un salīp. Pēdējais vērā ņemamais materiāla trūkums – tā degtspēja.

20160713140108-19096.jpg
 

3. Vēl viens Baltijas tirgū izplatīts matrača veids – tas ir pilnībā kokosa matracītis. Pamatā tas ir 6-7 cm biezs kokosa bloks, kas pārklāts ar vienkāršu, nestepētu kokvilnas pārvalku. Šāda matrača labajām īpašībām var attiecināt tā 100% ekoloģiskumu un draudzīgo cenu.  Materiāli tiek radīti, nepielietojot kaitīgo ķīmiju, bet ir arī būtisks mīnuss. Matrači, kas ir pilnībā izgatavoti no kokosa, ir pārāk cieti. jūsu mazulis gulēs uz tā kā uz ķieģeļiem. Ja līdz 1,5 gadiem (kamēr nostiprinās mugurkaula audi) tas nav nekas sevišķs, bet varbūt arī pat labi, tad pēc 1,5 gadiem Jums nāksies nopirkt citu matracīti, mīkstāku, uz kura bērnam būs ērtāk un patīkamāk gulēt.

20160713140145-17697.jpg
 

4. Pievērsīsim Jūsu uzmanību galvenokārt no Skandināvijas ienākušajiem matračiem ar fibo pildījumu vai poliestera matračiem. Kā tikai vietējie tirgotāji tos nav mēģinājuši nosaukt, gan par fibo un fibro blokiem, gan par aero blokiem utt., piedēvējot šādiem matračiem milzīgu daudzumu papildu īpašību. Kā gaisa caurlaidību, mitruma caurlaidību. Un kāds pat pamanās runāt par to ekoloģiskumu. Labāk tiksim skaidrībā, kas tad tas ir par materiālu? Bet šeit viss ir vienkārši – tā ir temperatūras ietekmē pārstrādāta plastmasa (bijušie atkritumu, pudeles utt.), sadalot šķiedrās, tai ar presi piešķir bloka formu un noteiktu mīkstumu. Starp citu, to galvenokārt izmanto celtnieki māju siltināšanai.

20160713140227-86425.jpg
 

5. Tagad pievērsīsim uzmanību bērnu matracīšiem ar atsperēm. Tādu nav daudz, bet tie ir. Bet, vai tas ir labi? Neaprakstīsim šādu matraču plusus, jo mēs tādus neatradām... Bet mīnusi ir pietiekami:

- Putekļi. Jūs esat atvēruši putekļusūcēju? Tad lūk, iedomājieties, ka putekļusūcēja iekšiene – tas ir Jūsu bērna matracītis. Laika gaitā putekļu uzkrājas daudz, jo atsperu iekšpusē ir tukšums. Tā ir brīnišķīga vide, kur vairoties putekļu ērcēm, kuras Jūs neatradīsiet lateksā vai kokosšķiedrās.

- Korozija. Mitrumam nokļūstot uz atsperēm, tās rūsē, un matracis sāk čīkstēt.

- Statiskā elektrība. Atsperes = metāls. Statiskās elektrības veidošanās negatīvi ietekmē neaizsargāto bērna organismu.

20160713140300-89783.jpg
 

6. Matrači, kuros izmantots latekss. Kāpēc izvēlēties tieši lateksu? Siltuma regulācija – vasarā latekss lieliski atvēsina mazuļa ķermeni, bet ziemā saglabā siltumu. Ilgmūžība. Latekss – tas ir materiāls ar minimālu nolietošanās un deformācijas koeficientu. Tas ir noturīgs pret putekļu ērces un citu kaitīgo baktēriju rašanos. Šis materiāls ir ārkārtīgi elastīgs un pielāgojas mazuļa ķermeņa izliekumam. Tā ka, ja Jūsu izvēlētajā matracī ir lateksa slānis, tas būs tikai pluss Jūsu mazulim. 

20160713140338-18313.jpg
 

Nedaudz tikāt skaidrībā? Pievērsīsim uzmanību vēl dažiem punktiem un savilksim kopā galveno:

1. Matrača augstums. Tirgus ir pārpildīts ar matračiem, kuru augstums ir 5-6 cm. Jo to ražošana izmaksā lētāk, un pārdevēji saka, ka vairāk arī nevajag, jo tas taču ir tikai mazuļiem... Taču tas tā nav. Matrača augstumam jābūt vismaz 8 cm, lai tas neieliektos zem 3-gadīga mazuļa svara. Tam jābūt spējīgam arī ieņemt iepriekšējo formu un nedeformēties.
2. Matrača pārvalks. Pievērsiet uzmanību, lai matrača pārvalks būtu izgatavots no kokvilnas, nevis no sintētikas-poliestera (kādu ir DAUDZ!). Jo sintētiskie matraču pārvalki veido statisko elektrību.
3. Matracim jābūt ar rāvējslēdzēju, lai būtu iespēja noņemt matrača pārvalku un izmazgāt veļas mašīnā.
4. Pievērsiet uzmanību arī tam, kāda smaka nāk no matrača iekšpuses. Ātrākai ražošanai starp matrača slāņiem bieži izmanto ātri žūstošu līmi, kas savukārt ir toksiska. Labāk izvēlēties matraci, kur ražotāji atteikušies no līmes izmantošanas vispār un sašuj iekšējos slāņus ar īpašiem diegiem.
5. Atrodoties veikalā, noteikti aptaustiet matraci. Saspiediet matraci starp divām plaukstām (imitējot mazuļa ķermeni) un vairākas reizes uz tā uzspiediet. Matracim jāizrāda sava elastība un ātri jāatjauno iepriekšējais stāvoklis.
6. Ja ir tāds variants, un līdzekļi atļauj, tad labāk izvēlēties 2-pusējo matraci, kur viena puse ir cietāka, bet otra mīkstāka. Elastīgāko pusi Jūs izmantosiet no bērna dzimšanas, bet pēc mugurkaula audu nostiprināšanās var arī nomainīt pusi uz mīkstāko. Jūsu mazulis tikai pateiks paldies.

Mēs ceram, ka šis raksts palīdzēs Jums izdarīt pareizo izvēli! Vēlam veiksmi!

AVOTS: www.yappy.lv.

Māmiņu Klubs