Viss par bērna pirmajiem zobiņiem

Viss par bērna pirmajiem zobiņiem

01. Nov 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir bērni, kuriem  zobiņu šķilšanās norisinās mierīgi, nesāpīgi, bet citiem - pilnīgi otrādi – zobu šķilšanās ir ilgs, mokošs un sāpīgs process. Kādā vecumā sāk šķilties pirmie zobiņi? Kādas ir zobu šķilšanās pazīmes? Vai piena zobi ir īpaši jākopj?

20130404112751-27703.jpg

Konsultē Dr.Inguna Sprudzāne, zobārstniecības klīnikas SIROWA Rīga zobārste.

Kādā vecumā mazulim sāk šķilties zobi?

Mazulim piena zobu aizmetņi veidojas jau esot embrija stadijā māmiņas puncī. Pirmie zobiņi mazulim parasti sāk šķilties 5-6 mēnešu vecumā, bet dažkārt tas var notikt pat 3 mēnešu vecumā. Neeksistē viena pareiza, konkrēta shēma, pēc kuras jaunās māmiņas varētu vadīties. Katrs bērniņš aug un attīstās atšķirīgi!

Kopā bērnam ir 20 piena zobi – 10 augšžoklī un 10 apakšžoklī. Piena zobiem vajadzētu šķilties aptuveni šādā vecumā:

Apakšžoklis

Augšžoklis

Centrālie incisīvi (vidējie priekšzobi) 6.–10. mēn.

Laterālie incisīvi (otrie priekšzobi) 10.–16. mēn.

Kanīni (acu zobi) 1.7–23. mēn.

Pirmie molāri (dzeroklis) 14.–18. mēn.

Otrie molāri (dzeroklis) 23.–31. mēn.

 

Centrālie incisīvi (vidējie priekšzobi) 8.–12. mēn.

Laterālie incisīvi (otrie priekšzobi) 9.–13. mēn.

Kanīni (acu zobi) 16.–22. mēn.

Pirmie molāri (dzeroklis) 13.–19. mēn.

Otrie molāri (dzeroklis) 25.–33. mēn.

 

20130318111148-51727.jpg 

Pirmie divi zobiņi jāgaida mutes apakšdaļā pa vidu. Tad nāk divi vidējie augšējie zobi, kam drīz augšžoklī pievienojas vēl divi gar malām. Tieši tāpat vēl divi pievienojas apakšējiem zobiem. Savukārt nākamo pāri gaidiet parādāmies augšējā zobu rindā, bet šoreiz vienu vietu katrā pusē izlaižot. Un atkal, simetriski jāparādās arī apakšžoklī pretējiem zobiem. Tad jāsagaida, kad piepildās tukšās vietas, un visbeidzot, parasti gluži nemanāmi, izšķiļas paši pēdējie zobi.

Jāatgādina, ka atšķirībā no pieaugušā mutes dobuma, mazulim kopumā gaidāmi vien 20 zobiņi. Piena zobi bērnam izšķiļas līdz 3 gadu vecumam.

Apmēram sešu gadu vecumā aiz piena dzerokļiem parādās pirmie pastāvīgie zobi. Pēc tam pastāvīgie zobi turpina šķilties un nomainīt primāros zobus līdz divpadsmit vai trīspadsmit gadu vecumam. Šajā laikā jūsu bērnam būs 28 no 32 zobiem. Pēdējie parādās  tā sauktie „gudrības” zobi apmēram astoņpadsmit gadu vecumā – dažiem cilvēkiem šie zobi nekad neizšķiļas.

Cik ilgs var būt viena piena zoba šķilšanās process?

Viennozīmīgi grūti pateikt, jo katram bērnam zobu šķilšanās laiks ir individuāls un var būt ļoti atšķirīgs – kādam viens zobiņš izšķiļas 2-3 dienās, kādam paiet vesela nedēļa vai pat ilgāks laiks.

Kādas pazīmes liecina, ka mazulim šķiļas zobi?

Zobiņu šķilšanās mazulim  var būt samērā sāpīgs process. Pazīmes, kas liecina, ka ir sākuši šķilties zobiņi ir siekalošanās, mazuļa nemiers. Pārbaudot mazuļa smaganas, var redzēt, ka tās ir piepampušas. Lai mazinātu diskomforta sajūtu mutē, mazulis mēģinās bāzt mutē un košļāt dažādus priekšmetus vai savus pirkstus. Šajā laikā mazulim var būt slikts miegs naktīs. Zobu šķilšanās procesu dažkārt var pavadīt paaugstināta temperatūra, arī caureja.

Kas var kavēt piena zobu šķilšanos?

Ja mazulim attiecīgajā vecumā zobu ir mazāk nekā vajadzētu būt, jānoskaidro, kādu iemeslu dēļ ir aizkavējusies kāda zobiņa šķilšanās un vai vispār ir šo zobiņu aizmetņi. Novēlotu zobu šķilšanos var novērot bērniem, kuriem ir kādi augšanas traucējumi.

Retos gadījumos, šķiļoties zobiņiem, var novērot šķilšanās cistu. Tas ir zilgans, pietūcis veidojums mazuļa smaganās, vietā, kur izšķilsies zobs. Šķilšanās cista ir spīdīga un gluda. Parasti tā skar piena zobus un pastāvīgos lielos dzerokļus, t. i., zobus, kuriem nav priekšteču. Šķilšanās cista izzūd, līdzko izšķiļas zobs, un speciāla ārstēšana šādos gadījumos nav nepieciešama.

Ir mazuļi, kuriem izšķiļas „dubultzobs”. Tas var veidoties, saplūstot diviem zobu aizmetņiem vai sadaloties vienam zobu aizmetnim. Parasti tiek skarti augšējie priekšzobi. „Dubultzobi” var būt vienpusēji vai abpusēji, un biežāk tos novēro piena sakodienā. Speciāla ārstēšana šajos gadījumos nav nepieciešama.

Zobu šķilšanās laiks ir katram bērnam individuāls. 12 mēnešos bērnam var jau būt izšķīlušies pirmie 4 zobi, taču ne mazums gadījumu, kad zobu sķilšanās vēl nav sākusies.  Visi 20 primārie zobi parādās līdz trīs gadu vecumam.

Kā atvieglot mazuļa diskomfortu zobu šķilšanās laikā? Kādus palīglīdzekļus var izmantot?

Mazuļa diskomfortu zobu šķilšanās laikā var atvieglot maigi pamasējot smaganas ar pirkstu vai, speciālu silikona birstīti. Lai nomierinātu jutīgās smaganas, mazulim var piedāvāt vēsus pārtikas produktus. Lai novērstu sāpes un iekaisumu, ieteicams lietot aptiekās nopērkamus gelus, kas paredzēti lietošanai bērniem zobu šķilšanās laikā.

Vai mazuļa pirmie zobiņi būtu jākopj un kāpēc?

Zobārste uzsver, ka tiklīdz mazulim ir izšķīlušies pirmie zobiņi, par tiem jārūpējas un tie noteikti jātīra, jo piena zobu veselība ietekmē arī patstāvīgo zobu veselību.  Zobu tīrīšana jau kopš pirmā zobiņa parādīšanās ir nozīmīga arī tādēļ, ka tas pieradina un iemāca mazuli, ka mutes hgiēna ir svarīgs ikdienas rituāls. Ja zobiņi mazulim ir tīrīti kopš zīdaiņa vecuma, bērnam pieaugot pašsaprotami liksies, ka zobi regulāri ir jātīra pašam.

Kamēr mazulim izšķīlušies tikai pāris zobiņi, tos var tīrīt ar sterilu marles gabaliņu vai speciāliem uzpirksteņiem. Tiklīdz zobiņu jau ir vairāk, obligāti jātīra ar tieši mazuļiem piemērotu zobu birstīti. Tas mehāniski attīra mutes dobumu no ēdiena atliekām, samazina baktēriju skaitu, kā arī bērns pierod pie šīs manipulācijas.

Kad rindā izauguši vismaz četri zobiņi, varat ķerties pie zobu sukas lietošanas. Zobu birste jāizvēlas atbilstoši vecumam, mīkstiem sariņiem un ērtu turēšanai mazjā bērna rokā! Vecumu, kuram tā paredzēta, var redzēt uz zobu birstes iepakojuma. Birsti iesaka mainīt ik pēc 3 mēnešiem.

Atcerieties, - lai kā mazulis vēlētos tīrīt zobus pats, pirms ļaut bērnam zobus tīrīt patstāvīgi, tas jāizdara vecākiem. Var darīt arī tā, ka vispirms bērns iztīra zobus pats un tad vecāki pārbauda un iztīra vēlreiz! Dažkārt vecāki vienkārši neizdomājas, ka bērns vēl nav apguvis pareizu tīrīšanas tehniku un tīra zobus ļoti pavirši. Bieži vien tikai pakožļā zobu birsti un apēd zobu pastu, nevis rūpīgi iztīra, noņemot aplikumu. Tad vecāki ir pārsteigti, kāpēc zobi bojājas, jo zobiņu taču bērns it kā tīra zobus katru dienu. Vecākiem vienmēr jāpārbauda, cik rūpīgi bērns zobus ir iztīrijis!

Ieteicams zobus tīrīt vairākas reizes dienā – no rīta (pēc brokastīm), pusdienlaikā (pirms diendusas) un vakarā (pirms gulētiešanas).

Kādus produktus izmantot pirmo zobiņu kopšanai?

Mazuļa pirmos zobiņus var tīrīt, izmantojot marles gabaliņu, ko aptin ap pirkstu. Vislabāk to darīt ar speciālu silikona birstīti, ko uzvelk māmiņas pirkstā. Aptiekās var iegādāties speciālas zobu pastas, kas piemērotas tieši mazuļiem, kas vēl neprot zobu pastu izspļaut un pēc zobu tīrīšanas izskalot muti. Tā kā mazulis zobu pastu pēc zobu tīrīšanas norīs, iegādājoties zobu pastu, būtu jāpievērš uzmanība zobu pastas sastāvam. Sastāvā nevajadzētu būt krāsvielām, konservantiem, cukuram, u.c. bērna veselībai kaitīgām vielām.

Maziem bērniem, kas vēl neprot zobus iztīrīt, ieteicams lietot zobu pastu bez fluora. Fluoru saturošās zobu pastas bērns var sākt izmantot, tad, kad māk izspļaut zobu pastu un izskalot muti.

Pirmos zobus tīra uz birstītes uzspiežot neleilu daudzumu zobu pastas (maza zirņa lielumā) un ar maigām apļveida kustībām notīrot katru zobiņu no visām pusēm, īpašu uzmanību veltot vietām, kur zobs saskaras ar smaganām.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 07. May 2013, 07:41

Dr Inguna Sprudzāne - superīgākā zobārste! Droši var vest pie viņas gan mazos, gan ļoti nobijušos lielos😀 Tiešām viena no visjaukākajām zobārstēm, ko dzīvē nācies sastapt