Viss, kas tev jāzina par saules aizsardzības krēmiem bērniem

25. Jun 2013, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aptiekās ir ļoti liela saules aizsardzības krēmu izvēle. Kā zināt, kurš bērna ādai būtu piemērotākais? Cik spēcīgam šim krēmam būtu jābūt? Uz šiem un vēl vairākiem citiem māmiņu jautājumiem par saules aizsardzības krēmiem, kas piemēroti mazuļu ādai, atbildes sniedz Ulmaņu privātklīnikas dermatoloģe Džuljeta Ulmane.

Ja bērniņam ir 3 gadi, kā atrast piemērotāko krēmu?

Īpaši nekas nemainās līdz pat skolas vecumam, ja runājam par aizsargkrēmu izvēli. Bērnam jālieto krēms ar stipru aizsardzību pret saules stariem.

Lietošanas limits krēmiem - ir vai nav?

Pantenolu saturošie krēmi nav hormonāli un tos var lietot bez limita, saskaņā ar instrukciju. Protams, te nav runa par līdzekļiem, kas paredzēti konkrēti kairinātai ādai, tādus krēmus nevar lietot ik dienas, kā arī – nevajadzētu bieži lietot krēmus ar alergēniem (smaržvielām, krāsvielām, parabēniem).

Visu laiku jābūt ēnā, un jāizvēlas piemērots laiks pastaigām. Tāpat jāizvēlas apģērbs, kas pasargā no saules stariem un nekarsē ādu.

Mazāki SPF filtri krēmos - kad?

Iedegums ir dabiskā ādas aizsargreakcija pret ultravioletajiem stariem. Ja bērnam ir jau iedegums, var lietot krēmu ar mazāku aizsargfiltru, bet tas tik un tā nedrīkst būt mazāks par 30SPF.

Rētas un saulīte

Ja tā ir bijusi operācijas vai traumas radīta rēta, varētu veidoties nejauka pigmentācija ap rētām, svaigas rētas varētu „uzvesties” neprognozējami, tāpēc rētas no saulītes būtu jāpasargā aptuveni 2 gadus.

Vēlāk rētas vietai jāpiemēro aizsardzība tāda pati, kādu izvēlamies pārējai ādai.

Vai pēc sauļošanās krēms ir jānomazgā?

Krēmu vajag ik pēc stundai-divām atjaunot, ja peldamies, jo krēms ūdenī noskalojas, lai arī cik stiprs viņš būtu. Bet pēc pastaigas krēmu labāk būtu nomazgāt.

Atpūta no aizsardzības krēmiem

Bērni neatrodas pilnīgi visu dienu ārā, tātad – arī krēms netiek ziests uz bērna ādas visu dienu ik pēc pāris stundām, līdz ar to – āda jau tāpat dabū atpūsties.

Vai āda nevar pierast pie saules aizsardzības krēmiem?

Panikai nevajadzētu būt arī reizēs, kad aizmirsts par krēma lietošanu. Krēms ir vienkārši krēms, kas pasargā no saules. Pie tā pierast nav iespējams.

Māmiņu Klubs

2

Panthenol forte 6% spray, 150ml.

Aerosols ar augstu D-pantenola saturu un A, E, F vitamīnu kompleksu.

Paredzēts pēc sauļošanās vai citādi kairinātai ādai. Paātrina brūču dzīšanu. Viegli klājas un sniedz patīkamu atvēsinošu sajūtu. Viegli uzklāt jutīgās zonās. Nesatur smaržvielas un parabēnus. Dermatoloģiski pārbaudīts.