Vineta Elksne: “Dziedāšana palīdz dzīvot”

29. Nov 2018, 07:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šonedēļ dziedātāja Vineta Elksne, kuru savulaik iepazinām kā vienu no skanīgā trio “Lady Sweet” dalībniecēm, izdevusi savu šūpuļdziesmu albumu “Paguli vēl”. Soli pa solim līdz savam dziesmu albumam dziedātāja nonākusi līdz ar meitiņas Robertas ienākšanu pasaulē. Nu jau Robertai ir četri gadi, taču mīlestība pret mūziku aug tikai augumā.

Vaicāta par to, kā nonākusi līdz šūpuļdziesmām, V. Elksne atceras meitiņas ienākšanu pasaulē: “Ir daudzi veidi, kā mierināt bērnu, taču es ķēros pie dziedāšanas.” Dziedot māmiņa sapratusi, ka ļoti svarīgi mieru, pirmkārt, ir iemantot pašai mammai, jo tikai tad tas nonāks pie bērniņa. “Es sapratu, ka šūpuļdziesmas ir domātas abiem, ne tikai bērniņam, lai viņš ātrāk vērtu ciet acis, jo tā ir vienota enerģija un miers, kas nāk no mammas,” savā pieredzē dalās dziedātāja. Viņa arī norāda, ka, audzinot bērnu, emocionālais jūtu spektrs ir tik plašs, ka ir svarīgi, ko jūt un domā arī pati mamma, kamēr mazulis guļ.

Vineta Elksne stāsta, ka Roberta ir viņas spogulis, kas lieliski parāda viņas pašas noskaņojumu, atzīstot, ka ir laimīga, ka spēj dziedāt: “Man šķiet, ka tas ir brīnišķīgs veids, kā gūt mieru, izdziedot visu ārā no sevis, jo dziedāšana palīdz dzīvot.”

Atceroties pirmos soļus ceļā uz šūpuļdziesmu albumu, Vineta atminas, ka dažas no dziesmām radušās pie meitas gultiņas. Viena no tādām ir arī dziesma “Pilnas rokas”, kas no sākuma līdz pat beigām radusies kādā vakarā, kad Roberta visu vakaru raudājusi. “Tad, turot viņu klēpī, es mēģināju atrast visvieglākās rokas, visvieglākos soļus un sāku dziedāt, vienkārši kaut ko izdomājot,” stāsta četrgadīgās Robertas māmiņa, piebilstot, ka dziedājusi, dziedājusi, līdz pamanījusi, ka meitiņa ir iemigusi. Viņa atzīst, ka tas bijis ļoti īpašs mirklis.

Augot bērnam lielākam, Vineta Elksne sapratusi, ka šūpuļdziesmas nav tikai mediatīvas un liriskas dziesmas, jo bēnam gibas arī parunāties. Tieši šī iemesla dēļ jaunajā albumā ir iekļautas arī dažas sarunas ar bērniem. “Vakaros bieži vien bija tā, ka dziedot es runājos par to, kas piedzīvots dienā. Un es sapratu, ka šīs sarunas patiesi strādā, jo kļūstam mierīgāki un atvērtāki. Tāpat arī tā ir iespēja noķert mirkli, kad esam divatā, un sarunājoties vienam otru sadzirdēt,” stāsta Robertas mamma.

Vineta Elksne vēlas pamudināt arī citas mammas dziedāt. Pat tad, ja pašai varbūt šķiet, ka neproti dziedāt, šūpuļdziesmas ir īpašs tuvības mirklis ar bērnu. Dziedi!