Vēzis ik gadu skar 50 līdz 70 Latvijas bērnu

Vēzis ik gadu skar 50 līdz 70 Latvijas bērnu

04. Feb 2013, 19:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijā ar onkoloģiskām slimībām ik gadu saslimst 50 līdz 70 bērni, turklāt lielākajai daļai vēža cēlonis nav zināms, tāpēc saslimšanu nevar novērst, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pārstāve Romēna Namniece.

Slimnīcas mediķi skaidro, ka vēzis bērniem un pieaugušajiem atšķiras - atšķirīga ir to daba, tie mikroskopā izskatās savādāk un citādāk padodas ārstēšanai. "Ārstēšanas process ir ilgs un smags, tāpēc ir patiess prieks, ka lielāko pacientu daļu šodien var izārstēt, pielietojot mūsdienīgas ārstēšanas metodes," norāda slimnīcas ārsti.

BKUS, kur atrodas Latvijas vienīgā specializētā hematoonkoloģijas nodaļa, ik gadus ārstējas no 500 līdz 700 bērnu. Namniece stāsta, ka pie atsevišķām diagnozēm izārstēto pacientu skaits esot tuvs pasaules labāko klīniku rādītājiem - 80% līdz 95%.

"Tas var notikt, jo valsts apmaksā mūsdienīgu ārstēšanas protokolu pielietošanu, mums ir pieredzējuši ārsti un māsas, bet bērnu vecāki kopā bērniem kļūst par ārstēšanas procesa aktīviem dalībniekiem," skaidro slimnīcas pārstāve. Savukārt īpašos gadījumos, kad bērniem slimība nepadodas ārstēšanai viegli un nepieciešama kaula smadzeņu transplantācija, valsts to finansē Berlīnē.

Tomēr ne vienmēr cīņā ar vēzi izdodas uzvarēt, uzsver Namniece. Kad tā notiek, bērna un ģimenes aprūpi pārņem paliatīvais dienests, kurš sniedz atbalstu bērna dzīves grūtākajos periodos, cenšoties piepildīt bērnu sapņus un sniedzot atbalstu ģimenei.

Kā ziņots, 4.februāris jau tradicionāli ir Pasaules pretvēža diena. Tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību cīņai ar ļaundabīgo audzēju, veicināt savlaicīgu diagnostiku un ārstēšanu, kā arī uzsvērt veselīga dzīvesveida un profilakses nozīmi.

Kristīne Miļūna 
LETA