Vēlos pārtraukt gadu veca bērna barošanu ar krūti

Vēlos pārtraukt gadu veca bērna barošanu ar krūti

29. Jan 2013, 10:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Manam bērniņam ir jau 15 mēneši un es vēlos beigt barot viņu ar krūti. Vai ir kāds paņēmiens, kā samazināt piena daudzumu krūtīs?" jautā kāda Māmiņu Kluba māmiņa. Atbild psiholoģe, krūts ēdināšanas speciāliste Diāna Zande.

Labākais veids, kā samazināt piena veidošanos, ir samazināt krūts barošanas reižu skaitu dienas laikā.

Pakāpeniska atradināšanano krūts ir labākais gan māmiņai, gan bēbītim.

Cik ilgu laiku tas prasīs, atkarīgs no tā, cik vecs ir mazulis un no tā, cik krūts barošanas reizes ir dienas un nakts laikā. „Noteikti labākais veids būtu pakāpeniski ņemt nost pa vienai krūts barošanas reizei, lai krūtis nejustos tik piespīlētas un pilnas ar pienu,” iesaka Diāna Zande. „Kad māmiņa jūtas labi un krūtīs nav diskomforta, var noņemt nākamo krūts barošanas reizi.”

Prolaktīns ir hormons, kas atbild par krūts piena veidošanos un te vietā būs teiciens- piedāvājumu nosaka pieprasījums. Barojot retāk ar krūti vai atslaucot retāk krūts pienu, ķermenis dos signālu smadzenēm, ka jāsamazina piena veidošanās.

Jo pakāpeniskāk notiks atradināšana, jo mazāka iespējamība iedzīvoties piena sastrēgumos un sajust diskomfortu. Ja māmiņa jūtas neērti, var izmantot aukstas kompreses, kāpostlapas vai ledu, piemēram, saldētus dārzeņu maisiņus, un nepieciešamības gadījumā lietot medikamentus, kas satur ibuprofēnu.

Tāpat atbalstoša krūštura nēsāšana var papildus sniegt atbalstu un komfortu, tomēr noteikti nevajadzētu „nosiet” krūtis. Nosienot krūtis, var rasties mastīts vai iekaisums un māmiņa var sajust diskomfortu.

„Ja māmiņa sajūt, ka krūtis ir pilnas, izlaižot kādu krūts barošanas reizi, var arī atslaukt nelielu piena daudzumu, tomēr jāatceras, ka regulāra piena atslaukšana stimulēs piena veidošanos, tāpēc jo ilgāk atslaucot pienu, tas prasīs ilgāku laiku, lai no krūts barošanas atradinātu,” secina psiholoģe.

Māmiņu Klubs

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā
bibii bibii 29. Jan 2013, 14:02 bibii

Pirms šīs atradināšanas gan intensīvi un daudz zīda. Līdz vājorātam.😃 Kaut kur lasīju, ka tā esot pirms bērns pats atsakās no krūts.

bibii bibii 29. Jan 2013, 14:01 raspberry

Ui, mums bija tāpat. Un nekādi nesanāca atradināt, jo taisīja tādus skandālus. Tad nu atmetu tam ar roku un vienu dienu, atnākot no darba, viņš neprasīja man pienu. Tā noņēmu uzreiz pa dienu 2 vai 3 riežu ēdienreizes uzreiz. Tad palika naktis un vakari. Pēc divām dienām bija gatavs neēst pirms miedziņa. Un vēl pēc 2 dienām arī vairs pa nakti neprasīja. pamodās, paglaudīju muguriņu un viņš aizmiga. Puisītim gan 1 gads un 5 mēn. Nu jau nedēļu neēd manu pieniņu un pat neprasa.Laikam sagaidījām īsto vecumu.
Par sinepēm...😃 Mums nekas neizdevās. Sākumā pabļāva un tad nolaizīja un uz piekšu - pēc piena...😃