Vasarai raksturīgie izsitumi un pumpiņas locītavās

Vasarai raksturīgie izsitumi un pumpiņas locītavās

18. Jul 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Karstuma pumpiņas jeb sviedrene pavisam maziem bēbīšiem nav nekāds retums, un tomēr  - arī par šīm pumpiņām māmiņām bieži vien ir jautājumi, jo īsti nav skaidrs, kā rīkoties, kad bērniņam šādas pumpiņas jau parādījušās. Konsultē Ulmaņu privātklīnikas dermatoloģe Džuljeta Ulmane.

Karstuma pumpiņas roku locītavās

Aukstas kompreses ir tas, kas var palīdzēt. Tāpat jāizvēlas arī pareizi apavi, lai bērnam neveidotos pumpiņas starp pirkstiem un pēdiņiem. "Gumijas apavus vasarā vajadzētu lietot pēc iespējas retāk," iesaka dermatoloģe. "Tāpat būtu jālieto arī mīkstinoši krēmi, kas mazina kairinājumu, un jāņem vērā, ka nedrīkst atrasties pārāk ilgi tiešos saules staros."

Tā ir sezonāla parādība un arī ne visiem bērniem. Āda biežāk jānoskalo un bērnam jābūt piemēroti apģērbam, priekšroku dodot apģērbam, kurā nav elastāna, jo elastāns diemžēl sviedrē.

Mazuļa mutītei apkārt pumpiņas. Ko darīt?

Te var noderēt ziede, kas satur pantenolu un cinku, kas pasargās ādiņu ap mutīti no mazuļa siekalām.

Hormonu pumpiņas jaundzimušajiem

Lielākoties šīs pumpiņas ar laiku pašas pāriet un nav jālieto pilnīgi nekas. Mazam bērniņam  jālieto vai nu pēc iespējas dabīgāki produkti, vai  - labāk nelietot neko. Vislabāk jebkuru pumpiņu gadījumā konsultēties ar pediatru vai ģimenes ārstu.

Māmiņu Klubs

Eksperts

Džuljeta Ulmane

sertificēts ārsts-dermatologs
Džuljeta Ulmane Vecāku skolā