Vannošanās kā drošas piesaistes veidotājs

09. Oct 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nēsājot bērniņu zem sirds, ar katru nedēļu mēs sajūtam arvien ciešāku saikni starp sevi un mazulīti un pamazām kļūstam par vienu veselu. Taču pēc bērniņa nākšanas pasaulē mums ir nepieciešams laiks, lai aprastu ar savām jaunajām sajūtām, pienākumiem un pieņemtu, ka tagad esam māmiņas un tā būs vienmēr, mēs esam saistīti uz mūžu. 

Psiholoģe Sandra Sebre stāsta, ka par piesaisti starp bērnu un vecākiem runājam kā par drošu vai nedrošu. Droša piesaiste nozīmē, bērniņš meklē un atrod drošības izjūtu attiecībās ar māti, kas savukārt nozīmē, ka māte ir bijusi konsekventa, mīloša un gādīga un bērniņam rodas priekšstats par to, ka māte būs mīloša un gādīga, līdz ar to viņās izjūt šo te drošības izjūtu.

Ja sākumā mēs izjūtam zināmu nedrošību, esot kopā ar bērniņu, uztraucamies, vai visu darām pareizi, ļoti var palīdzēt ikdienas rituālu veidošana. Tā var būt vannošana pirms miedziņa, kāda dziesmiņa, kopīga pastaiga.

Mazulīša vannošana noteikti ir tas rituāls, kurā var iesaistīties visa ģimene, ne tikai māmiņa un mazulis, arī tētis var būt kopā ar bērniņu.

„Parasti bērniem patīk ūdens, jo tas nomierina, kas ir sevišķi svarīgi dodoties gulēt. Ir arī bērni, kuriem vannoties nepatīk. Manuprāt, te pie vainas varētu būt tas, ka vecāki neprot noteikt pareizo ūdens temperatūru vai lieto kādus ādas kopšanas līdzekļus, kas viņam nepatīk,” pārdomās dalās psiholoģe Sandra Sebre.

Ja kaut kāda iemesla dēļ bērnam ir bail no ūdens, tad pie ūdens var pieradināt pakāpeniski, pamērcējot te rociņas, te kājiņas. Neaizmirsti, ka svarīga ir arī māmiņas attieksme. Ja māmiņa ar savu attieksmi pauž, ka tas ir jauki un pozitīvi, arī bērnam rodas drošības sajūta un arī viņš izjutīs šo patīkamo sajūtu, kas saistās ar vannošanu.

Ja mazulis protestē pret kādu rituālu, kurš patiesībā varētu viņam tikai nākt par labu, mums nevajadzētu atmest domu par iespēju to piepildīt. Taču sākumā ir jāizprot, kas ir bijis par iemeslu šai nepatikai. Iespējams, ka jāsāk vannot mazā vanniņā un ar laiku noteikti mazulim tas iepatiksies un viņš nevarēs sagaidīt vannošanos lielajā vannā!

Ūdenim piemīt arī dziedinošs spēks, tāpēc, ja ir iespēja, varam arī paši droši iet kopā ar bērniņu vannā, tas noteikti mūs satuvinās.

Ļausimies rituāliem, jo tiem piemīt liels satuvināšanas spēks. Midzināsim bērniņu ar šūpuļdziesmu un pasaku lasīšanu. Veidosim savus ēšanas un vannošanas rituālus, lai mazulītim radītu to drošo pasauli, pēc kuras tik ļoti kāro viņa mazā sirsniņa.

Pastāsti par rituāliem Tavā ģimenē!