Vakcinācija pret rotavīrusu pasargā ne tikai pašus vakcinētos

Vakcinācija pret rotavīrusu pasargā ne tikai pašus vakcinētos

08. Jul 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Palielinoties to bērnu skaitam, kuri Latvijā tiek vakcinēti pret rotavīrusa infekciju, vienlaikus pieaug arī tā sauktās kolektīvās imunitātes aizsargefekts, kas neļauj infekcijai izplatīties plašākā sabiedrībā. Līdz ar to no šī gada 1.janvāra Latvijā ieviestā valsts apmaksātā zīdaiņu vakcinācija pret rotavīrusa infekciju tuvāko gadu laikā samazinās lipīgā vēdera vīrusa izplatību visā valstī, pasargājot no saslimšanas arī vecākus bērnus un pieaugušos, kas pret rotavīrusu netiek vakcinēti.

Vecākiem, kas varbūt šaubās – vakcinēt savu mazuli vai nē, jāatgādina par jaundzimušā vakcinācijas plašāko pozitīvo ietekmi uz visas ģimenes veselību.

Vakcinēts mazulis nozīmē to, ka bērniņš nākotnē būs imūns jeb neuzņēmīgs pret rotavīrusu un līdz ar to netieši pasargās no saslimšanas arī savus ģimenes locekļus – pārējos brāļus un māsas, vecākus un vecvecākus.

Kaut gan rotavīruss izteikti ir zīdaiņu un mazu bērnu slimība – divas trešdaļas inficēto Latvijā un arī citur pasaulē ir bērni vecumā līdz 2 gadiem, turklāt liela daļa smago komplikāciju dēļ ir spiesti ārstēties slimnīcā - ar šo agresīvo un nepatīkamo vēdera vīrusu var saslimt arī pieaugušie. Vīrusa simptomi, ja agrāk ar šo vīrusu nav slimots, ir gana nepatīkami – caureja, slikta dūša, vājums, kas uz vairākām dienām izsit no ierindas.

Pasaules valstu vakcinācijas kalendāros šī vakcīna ieviesta salīdzinoši nesen – ASV no 1996.gada, un pārējās – nedaudz vēlāk. Taču epidemioloģiskie dati rāda - ja 90-95% sabiedrības ir imunitāte pret infekcijas slimību, tā neizplatās valsts teritorijā, pat ja infekcija tiek ievesta no kādas citas valsts. Līdz ar to, jo vairāk būs pret rotavīrusu vakcinētu bērnu, jo mazāk vīruss izplatīsies un samazināsies nepatīkamie vīrusa uzliesmojumi bērnu dārzos, mazuļu skoliņās, kur vīruss izplatās ļoti strauji un bieži skar lielu bērnu skaitu.

Saskaņā ar Vakcinācijas kalendāru, vakcinācijas kurss pret rotavīrusu infekciju jaundzimušajiem ir jāuzsāk divu mēnešu vecumā. Kurss sastāv no divām vakcinācijas reizēm, pilienveida vakcīnu bērnam iepilinot mutē. Pirmo vakcīnas devu var ievadīt no 6 nedēļu vecuma. Intervālam starp abām vakcinācijas reizēm jābūt vismaz 4 nedēļām, bet vakcinācijas kurss jāpabeidz pirms 24 nedēļu vecuma. Arī tad, ja vakcinētais mazulis saslimst, kas ļoti retos gadījumos ir iespējams, slimība norit vieglā formā un nav jāārstējas slimnīcā.

Jāatgādina, ka vakcinācijas rezultātā Latvijā katru gadu tiek novērsti 30 - 40 000 dažādu infekcijas slimību gadījumi un vairāk nekā 100 nāves gadījumi bērniem, liecina Slimību un profilakses kontroles centra dati. Īstenojot Imunizācijas valsts programmu Latvijā, saslimstība ar vairākām infekcijas slimībām ir samazinājusies par 99,95%. Šobrīd Vakcinācijas kalendāra ietvaros Latvijā bērni par valsts līdzekļiem var saņemt vakcināciju pret 14 infekcijām.