Vai mazās meitenes var izmantot bērnu dekoratīvo kosmētiku?

Vai mazās meitenes var izmantot bērnu dekoratīvo kosmētiku?

13. Mar 2014, 13:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās veikalos plašā klāstā pieejama arī dekoratīvā kosmētika meitenēm, un daudzām mazajām princesēm gribas būt līdzīgām mammām, gribas grozīties spoguļa priekšā un izskaistināt sevi. Bet vai meitenēm ir vērts iegādāties šādus kosmētikas komplektus?

Kā stāsta dermatoloģe Džuljeta Ulmane, nav vērts aizrauties ar tādām lietām, jo bērna āda ir ļoti maiga, pret to jāizturas īpaši saudzīgi un par to jārūpējas ļoti maigi.

"Protams, katrai māmiņai ir sava galva uz pleciem, un tikai viņa pati ir tiesīga izlemt, ko savam bērnam izvēlēties. Un tomēr, jāatceras, ka gan bērnu lūpu krāsa, gan spīdums, gan plakstiņu ēnas.. tas viss satur krāsvielas un ķīmiju", - uzsver Džuljeta Ulmane.

Dermatologs atgādina, ka bērnu dekoratīvās kosmētikas izmantošana var nelabvēlīgi ietekmēt arī bērna ādas veselību.

"Āda ir dzīvs orgāns, kas uzsūc visu, kas tai tiek uzziests, tai skaitā, arī nevēlamos ķīmiskos savienojumus. Un tas savukārt, rada slodzi uz imūnsistēmu, provocējot alerģiskas reakcijas rašanos. Neskaitot visu to, mākslīgās sastāvdaļas aizķepē poras un rada vielmaiņas traucējumus, tauku un minerālvielu transportēšanos ādas audos, kā rezultātā var rasties kairinājums, apsārtums, izsitumi un citi vizuālie ādas defekti", - uzmanīties iesaka dermatoloģe.

Protams, izņēmums ir kāda svētku reize, īpašs pasākums, bet ikdienā nevajadzētu aizrauties ne ar kāda veida kosmētiku bērnam.

"Tas pats attiecas arī uz akvagrimu, kas ir tik ļoti populārs bērnu svētkos, arī tas pēc iespējas ātrāk jānomazgā, tiklīdz pasākums ir galā", - stāsta dermatoloģe Džuljeta Ulmane.

Ko darī ar meitiņas vēlmi līdzināties mammai un būt skaistai? Psiholoģe Alika Sorokina uzskata, ka tajā, ka meitiņa vēlas būt līdzīga mammai un vēlas izmantot kosmētiku, nav nekā slikta. Bet viss ir jādara ar prātu, kosmētikai noteikti jābūt bērna ādai piemērotai, ar dabīgām sastāvdaļām, un, protams, to lietot nedrīkst katru dienu.

"Meitenes interese par kosmētiku ir viens no dzimuma identifikācijas posmiem, un mammai nekādā gadījumā nevajadzētu šo interesi nomākt. Tieši otrādi, topošajai dāmai ir jāzina, kā pareizi lietot kosmētiku, ko darīt, kā darīt, meitenei jāieaudzina stila un gaumes izjūta ar mammas piemēra palīdzību!" - saka psiholoģe.

Lai mazās dāmas ir skaistas vienmēr!

20140311203921-55148.jpg

Viss par meitiņu audzināšanu->>>

Eksperts

Džuljeta Ulmane

sertificēts ārsts-dermatologs
Džuljeta Ulmane Vecāku skolā