Vai Glābējsilīte pusaudžiem liek aizdomāties?

Vai Glābējsilīte pusaudžiem liek aizdomāties?

04. Feb 2013, 10:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Vai viena bērna dzīvības izglābšana ir daudz?” – šādu jautājumu saviem vienaudžiem uzdeva 8. klases skolnieks Jānis Reinis Beikmanis, veicot aptauju par projektu Glābējsilīte. Atbilde bija gandrīz viennozīmīga – jā, izglābt viena mazuļa dzīvību ir daudz.

 

Glābējsilīte ir projekts, kas raisa dažādas pārdomas un emocijas – arī pusaudžos. Vai šis projekts ietekmē jauniešu domas un spriedumus un vai Glābējsilīte skolēniem ko iemāca? Bērna dzīvība ir pasaules lielākā vērtība, to apzinās arī Jānis: „Katram no mums ir dota tikai viena dzīvība, tāpat mūsu vecākiem un mīļajiem cilvēkiem. Katrs zina, cik smags ir dzīvības zaudējums – it īpaši, ja tā bijusi mums tuva.”

 

Glābējsilīte radījusi iespēju aizdomāties gan par sevi, gan par savu tagadējo un nākotnes rīcību. No vienas puses, tā ļauj apzināties, ka esmu bijis mīlēts, gribēts, gaidīts un novērtēts. No otras puses, tā liek paraudzīties uz sevi no malas – vai gadījumā kāda neapdomīga paša rīcība nenovedīs pie tā, ka pasaulē nāks bērniņš, kas nav bioloģisko vecāku gribēts.

 

Topošie vecāki kā personības veidojas bērnībā, liela ietekme ir arī pusaudžu vecumā piedzīvotajam. Šis attīstības process un tā norise – veselīga un veiksmīga vai arī ignorētu un neapzinātu emociju pavadīta – veido cilvēka psihisko veselību, kas ir viens no priekšnosacījumiem veselīgai attieksmei pret savu bērnu. Psihiski vesels cilvēks savu mazuli nepametīs.

 

Laikā, kad bērni arvien ātrāk kļūst pieauguši, Jāņa un viņa vienaudžu nostāja Glābējsilītes sakarā ļauj cerēt, ka Latvijas nākotnes vecāki novērtēs savu bērnu dzīvību un darīs visu iespējamo, lai bērniņi augtu veseli, mīlēti un aprūpēti.

 

Lai paustu savu atbalstu projektam, Jānis Reinis Beikmanis un Annija Daniela Pivina, pārstāvot Latviju Pasaules Sporta deju čempionātā, kas notiks Itālijā 9. februārī, uz saviem tērpiem izvietos Glābējsilītes logo. Kopā ar dejotājiem savu atbalstu pauž arī SDK „Mario” treneri Mario Končevskis un Marika Kalēja. „Esam lepni, ka Latviju pārstāvēs tieši Jānis un Annija, jauniešus ikdienā trenējam jau 4 gadus. Klubs ir viņu otrās mājas. Esam iepazinuši viņus gan priekos, gan bēdās un esam pārliecināti, ka pāris ir pilnībā gatavs pārstāvēt Latviju un konkurēt par labākajām vietām pasaulē. Mums ir patiess prieks, ka jaunieši ir nolēmuši pasaulē paust savu atbalstu Latvijas Glābējsilītēm. Tas norāda, ka šis projekts nevienu neatstāj vienaldzīgu!” saka starptautiskās kategorijas tiesnesis sporta dejās Mario Končevskis. 

 

Glābējsilīte ir īpaša vieta, kur vecāki var anonīmi atstāt savu mazuli, tomēr tas ir tikai pats pēdējais variants – ja tik tiešām nav cita situācijas risinājuma. Lai palīdzētu tiem, kuri nonākuši līdz Glābējsilītes durtiņām, pie tām ir informācija par iespējām saņemt emocionālu un praktisku palīdzību.

 

 

 

Pēc ievietošanas Baby Box mazulis iegūst atradeņa statusu, kas ļauj uzsākt tūlītēju adopcijas procesu. Bērna bioloģiskie vecāki 6 mēnešu laikā pēc mazuļa ievietošanas Glābējsilītē var vērsties bāriņtiesā ar vēlmi atgūt mazuli.

 

Latvijā Glābējsilītes ir Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Ventspilī, Rēzeknē un Madonā. Kopā atstāts 21 mazulis. 2013. gadā tiks atklāta Valmieras Glābējsilīte, kuras izveide notiek sadarbībā ar Latvijas Bērnu fondu. Plašāk: www.babybox.lv.

Supersausins Supersausins 04. Feb 2013, 15:14

Esmu par glabejsiliti.😀Jo tada veida ja sieviete negrib vai nevar paturet mazo vina davina iespeju kadam citam parim but vecakiem.😀.Aborts-man saistas ar slepkavibu,bet glabejsilite ir glabejs mazuliem.😀
Labak atstat glabej silite nevis ka raksitit dazadi raksti kad izmet kkur lauka mazo radbinu..