Uzturs krūts ēdināšanas laikā. Pirmais princips - daudzveidība

18. Apr 2014, 09:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzturam krūts ēdināšanas laikā jābūt pilnvērtīgam un daudzveidīgam. Ēdienkartē jābūt iekļautiem visu grupu produktiem: gaļai, zivīm, pienam un piena produktiem, olām, maizei un maizes izstrādājumiem, graudaugiem, makaroniem, augu eļļai, augļiem, ogām, dārzeņiem, augļu sulām, cukuram un pat konditorejas izstrādājumiem.

Gaļu vajadzētu lietot dažādos veidos: ēst var nepārāk treknu cūkgaļu, cūkas mēli, balto putnu gaļu, kas ideālā gadījumā ir vārīta vai pagatavota frikadelēs. 

Jāēd arī ne pārāk treknas zivis, un arī tās vislabāk ēst vārītas ne biežāk kā 1-2 reizes nedēļā.

Palielināt olbaltumvielu daudzumu uzturā var ar biezpiena un siera palīdzību. Pienu un piena produktus jālieto termiski apstrādātā veidā: biezpiena sieriņi, biezpiena plācenīši, piens bez cukura. Govs piens mammas uzturā var izraisīt mazulim alreģiskas reakcijas, tādēļ daļēji to būtu vēlams aizstāt ar skābpiena produktiem, piemēram, kefīru, jogurtu, paniņām utt. 

Ļoti svarīgi, lai krūts ēdināšanas laikā māmiņas uzturā būtu daudz šķiedrvielu, kas stimulē kuņģa aktivitāti. IK dienu ēdienkartē var iekļaut ne mazāk kā 400g svaigu vai tvaicētu dārzeņu, tāpat vēlams dienā apēst ap 300g augļu un ogu (piemēram, ābolus, bumbierus, mellenes, ķiršus), būtu jādzer arī sulas (200-300ml), īpaši svaigi spiestas vai koncentrātus. Priekšroku vislabāk dot sulām, kas der mazuļa uzturam. Nevajadzētu lietot tropiskos augļus (izņemot banānus) un augkļus, kas ir oranžas vai sarkanas krāsas. Šķiedrvielas ir arī putraimos, griķos un grūpās, rupja maluma maizē un žāvētos augļos un ogās. 

Krūts ēdināšanas laikā diennaktī mammas ēdienkartē vajadzētu būt 25g sviesta, 15g augu eļļas (kukurūzas, saulespuķu, sojas, olīveļļas)

Cukurs un konditorejas izstrādājumi (zefīrs, pastila, marmelādes, ne pārāk treknas tortes un sacepumi) jāēd ierobežotā daudzumā, jo arī tie var izraisīt alerģiskas reakcijas, kā arī tie palīdz uzkrāties taukiem organismā. 

20130314125622-88728.jpg

Latvijā aptieku plauktos parādījies pavisam jauns produkts- Maria Lactation – dabīgu augu vielu  komplekss laktācijas stimulēšanai  barojošām ar krūti māmiņām.

Jautāsiet, ar ko šis līdzeklis ir īpašs? Tas satur tikai dabīgas augu vielas, kas veicinās piena plūsmu, turklāt šī kompleksa uzņemšana ir pavisam vienkārša- pa 1 kapsulai 2 reizes dienā ēdienreižu laikā, uzdzerot glāzi ar ūdeni.

Sastāvā iekļautais  bišu māšu peru pieniņš stimulē laktāciju; fenheļa augļu pulveris un romiešu ķimeņu augļu pulveris novērš vēdera pūšanos; pienenes sakņu pulveris stimulē apetīti; vilkābeles lapu un ziedu pulveris stiprina sirds-asinsvadu sistēmu. 

20130307111338-62753.jpg

www.marialine.lv