Uz Kalnciema tirdziņu!

Uz Kalnciema tirdziņu!

18. Jul 2017, 10:51 Mar&Co Mar&Co

Lai gan Rīgā nodzīvots jau vairākus gadus, bet tikai tagad, kad esam pārvākušies uz Pārdaugavu, beidzot aizbraucām sestdienas rītā uz Kalnciema tirdziņu.

Patīkama noskaņa, neliela burzma un latviešu darinājumi visapkārt. Skaisti un smaržīgi!

Ko iegādājāmies?! Protams, sev neko:D Bet mazajam Marko gan visādus labumus iepirkām. Tā kā esam gatavi pagaršot jau olu, tad izvēle par labu krita paipalu oliņām.

Paipalu olām ir augsta uzturvērtība, tās ir bagātas ar vitamīniem un minerālvielām. Ja salīdzina vistu olas un paipalu olas, vienā paipalu olas gramā ir 2,5 reizes vairāk A vitamīna, 2,8 reizes vairāk B1 un 2,2 reizes vairāk B2 vitamīna kā vienā vistas olas gramā.

Olu bēbītim...

Pirmo reizi piedāvājot mazulim olu, viņam jādod mazītiņš kriksītis dzeltenuma, jo to organismam ir vieglāk pārstrādāt. Tad bērniņš jānovēro divas dienas. Šajā laikā nevajag atkal dot olu, jo pēc tās pagaršošanas alerģiskas reakcijas var izpausties jau pirmās stundas laikā vai arī vēlāk – pēc piecām sešām stundām vai pat tikai pēc 48 stundām. Ja ar mazuli viss kārtībā, viņam var dot jau lielāku kriksīti olas, turpinot novērot viņu. Ja arī otrajā mēģinājumā viss kārtībā, olu var iekļaut bērna ēdienkartē, pakāpeniski palielinot porciju. Mazam bērnam pietiek apēst vienu olu nedēļā. Olās atrodami gandrīz visi vitamīni, īpaši daudz A un D. Tajās daudz arī cilvēkam nepieciešamo aminoskābju, īpaši lecitīna. Tāpat netrūkst arī omega-3 un omega-6 vērtīgās taukskābes. Lai mazinātu iespēju inficēties ar salmonelozi, būtu ieteicams izvēlēties vistu vai paipalu olas, un vislabākais veids to pagatavošanai, būtu vārīšana. Astoņos mēnešos var dot cieti vārītu olu, vispirms 4daļu dzeltenuma, tad pusi, tad veselu. Ja garšo, tad vēlāk var mēģināt arī baltumu un tad arī kultenīti.

Otra ļoti vērtīga lieta, ko iegādājāmies un jau lietojām līdz šim, ir kaņepju sēklu eļļa. To pievienoju dārzeņu biezenīšiem, lai vitamīni labāk uzsūktos mazuļa organismā. 

Kaņepju sēklu eļļa-vienīgā augu eļļa, kurā neaizvietojamo taukskābju Omega 3 un Omega 6 savstarpējā proporcija ir ļoti tuva ideālajai, organismam nepieciešamajai. Un dienā iekļaujot uzturā 1 ēdamkaroti kaņepju sēklu eļļas, cilvēks var nodrošināt organismam nepieciešamo minimālo Omega 3 un Omega 6 taukskābju daudzumu, turklāt visoptimālākajā attiecībā.

Grūtniecība un laktācija

Neaizvietojamajām taukskābēm ir neaizstājama nozīme grūtniecības laikā, kad notiek embrija šūnu, audu un orgānu veidošanās. Šajā periodā embrijam ir liela nepieciešamība pēc neaizvietojamajām taukskābēm, un to saņemšana ir atkarīga no tā, cik daudz neaizvietojamās taukskābes māte uzņem grūtniecības periodā. Tā kā kaņepju sēklu eļļa satur neaizvietojamās taukskābes optimālajā attiecībā un daudzumā, tā var būt viens no neaizvietojamo taukskābju avotiem, ko lietot grūtniecības laikā un pēc tam arī bērna zīdīšanas periodā. Turklāt gamma- linolēnskābe var palīdzēt mazināt grūtniecības laikā bieži raksturīgo šķidruma aizturi organismā.