TOP 10 māmiņu ieteikumi, kā padarīt mazuļa aprūpi ērtāku

TOP 10 māmiņu ieteikumi, kā padarīt mazuļa aprūpi ērtāku

11. Jun 2019, 00:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laiks kopā ar mazuli ir īpašs. To vēlamies īpaši saglabāt savā atmiņā un pavadīt pēc iespējas vairāk laika ar bērniņu, kuram katra nākamā diena ir kā jauns atklājums.

Ikdienas nav iedomājamas arī bez bērniņa aprūpes - autiņbiksīšu nomaiņas, rūpēm par mazuļa ērtībām un drošību. Tiesa, mūsdienās pieejami tik daudzi palīglīdzekļi, ka mazuļu aprūpe ir kļuvusi daudz ērtāka un praktiskāka.

Māmiņu Klubs un Huggies® mitrās salvetes vaicāja māmiņām par viņu ieradumiem bēbīša ikdienas aprūpē un to, kuri palīglīdzekļi mazuļa aprūpi padara ērtāku. 

Ieskaties TOP 10 māmiņu iecienītākajos atklājumos un pastāsti, vai kādu no šīm bērnu aprūpes lietiņām esi iecienījusi arī tu?

Māmiņu TOP 10 iecienītākie atklājumi, kas palīdz ikdienā ar mazuli!

Huggies® mitrās salvetes

Ērti paņemt līdzi, lai arī kurp jūs dotos, kas nozīmē, ka nekad nebūs problēmu ar netīrām rociņām pēc rotaļām smilšu kastē, par netīru muti piknika laikā vairs nebūs jāsatraucas, un arī autiņbiksīšu nomaiņa ārpus mājām vairs neradīs problēmas.

Huggies® mitrās salvetes ražotas no dabiskām šķiedrām un to sastāvā ir līdz pat 99% ūdens, kas ļaus ne tikai lieliski tīrīt, bet arī labi uzsūkt mitrumu. Māmiņu Kluba aptaujātās mammas atzinušas Huggies® mitrās salvetes par savām favorītēm, jo tās nekad nav pievīlušas, un bijušas līdzi jau dzemdību somā, un arī vēlāk, mazulim augot, gan ejot ratu pastaigās, gan ģimenes izbraucienos, dodoties piknikā vai uz smilšu kasti.

Salvešu kokvilnai līdzīgais materiāls ļoti maigi attīra mazuļa ādu un tās nesatur alkoholu un citas ādu kairinošas piedevas.

Autiņbiksītes

Noteikti esi dzirdējusi savas mammas vai vecmāmiņas atmiņu stāstus, ko kādreiz nozīmēja autiņbiksīšu maiņa? Tās bija garas nakts stundas mazgājot autiņbiksītes un tās žāvējot. Tagad viss ir mainījies, jo ir pieejamas vienreizlietojamās autiņbiksītes, kas mazuļa aprūpi ievērojami atvieglo. Nav jāsatraucas, ka bērniņa miegu naktī iztraucēs slapjš dibentiņš, nav vairs jāraizējas par noplūdēm.

Izvēloties savam mazulim autiņbiksītes, raugies, lai tās būtu izgatavotas no elpojošiem materiāliem, kas nodrošina bērniņam komfortu visas diennakts garumā. Seko līdzi tam ....... jaundzimušajiem iestrādāta arī īpaša iekškabatiņa, kas palīdz novērst noplūdes, bet īpašais mitruma indikators maina krāsu un pateiks priekšā, kurā brīdī jāsteidz mainīt autiņbiksītes. Tas noteikti patiks vecākiem, kuru mazulītis pasaulē nācis tikko un nav bijusi iepriekšēja pieredze ar autiņbiksīšu nomaiņu.

Gēls, kas atvieglo pirmo zobiņu šķilšanos

Pirmie zobiņi tiek ļoti gaidīti, bet tie rada arī lielu uztraukumu, jo kā gan būs? Tas tāpēc, ka ir dzirdēti daudzu mammu pieredzes stāsti par mazuļa niķīšiem un sāpēm, kuras līdzi nes mazo zobiņu šķilšanās.  Tāpēc mammas izvēlas rokas stiepiena attālumā turēt kādu no gēliem, kas paredzēti, lai atvieglotu pirmo zobiņu šķilšanos. Tie noņem sāpes, līdz ar to, mazulis ir priecīgāks un neizjūt zobiņu augšanas radīto diskomfortu.

Krēms apsārtušā dibentiņa kopšanai

Dažkārt mēdz gadīties situācijas, kad bērniņa dibentiņa āda iekaist, tāpēc pirmā palīdzība šajos gadījumos līdz ar gaisa peldēm ir arī kāds no krēmiem maigās ādiņas kopšanai. Tas pabaros jutīgo mazuļa ādu un palīdzēs tai ātrāk sadzīt.

Vienreizlietojamie paladziņi

Runājot par gaisa peldēm, šeit lielisks palīgs ir vienreizlietojamie paladziņi - izklāj to uz drošas virsmas, piemēram, grīdas, un ļauj, lai mazulis uz tā dzīvojas ar pliku dibentiņu bez bēdām. Vienreizlietojamos paladziņus ērti ņem līdzi arī vizītēs pie ārsta un turi ratu somā, lai vienmēr, ja ceļā vai ciemošanās laikā ir jānomaina mazulim autiņbiksītes, šis process neradītu nekādu stresu.

Vannošanās līdzekļi

Šķiet, ka vairums bērnu būtu gatavi dienas lielāko daļu pavadīt vannā, jo tur ir forši, tur var rotaļāties tā, ka ūdens šļakst uz visām pusēm, kas nozīmē lielus priekus un smieklus. Vienlaikus tas ir arī īpašais pirmsmiedziņa rituāls, kas ir kā signāls bērniņam, ka pēc vannošanās sekos nakts atpūta. Protams, vannošanās nav iedomājama bez speciālām bērnu ziepītēm un šampūna. To lietošanas biežumu noteikti noteiksiet jūs paši pēc sajūtām - tās var būt ik pārdienas vai arī tikai reizi nedēļā, savukārt, izvēloties mazgāšanās līdzekļus, mammas iesaka raudzīties, lai to sastāvs būtu maksimāli dabisks, bez smaržvielām un krāsvielām. 

Nagu knaiblītes

Daudzas mammas atzīst, ka tām bijis bail pirmo reizi griezt mazulīša nadziņus, satraucoties, ka iegriezīs mazajos pirkstiņos. Tāpēc ideāls risinājums ir nagu knaiblītes, jo atvieglo nadziņu griešanas procesu un nav jāsatraucas, ka netīšām mazulītim iegriezīs. 

Barošanas ierīces jeb fīderi

Bērniņam augot lielākam, pienāk brīdis, kad jānogaršo pirmais auglis, dārzenis vai oga. Šajos brīžos daudzas mammas pavada uztraukums par to, kā gan viņas spēs nokontrolēt, vai mazulis nav nokodies pārāk lielu gabalu, vai nav riska aizrīties? Šeit talkā nāk tā dēvētie fīderi jeb speciāli tīkliņi, kuros ievietot ēdiena gabaliņu, lai mazais to, turot savās rociņās, varētu mierīgi izgaršot. Izvēloties šādu barošanas ierīci, lūko, lai tā būtu viegli kopjama un ērti izmazgājama!

Šūpulīši-krēsliņi

Lai arī vislabākais šūpulis mazajam ir māmiņas rokas, reizi pa reizei šīm rokām tomēr arī jādod atpūsties. Tāpēc daudzas mammas atzīst, ka to viens no lielākajiem palīgiem ikdienā ar mazuli ir šūpulītis-krēsliņš, kurā bērniņu var uz brīdi noguldīt, kamēr mamma veikli pagatavo maltīti. 

Izvēloties šādu šūpulīti-krēsliņu, raugies, lai bērniņš tajā varētu atrasties maksimāli tuvu guļus pozai un muguriņas slīpums krēsliņā varētu arī tikt mainīts, jo mazulis augs lielāks un ar īstu pētnieka skatienu labprāt pētīs telpā apkārt notiekošo. Tāpat arī raugies, lai krēsliņa materiāls būtu viegli kopjams, mazgājams un ražotājs būtu padomājis par mazuļa drošību, proti, būtu speciālas drošības jostas, jo mēs zinām, cik kustīgi ir mazuļi - viņiem nepieciešama vien sekundes simtdaļa, lai apgrieztos.

Rācija mazuļa uzraudzīšanai

Mammas vienmēr vēlas mazuli paturēt acu lokā, bet ne vienmēr tas ir iespējams. Piemēram, kamēr mazulis guļ miedziņu istabā, mamma varbūt vēlas pagatavot virtuvē vakariņas, vai arī brīdī, kamēr mazais pagalmā guļ ratos diendusu, veikli uzkopt mājokli. Kā abus apvienot? Izmantojot rāciju! Tagad to piedāvājums ir tik plašs, ka rāciju ražotāji piedāvā mājokļa otrā galā ar rācijas starpniecību sekot līdzi tam, vai mazulis neieraudas, un pat uzraudzīt to ar kameras starpniecību. 

Kura rācija ir vislabākā? Vadies no draudzeņu ieteikumiem, iepazīsties ar ražotāju produktu video aprakstiem, un izvēlies sev vispiemērotāko un cenu ziņā draudzīgāko.