SuperBēbis 2020: Gadiņš ir apritējis!

SuperBēbis 2020: Gadiņš ir apritējis!

15. februārī Odetai apritēja gadiņš. Svinības bija nelielas un tikai mūsu četru lokā, bet tāpat neiztikām bez kūkas un baloniem, kā arī jaunas svētku kleitas, kuru šuvu pēdējā nedēļā. Ko Odeta māk uz gadu?

  • aktīvi rāpo
  • ceļas kājās, turas pie visrmām un pārvietojas turoties pie tām
  • māk parādīt, kur ir viņas deguns,acis un mute
  • kārto piramīdu, labprāt liek sīkus objektus caurumos
  • saka mamma, tete, baba (brālis), zeķe, kaka, ņamņam, ņā ņā, nē nē ir arī citi "vārdi", bet to nozīme nav atpazīta
  • ļoti garšo ēdiens, mazliet māk ēst ar dakšu, bet aktīvi apgūst karotes principu
  • ir astoņi zobi
  • labprāt ūjina līdzi dziesmām un dejo

Gads iezīmē jaunas prasmes un mazais bēbītis sāk palikt liels. To var redzēt ikdienas aktivitātēs - tiek gāzti podi vistiešākajā vārda nozīmē, man nav mierīgu dienu. Darbošanās virtuvē parasti norisinās aktīvi, jo gatavojot ēst, man jāspēj izsekot Odetas aktivitātēm. Parasti tā ir katlu krāmēšana vai burciņu vāku kārtošana, protams, tiek atrasti arī burkāni un kartupeļi, tad tiek iepazīsti arī tie. Odeta aktīvi apgūst arī sociālās lomas, piemēram, atdarina mani, kad uzkopju grīdu. Viņa aktīvi ņem rokās dvieli un ar to berž grīdu, vai izmanto putekļu sūcēju, lai sakoptu grīdu. 

Liels piemērs ir brālis, jo Odeta labprāt atdarina viņu - zīmē uz tāfeles, ņem rokās zīmuļus un zīmē arī uz papīra, atdarina dažas viņa frāzes un pat uzvedības modeļus. Ne velti saka, ka ap 10-12 mēnešu vecumu, mazuļi ir kopētāji. 

Spēļu laiks ir īpaši svarīgs mūsu ikdienā. Jāsaka, ka Odeta pati atrod savas nodarbes. Viņa labprāt šķirsta grāmatas un ar rādītājpirkstu baksta attēlus un jautājošā tonī liek man noprast, ka tiek uzdots jautājums - kā šo sauc, kas tas ir? Tad nu arī pastāstu. Ļoti patīk grāmatas ar dzīvnieku attēliem, tās var šķistīt ilgi. Aktuālas ir arī grāmatas ar bīdāmiem attēliem, skaņām.

Labprāt spēlējas ar mērlentēm, lentītēm, audumu atgriezumiem un savām attīstošajām mantām. Tik daudz ko varam izmantot, kas ir atrodams mājās, ka dažreiz liekas - nav nepieciešamība pirkt mantu kalnus. Mums ir arī daudz mantu no Gustava krājumiem, tāpēc spēlēšanās ar Lego Duplo Odetai nav sveša. Sapratne gan maza, bet tāpat iesaistās spēlēs ar savu klātbūtni. 

Aktīvajai jaunkundzei izmantojam Bambo Nature biksītes, kuras ir lieliskas aktīvam bērnam. Tās arī nekad nav mūs pievīlušas, nekad nav pievīlušas arī Odetas dibenu, tāpēc esam draudzīgās attiecībās. :) Nestādos priekšā kā Odetai varētu uzvilkt vienkāršas autiņbiksītes ar klipšiem, jo ģērbšana ir izaicinājums - viņai tā īpaši nepatīk. 

Dīvaini bija pieteikt Odetu dārziņā (Jūrmalā tas tiek darīts, kad bērns sasniedz gada vecumu), jo tas nozīmē, ka ir pagājis pats pats bēbīšu posms. Protams, līdz dārziņam vēl laiciņš un ir jāiemācās daudz jaunu lietu, bet tāpat dažreiz iestājas nostaļģija - kur tas laiks lido? 

Ik pa laikam ierakstīšu kādu bloga ierakstu kā Odeta aug un kas mums jauns, bet šoreiz varu novēlēt sagaidīt pavasari un būt veseliem!