SOS! Pudeļu kariess. Kas tas tāds?

SOS! Pudeļu kariess. Kas tas tāds?

24. Feb 2016, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pudeļu kariesu tēlaini var aprakstīt ar vārdiem - asinkārs, ļauns, nesaudzīgs... 

Tam vajadzīga šokolāde, marmelāde, un, lai cik smieklīgi neizklausītos, mazi bērni, jo pudeļu pamata īpašība taču ir tā, ka tas bojā tieši bērnu zobiņus.

Ak šis ļaunais pudeļu kariess! Uzzināsim par to šajā reizē mazliet vairāk!

Kāpēc pudeļu kariess? Zinātnieki jau sen ir pamanījuši, ka kariess attīstas tieši bērniem, kas ēd, dzer no pudelītes.

Kariess kļūst pamanāms ap divu gadu vecumu.

Viens no kariesa raksturojumiem - cirkulārais kariess izprotams šādi: ārsts apskatīja zobiņu un secināja, ka caurums zobu ir apņēmis kā tāda josta. Tieši tādēļ arī radies nosaukums "apļa jeb cirkulārais" kariess.

Tādu aprakstu, nosaukumu ir daudz, bet tos visus vieno atslēgas vārds - KARIESS!

Šajā reizē pastāstīšu par bērnu zobiem un kariesu. Diemžēl, kad tiekas šie divi, sekas parasti ir asaru pilnas, tāpēc nepieciešams izprast iemesla un seku saistību - kāpēc veidojas kariess, un tad ir iespējams vieglāk izprast profilakses nosacījumus. 

Kas ir bērnu zobu kariess? Tā ir hroniska, infekcijas izraisīta zobu cieto audu saslimšana, kas mērķtiecīgi attīstas un, diemžēl, nodara bērnam sāpes. Taisnības labad jāatzīmē, ka bērna zobi sāp ļoti spēcīgi, bet tie sāp salīdzinoši īsu laiku, kad infekcija izplatās pa zoba sakni, sāpes uz laiku norimst, bet tā ir kā mīna ar palēninātu darbību - nevar zināt, kad tā sprāgs un kādas būs sekas.

Sāpošie zobi apgrūtina pārtikas uzņemšanu, bērns nesaņem pietiekoši daudz ēdiena un tas viss var tikai palīdzēt kariesam attīstīties. 

Ārstēšana praktiski nav iespējama, bet, ja izdodas apārstēt, tad arī tā nav pati patīkamākā procedūra.

Piena zobu kariess var pāriet arī uz pastāvīgajiem zobiem, ja kariesa sekas laikus netiek iznīcinātas, un tādā gadījumā var zaudēt pat pastāvīgo zobu aizmetņus vēl pirms paši zobi vispār parādījušies. 

Zinātnieki pierādījuši, ka sāpīgie un arī izrautie zobiņi negatīvi ietekmē bērna psihi, viņa pašrealizāciju un attiecības ar vienaudžiem, bet, ja ņem vērā vēl banālākas lietas - bērni kavē skolu, un tas var ietekmēt viņu sekmes arīdzan. 

Neliela statistika  - Amerikas Savienotajās Valstīs ir apmēram 6% gadu vecu bērnu, kas cieš no kariesa, 2 gadu vecumā jau 22%, 3 gadu vecumā - 35%, un 4 gadu vecumā, gandrīz puse - 48% bērnu.

Diemžēl, tā tas ir. Bet pats sāpīgākais ir tas, ka kariesu 100% gadījumos ir iespējams novērst jau savlaicīgi, un to ir iespējams izdarīt samērā vienkāršā veidā.

Lai kariess izveidotos, tam jābūt labvēlīgai videi: vajadzīgi ir zobi + baktērijas + cukurs (ogļhidrāti) + laiks. Ja kaut viena sastāvdaļa iztrūkst, kariess neveidojas. 

Pirmā zobu sastāvdaļa

Pavisam bērnam ir 20 piena zobu. Katrs no tiem ir ļoti vērtīgs, un katram ir savs darbiņš, tāpat kā - katram ir sava vietiņa, ko viņš taupa pastāvīgajam zobiņam - un, ja zobs pirms laika tiek izrauts, pastāvīgais zobiņš nezina, kur tam jāspraucas laukā, tas var izaugt šķībi vai vispār var pat neparādīties.

Zobiņi sāk šķilties mazulim ap 6 mēnešu vecumu, bet dažreiz tas notiek mazliet agrāk, vai arī - vēāk. Šķilšanās laikā zobiņš vēl nav pietiekoši spēcīgs.

Zobu virskārta vēl nav pietiekoši nobriedusi, emalja ir mīksta, neaizsargāta. Sešu - astoņu mēnešu garumā zobiņš no siekalām iegūst minerālus, un pēc tam tas kļūst stiprāks, aizsargāts - tādu zobiņu vairs nav tik viegli ievainot.

Zobiņu spēcīgāku un izturīgāku dara fluors.

Zinātnieki pierādījuši, ka adekvāta fluoru saturošu preparātu uzņemšana pazemina kariesa rašanās risku par 40-60%.

Dažās valstīs fluors tiek pievienots dzeramajam ūdenim, citur daudzi mākslīgie piena maisījumi to satur. Vecākiem ir svarīgi zināt, ka fluors palīdz izvairīties no kariesa, bet tas jāuzņem adekvātā daudzumā - ja tā būs par maz, nebūs jēgas, ja tas būs par daudz, uz zobiem būs balti pleķi, kā arī tas negatīvi ietekmēs bērna organismu.

Tāpat kā jebkuram medikamentam, arī fluoram ir noteikta lietošanas instrukcija, kā arī - tas jālieto, saskaņā ar ārsta ieteikumiem. 

Otra sastāvdaļa

Baktērijas pārstrādā ogļhidrātus un izdala skābi, kas sagrauj zobiņus. Bērns dzimst bez baktērijām, kas izdala skābi.

Rodas loģisks jautājums - kā bērns pie šīs baktērijas tiek?

Zinātnieki pierādījuši, ka tieši māmiņa, vai kāds cits tuvinieks bērnam aplipina ar kariesu, tikai nepadomājiet nepareizi - jā, Jūs inficējat pašas bērnu - tāpēc māmiņam noteikti ir jāārstē arī savi zobi, pa samazinātu baktēriju skaitu savā mutē, tāpat jācenšas izvairīties no siekalu apmaiņas ar bērnu - nebučojiet bērnu uz lūpām, nebarojiet viņu ar savu karoti, nelaiziet viņa knupīti utt.,  - siekalas satur ļoti daudz un dažādu baktēriju.

Labāk, protams, būtu, ja bērnam šīs baktērijas nebūtu, bet izkontrolēt šo punktu ir grūtāk par pārējiem. 

Trešā sastāvdaļa

Ogļhidrāti - baktērijas pārtikas avots, tradicionāli runāts tiek tikai par cukuru un saldumiem, bet patiesībā mijiedarbība ir sarežģītāka, ir nozīme tam, vai baktērija var pārstrādāt ogļhidrātus skābē un cik ilgi šī viela atrodas mutē. 

Salīdzināsim mazu šokolādes konfektīti, ko apēd un aizmirst, ar lielu cukurgailīti, kuru bērns var sūkāt stundām, atstājot visus jaunos ogļhidrātus nesaudzīgajām baktērijām.

Vai arī pēdiņās noderīgās, ātrās brokastis - kukurūzas pārslas iesprūst starp zobiem, pielīp pie vaigiem, paliek zobu spraugās, vaigu iedobēs vēl ilgi pēc brokastīm. Ātri paēsts, bet pa muti pēc tam ilgi siro kariozās baktērijas. 

Tagad par tām pašām pudelītēm - ja pudelītē ielej saldu tēju, noliek bērnu gulēt, bērns ilgi zīž saldināto šķidrumu, kas satur ogļhidrātus, un, kas notiek tālāk, ilgi nav jāmin, jo diezvai naktī kāds pēc tējas dzeršanas tīra zobus..

Bet tas, diemžēl, nav viss, ir arī slēptie ogļhidrāti, kuri par sevi sevišķi ziņu nedod, un par tiem ir arī grūti iedomāties, piemēram, kečupā ir cukurs, sulās utt.

Ir svarīgs arī laiks, kad ēd saldumus - tas saistīts ar siekalu sastāvu - pēc pusdienām, organisms ir gatavs cīnīties ar kariozajām baktērijām un siekalas satur vairāk zobu spēcinošos elementus, un, ja saldumus uzkož starp ēdienreizēm, organisms nesaprot, ka vajag cīnīties un izlaiž savu kaujas partiju.

Saistībā ar šajā punktā minēto, jāatgādina - ir jāseko līdzi tam, ko bērns ēd, kad bērns to ēd, un cik bieži. Vislabāk ir dzert ūdeni. Sula - tas ir ēdiens, tā satur ogļhidrātus un - izsauc kariesu.

Baktērijām ir nepieciešamas 20 minūtes, lai sāktu izdalīt skābi, tāpēc pēc ēsānas jātīra zobiņi ar fluoru saturošu zobu pastu - tā jūs nomazgāsit zobiņiem kaitīgos ogļhidrātus no tiem, kā arī - zobiņi tiks stiprināti - baktērijas badosies, un no kariesa Jums nebūs jābaidās!\

Viktorija Artemenko, stomatologs

Jerins Jerins 24. Feb 2016, 01:35

Paldies, ļoti labi uzrakstīts!