Šonedēļ atklās Valmieras Glābējsilīti

Šonedēļ atklās Valmieras Glābējsilīti

10. Jun 2013, 10:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šonedēļ, 2013. gada 14. jūnijā, Valmierā tiks atklāta Latvijas septītā Glābējsilīte jeb īpašā vieta bērna dzīvībai. Valmieras Glābējsilītes atklāšana Vidzemes slimnīcā sāksies plkst. 14.00.

Valmieras Glābējsilītes atklāšanu uzsāks projekta vadītājas Lauras Zvirbules un projekta patroneses operdziedātājas Evitas Zālītes vēstījumi. Tiem sekos iesaistīto institūciju pārstāvju uzrunas, īpašs Glābējsilītei veltīts svētbrīdis, kā arī pašas iekārtas demonstrācija.

Valmieras Glābējsilīte tapusi, pateicoties ļoti plašam atbalstam. Projekta finansiālo pusi palīdzējuši nosegt ziedotāji, piedaloties Latvijas Bērnu fonda rīkotā kampaņā, Valmieras pilsētas pašvaldība un farmācijas kompānija „Gedeon Richter”. Milzīgs atbalsts bijusi Vidzemes slimnīca, kas parūpējusies par Glābējsilītei nepieciešamās telpas remontu. Lai tas tiktu paveikts, savu ieguldījumi devuši arī SIA „TBM-Maiga”, izgatavojot īpašo Baby Box logu, un IK Kreativ, pateicoties kuriem Valmieras Glābējsilīte ir Latvijas pirmais Baby Box ar ugunsdrošām sienām.

Laura Zvirbule, projekta „Baby Box – vieta bērna dzīvībai” vadītāja, SIA „Divi gani” valdes locekle: „Pasaules vislielākā vērtība ir cilvēka dzīvība. Tas ir laiks, kas katram atvēlēts, lai būtu, augtu, attīstītos, sasniegtu, priecātos, mīlētu, cīnītos, pieradītu, justu, dotu, palīdzētu, mācītos… Diemžēl ir bērniņi, kuri to nevar piedzīvot, jo, jau piedzimstot, ir vecāku negribēti, nemīlēti. Mūsu – projekta Glābējsilīte – mērķis ir pārliecināt izmisušos vecākus, ka bērnam vienmēr vislabāk ir būt kopā ar viņiem. Tikai tad, ja tik tiešām tas nav iespējams, ir Glābējsilīte – vieta bērna dzīvībai, vieta jaunam dzīves sākumam. Glābējsilīte ir mūsu iespēja palīdzēt, katram savā sirdī apzinoties un ar saviem darbiem pierādot, cik vērta ir bērna dzīvība. Paldies ikvienam atbalstītājam – tikai kopā ar jums Baby Box bērniem varam sniegt iespēju tikt atzītiem par šīs pasaules vislielākajām vērtībām, kuras ir gaidīšanas un mīlestības vērtas! 

Darbs pie Valmieras Glābējsilītes izveides tika uzsākts 2012. gada sākumā, sadarbībā ar Latvijas Bērnu fondu un informatīvajiem atbalstītājiem rīkojot ziedojumu vākšanas kampaņu. Valmiera gan kā Baby Box vieta minēta jau vairāku gadu garumā. Uzsākot projektu, tā īstenotāji sabiedrisko attiecību kompānija „Divi gani” un Latvijas Bērnu fonds vienojās par vismaz vienas Glābējsilītes izveidi katrā Latvijas reģionā.

Glābējsilīte ir īpaša vieta, kur bez kameru vai apsardzes uzraudzības iespējams anonīmi atteikties no sava mazuļa. Tomēr Glābējsilīte ir tikai pēdējais variants, ja tik tiešām nav citas izejas. Valmierā pie Baby Box durtiņām – gluži kā visās Latvijas Baby Box vietās – lasāma informācija par to, kur meklēt praktisku un emocionālu palīdzību, lai rastu iespēju palikt kopā ar savu mazuli. Valmierā uz šādiem zvaniem atbild un palīdzību sniedz nodibinājums „Centrs Valdardze” (atbalsta tālruņa numuri: 64220686, 28334442).

Glābējsilītē ievietotais mazulis iegūst atradeņa statusu, kas ļauj uzsākt tūlītēju adopcijas procesu. Atradeņa statuss tiek piešķirts, ja Glābējsilītē atstātais bērns nav meklēšanā, nav zināmi bērna vecāki, bērnam nav nodarīti miesas bojājumi, kā arī nav nekādas informācijas par bērna identitāti. Bērna bioloģiskie vecāki 6 mēnešu laikā pēc mazuļa ievietošanas Glābējsilītē var vērsties bāriņtiesā ar vēlmi atgūt mazuli. Pašlaik Latvijā darbojas 6 Baby Box, kuros līdz šim atstāti 24 mazuļi.

Valmieras Glābējsilītes informatīvie atbalstītāji: Apollo.lv, Calis.lv, Delfi.lv, Diena, Draugiem.lv, Maminuklubs.lv, radio Valmiera, Senioriem.lv, StarFM, Valmiera.lv.