Septiņas svarīgas pirmsmiega rituāla sastāvdaļas

01. Dec 2019, 17:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai tev ir pazīstamas situācijas, kad mamma no noguruma ir gatava aizmigt kaut stāvot kājās, bet mazulis vien smejas un ir gatavs "ballēties" līdz rīta gaismai?

Visus teicienus par zīdaiņiem, kuri guļ saldi, ilgi un mierīgi, noteikti ir izdomājuši tie, kuriem nav pašiem savu bērnu, jo reti kurš jaunais vecāks nav saskāries ar situācijām, kad mazuli pierunāt gulēt ir kā neiespējamā misija. Ko darīt? Ja vien nav medicīnisku norāžu, kas liecina par to, ka bērns guļ nepietiekami, ir vienkārši jāatrod pareizā pieeja, kas tieši tavam mazulim der vislabāk, lai iemigtu saldā miedziņā.

Svarīgākais, gatavojoties gulētiešanai, ir atcērēties, ka pirmsmiega rituāliem jānotiek pilnīgā mierā, bez stresa vai asām kustībām.

Pirmsmiega rotaļa

Atkarībā no bērna vecuma, relaksējošas pirmsmiega rotaļas ilgums var būt līdz 20 minūtēm. Tās var būt gan pirkstu spēles, gan ēnu rotaļas ar rokām uz sienas vai arī samīļošanās. Galvenais, ka bērnam rodas izpratne, ka šis ir laiks, ko mamma vai tētis pavada nedalīti kopā ar viņu. Tas ir nesteidzīgs laiks divatā, kad mamma neskatās savā telefonā, nesatraucas par brokastu gatavošanu vai mājokļa uzkopšanu.

Laiks kopā ar tēti

Bērnam ir svarīgi, lai uzmanību viņam pievērstu abi vecāki. Tāpēc ir lieliski, ja tētis nāk palīgā māmiņai, kura pa dienu ir nogurusi, lai veidotu īpašu kontaktu ar savu mazuli. Bērns ar prieku klausīsies tēta stāstītajā, atbildēs viņam ar smaidu un veidos dialogu, runājot savā īpašajā valodiņā. 

Tētim iesaistoties pirmsmiega rituālā, bērnam nostiprināsies apziņa, ka ģimene ir viņa miera templis un viņam nav iemesla ne par ko uztraukties.

Vannošanās

Vannošanās lielākajā daļā bērnu izsauc sajūsmu, tāpēc vanniņa kā ikvakara pirmsmiega rituāls ir svarīgs ne tik daudz, lai mazgātos, kā tāpēc, lai dotu bērnam iespēju izšļakstināties, nogurt, nomierināties un lēnām sākt gatavoties miedziņam. Svarīgi, lai vanniņai viss nepieciešamais būtu sagatavots jau savlaicīgi un vannas procedūra varētu noritēt harmoniski bez stresa.

Masāža

Nesatraucies, šeit netiek domāta klasiskā masāža, kas tiek apgūta speciālos kursos. Šīs masāžas uzdevums ir ar maigiem un siltiem pieskārieniem viegli pieskarties mazuļa muguriņai, ķermenim, izraisot bērnā patīkamās emocijas. Masāža ir lieliska pieredze, lai mamma un mazulis viens otru labāk iepazītu un, pateicoties šiem pieskārieniem, uzlabosies gan bērna elpošana, gan ķermeņa šķidrumu cirkulācija, gremošana un augšana.

Pārģērbšanās miedziņam

Pēc vannošanās un masāžas mazulis noteikti ir noguris, tāpēc ir labi, ja visas vajadzīgās drēbītes esi sagatavojusi vēl pirms ikvakara rituāla veikšanas. Miedziņam izvēlies drēbītes, kurās mazulis jūtas ērti, un autiņbiksītes, kurās viņš var justies komfortabli un sausi visas nakts garumā.

Barošana

Tagad bērniņš ir gatavs paēst pirms gulētiešanas. Tāpēc izslēdz TV, ieslēdz pieklusinātu apgaismojumu un ļauj mazulim mierīgi, netraucēti paēst.

Šūpuļdziesma

Liela daļa no mazuļiem aizmieg jau ēšanas laikā, taču, ja tavs bērniņš vēl ir nomodā, vari nodziedāt viņam šūpuļdziesmu, kas viņu ieaijās saldā miedziņā un kļūs par jūsu bērna miega rituāla neaņemamu sastāvdaļu.