VIDEO: Saindēšanās – drauds bērna veselībai un dzīvībai mājās

12. Dec 2012, 17:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saindēšanās ir viens no izplatītākajiem nelaimes gadījumiem bērniem līdz četru gadu vecumam. Mazu bērnu interesē apkārtējā pasaule - krāsainas tabletes, tāpēc sadzīves ķīmiju bērns var uztvert kā saldumus vai rotaļlietas. Ir jāparedz, ka bērns paņems visu, kam viņš tiek klāt, un ka viņam interesē pilnīgi viss, kas notiek un ko viņš ierauga, jo tādā veidā viņš izzina pasauli.

Sadzīves ķīmija

Bērna veselībai un dzīvībai bīstama ir sadzīves ķīmija, kas parasti mājās atrodas viegli pieejamās vietās. Vecāki bieži neiedomājas,  bez uzraudzības atstājot tādas lietas kā veļas pulveri, balinātāju, smaržūdeņus, acetonu, trauku mazgājamo līdzekli, cauruļu tīrīšanas līdzekļus un citas lietas, jo bērns, tiekot klāt šiem izstrādājumiem, var gūt neatgriezeniskus kaitējumus savai veselībai. Šīs vielas var izraisīt mutes dobuma, barības vada un elpošanas ceļu ķīmiskus apdegumus. No sadzīves ķīmijas var iegūt arī ļoti smagu intoksikāciju (saindēšanos), kuras dēļ bērns var aiziet bojā. Arī etiķa esence var sagādāt bīstamas situācijas, jo vecāki to bieži vien glabā pudelēs, kas nav ar bērniem drošu pudeļu korķīti, vai arī pārlej, piemēram, limonādes pudelēs. Pudeles ar košajām etiķetēm piesaista bērnu uzmanību. Nonākot barības vadā, etiķa esence rada dzīvībai bīstamu ķīmisko apdegumu, kas beidzas ar neatgriezenisku mutes, barības vada, kuņģa bojājumu vai pat bērna nāvi. Tāpēc no etiķa esences lietošanas mājās labāk atteikties pavisam un tā vietā būtu vēlams izmantot tikai galda etiķi. Vecākiem jārūpējas, lai sadzīves ķīmija atrodas bērniem neaizsniedzamā vietā, un jāiegaumē, ka tad, kad ģimenē ienāk mazulis, sadzīves ķīmiju vairs nevar glabāt, piemēram, zem izlietnes, kur to ikdienā mājās novieto visbiežāk un kur bērns var tai viegli piekļūt. Turpmāk sadzīves ķīmija jāglabā augstākos plauktos vai vislabāk – slēdzamā skapītī.

Medikamenti

Kā uzsver Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ķirurģijas nodaļas vadītājs profesors Aigars Pētersons, vecākiem ir jādomā, kur mājās tiek glabāti medikamenti. Tie noteikti jānovieto slēdzamā skapītī vai atvilktnē, bērnam nepieejamās vietās. Bieži mazi bērni paņem vecmāmiņas vai vectētiņa tabletes - asinsspiediena zāles, sirds zāles, krāsainas tabletītes, kālija permanganāta graudiņus, kas bērnu ļoti interesē. Tā kā šajā vecumā bērns pasauli lielā mērā izzina tieši ar mutes palīdzību – visu nogaršojot, nereti šie medikamenti tiek norīti, kas var radīt saindēšanos vai mutes un barības vada gļotādas apdegumu (piemēram, ar kālija permanganātu jeb  t.s. zilajiem graudiņiem).

Kā sniegt pirmo palīdzību?

Ja bērns saindējies ar sadzīves ķīmiju vai medikamentiem, nekavējoties jāizsauc ātrā palīdzība. Pirms atbrauc mediķi, bērnam jāizskalo mute un jāiedod padzerties, bet ne vairāk kā 100 gramus ūdens. Ūdens, iespējams, varētu mazināt indes asumu, koncentrāciju, bet neko vairāk nespētu palīdzēt. Nekādā gadījumā nevajadzētu izraisīt vemšanu, jo tādā veidā varētu tikai palielināt problēmu (piemēram, ja norītā sadzīves ķīmija ir kodīga vai dedzinoša, izraisot vemšanu, atkārtoti tiks kairināta barības vada un mutes gļotāda). Tomēr, ja saindēšanās ir izraisījusi vemšanu, to nevajag aizkavēt, savukārt atvemtās masas vajag noteikti jāsaglabā mediķiem, lai noteiktu to ķīmisko vielu sastāvu – ar ko bērns ir saindējies. Ieteicams saglabāt arī saindēšanos izraisījušās vielas iepakojumu,  lai ārstam būtu zināms tās sastāvs.

Neskaidrību vai svarīgu, ar bērna veselību saistītu, jautājumu gadījumos, ir iespēja zvanīt uz Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta izveidoto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (darba dienās 17.00-8.00, brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti) un saņemt kvalificētu mediķa padomu un konsultāciju vienkāršos saslimšanas gadījumos vai svarīgos medicīniskos jautājumos. Ārkārtas gadījumos, lai izsauktu neatliekamo medicīnisko palīdzību, zvaniet uz tālruņa numuru 113.

Veselības ministrijas

informatīvais materiāls