Raidījuma vadītāja Ligita: Tēva loma ģimenē ir kas vairāk kā nest mājās naudu!

Raidījuma vadītāja Ligita: Tēva loma ģimenē ir kas vairāk kā nest mājās naudu!

06. Nov 2017, 00:00 Ligita MāmiņuKlubs.lv Ligita MāmiņuKlubs.lv

Parunāsim par tētiem. Kā jūs savu mīļoto redzat šajā lomā?

Ir daudz dzirdēts, ka tēvu galvenais uzdevums ir apgādāt ģimeni, bet ne vienmēr tiek akcentēts, cik būtiska loma tēvam ir bērna audzināšanā un dzīvē.

Es esmu no tās sabiedrības daļas, kura uzskata, ka mūsdienās lomas lielā mērā ir sajaukušās un nevar viennozīmīgi teikt, ka tēvam jādodas uz darbu, kamēr mammai mājās jāauklē mazais. Iespējams, ka ģimenē tieši mamma spēj labāk nodrošināt ģimeni un tieši viņa var doties strādāt, bet tētis labprāt mājās pieskatīs mazo.Bet varbūt jāstrādā abiem vecākiem, kamēr mazuli pieskata ome vai auklīte.  Manuprāt, šis ir tas stāsts, kur divi cilvēki skatās uz vienu skaitli katrs no savas puses. Viens redz sešinieku, otrs – devītnieku. Abiem ir taisnība. Tātad? Nevar nosodīt ģimenes izdarītās izvēles, jo tikai viņi zina, kāda ir situācija un kā viņiem būs labāk. Tomēr skaidrs ir viens – tēva loma ģimenē ir kas vairāk kā nest mājās naudu!  Arī tad, ja tēvs ir galvenais ģimenes apgādātājs, manuprāt, teksti – “es pievērsīšos bērnam tad, kad viņš būs paaudzies” vai “man tagad ar viņu nav interesanti”, vai “tu jau tāpat mājās neko nedari, tad audzini bērnu” – nav tēva cienīgi. Tomēr, ja tā padomā, saprast var arī viņus, jo viņi jau “pārmanto” sabiedrības viedokli, ka tieši mamma ir bērnam tā tuvākā, mīļākā un svarīgākā.  Un tēvi tam arī tic.

Šis gan nav stāsts par visiem tēviem. Protams, ir tādi, kuri pamet ģimenes, ir tādi, kuri “atpērkas” (labākajā gadījumā) ar alimentiem, ir tādi, kuri par bērnu vispār neinteresējas. Tēvi ir dažādi. Bet man tomēr gribas ticēt, ka vairums tēvu ir gatavi noticēt un tic savām spējām un nozīmei bērna dzīvē jau kopš viņa dzimšanas brīža.

Man šķiet, ka tētis var dot tik daudz – ar viņu noteikti var būt pat jautrāk kā ar mammu, viņi ir bezbailīgāki, ļaujas daudz trakākām lietām, kamēr mēs, mammas, cenšamies pasargāt mazo uz katra soļa. Tētis būs tas, kurš ļaus uzsist punu, lai bērns saprastu, ka krītot var sasities, bet tai pa laikā – būs blakus un palīdzēs piecelties.  Arī rotaļas kopā ar tēti var būt daudz atraktīvākas! Tāpat vairumam tēvu nepatīk ucināties, mīļoties un nepārtraukti bučot bērnus. Vai tas ir slikti? Manuprāt, nē. Bet tas arī nenozīmē, ka tēviem nebūtu jāizrāda savas jūtas. Viņi vienkārši ir ieturētāki un māca bērnam, ka var būt arī citādi. Vēl man šķiet, ka tēvi bērniem spēj iemācīt daudz interesantu lietu jau agrīnā vecumā. Kamēr mums, mammām, bērns vēl joprojām ir bēbis, tētim tas ir maziņš cilvēciņš ar kuru tā vien gribas doties makšķerēt, braukt ekskursijās, pētīt dabu, remontēt mašīnas utt. Turklāt tēvi ļauj bērnam būt daudz patstāvīgākam un daudz ko darīt pašiem. Un pats galvenais – tēvi ir daudz noturīgāki savos lēmumos attiecībā uz bērniem. Viņu NĒ arī nozīmē NĒ!

20171104231804-12293.jpg

Mūsu ģimenē strādājam mēs abi, jo mums abiem patīk savs darbs. Protams, būtiski ir tas, ka Emīlija visu laiku ir kopā ar mani un mums nav jādomā, kur un kam viņu atstāt pieskatīšanā. Bet tai pat laikā arī Emīlijai esam mēs abi. Un es jau kopš dzimšanas varēju Emīliju atstāt ar Mārtiņu, man nebija un nav jādomā, vai viņš tiks galā ar viņu, vai varēs apģērbt, vai zinās, kā nomierināt un cik daudz dot ēst. Turklāt tieši Mārtiņš ir tas, kurš atklājis dažādus veidus, kā Emīliju veiksmīgi iemidzināt vai nomierināt. Viņš atļaujas daudz vairāk trakot kopā ar bērnu. Un man patīk tas, ko redzu, tāpēc, ka ticu viņam kā tēvam. Un esmu pārliecināta, ka tas ir tik svarīgi – ticēt savam vīrietim un iedrošināt viņu būt kopā ar bērnu un darboties kopā ar viņu, nevis pārmest, nosodīt vai nepārtraukti norādīt, ka viņš kaut ko dara nepareizi. Arī mammas mēdz darīt nepareizi. Bet tā jau mēs visi mācāmies.

Bērna audzināšana, tāpat kā radīšana, ir divu cilvēku darbs. Un jo vairāk mēs iedrošināsim tēvus, jo vairāk viņi sev kā tēviem arī noticēs.  Par tētiem! :)

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 06. Nov 2017, 06:16

Ļoti forši pateikts! Man arī liels prieks, ka mūsdienās par tēva lomu tiek vairāk runāts, viņš tiek vairāk iesaistīts jau no gaidīšanas laika, jo kā raksti- bērnu audzināšana un radīšana ir divu cilvēku darbs!