Psiholoģe: Pārāk liela piesaiste ar mammu nav iespējama

Psiholoģe: Pārāk liela piesaiste ar mammu nav iespējama

30. Dec 2015, 10:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nav šaubu- starp mammu un bērniem vienmēr ir kāda īpaša saikne, kas nav redzama, bet ir ļoti cieša. Kas ir droša piesaiste, un kādēļ tā nepieciešama? Konsultē psiholoģe Diāna Zande.

Piesaiste starp mammu un bērnu

Viens no būtiskiem faktoriem bērna attīstības jomā – mammas un bērna piesaiste. Pirmajā dzīves gadā, kad bērniņš ir pavisam mazs, tā ir ciešāka.

Taujāta psiholoģe Diāna Zande par to, kā veidojas droša piesaiste, atzīst, ka tas veidojas pavisam dabiski: "Ja mamma ir atsaucīga, izprot bērniņa trauksmes vai bažu pamatu, nomierina viņu, bērniņam izveidojas droša piesaiste. Tas nozīmē, ka tad, kad bērnam ir grūti, bērns meklē  palīdzību pie kāda sev tuva cilvēka. Bērns iet un meklē palīdzību, viņš veido attiecības ar cilvēkiem."

Ja bērns izvairās no kontakta, neizrāda skumjas, neizrāda neapmierinātību vai tieši otrādi- visu laiku ir neapmierināts, iespējams, ir pamats domāt, ka bērns nav saņēmis mammas nepieciešamo atbalstu tad, kad tas ir bijis vajadzīgs. "Nevajag ļaut bērnam visu pārdzīvot vienam pašam – stūrītī," iesaka psiholoģe. "Parunājiet ar bērnu – pajautājiet, kā viņš jūtas, samīļojiet, veltiet viņam laiku!"

Māmiņu Klubs

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā